Decizie surpriza a Parchetului Curtii Supreme de Justitie: Nici un vinovat in scandalul diplomelor false de la UMF Iasi

marți, 01 aprilie 2003, 23:00
5 MIN
 Decizie surpriza a Parchetului Curtii Supreme de Justitie: Nici un vinovat in scandalul diplomelor false de la UMF Iasi

Punct final in cazul diplomelor false de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” Iasi. Celui mai rasunator scandal din invatamintul romanesc, care luni intregi, zi de zi, a tinut prima pagina a ziarelor, i s-a cintat recent prohodul. La trei ani dupa ce Ambasada Italiei la Bucuresti a sesizat autoritatile romane ca 63 de cetateni italieni au fost facuti doctori in stomatologie la UMF Iasi, unde au sustinut licenta, fara ca unii dintre ei sa aiba macar bacalaureatul, invinuitii de eliberarea diplomelor false au fost scosi de sub urmarire penala. Cu alte cuvinte, frauda exista, dar nu exista vinovati.
Conform unui comunicat al Inspectoratului General de Politie (IGP) remis saptamina trecuta „Ziarului de Iasi” la cererea noastra, facuta potrivit Legii 154, cercetarile au fost finalizate, Vasile Burlui – decanul Facultatii de Stomatologie de la UMF Iasi, Jana Condurache – secretara sefa a facultatii, Dana Bugeac – secretara sefa a UMF, si Dolphi Drimmer – rectorul Universitatii Ecologice (UE) din Bucuresti, ai carei presupusi absolventi erau cei 63 de italieni, au fost scosi de sub urmarire penala, solutia fiind confirmata de Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie. Aceasta decizie, luata dupa trei ani de tergiversari, a stirnit reactia vehementa a celor care in anul 2000, ca reprezentanti ai Ministerului Educatiei, au contribuit la instrumentarea cazului, fiind insa o surpriza pentru insasi conducerea UMF.
„Mi se pare ciudata aceasta decizie”
„Nu inteleg cum de au fost scosi toti basma curata, cind culpa era evidenta. Mi se pare ciudata aceasta decizie, si acesta este cel mai blind termen pe care il pot folosi”, si-a exprimat surprinderea prof.dr Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului National de Evaluare Academica (CNEAA) cu privire la solutia Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie. Ca si presedintele CNEAA, prof.dr Carol Stanciu, rectorul UMF, a fost surprins sa afle ca in sfirsit cercetarile au fost finalizate, dar mai ales ca solutia scoate total din cauza institutia pe care o conduce. „Totul n-a fost decit o minciuna sfruntata, o mizerie academica ce a plecat de la domnul Marga si acolitii lui”, a proferat rectorul Stanciu. Imediat ce a depasit momentul de surprindere totala, desi aflat la un congres la Paris, acesta a anuntat ca UMF isi va lua revansa: „Ii vom actiona noi in instanta pe cei care au dispus inceperea urmaririi penale. Trebuie sa plateasca pentru aceasta miselie care a tirit in noroi imaginea UMF”, a spus prof.dr Carol Stanciu, marturisind ca este extrem de bucuros de veste.
Carol Stanciu: „Alt rector ar fi crapat in locul meu”
In ce priveste vinovatia inca nestabilita pentru eliberarea celor 63 de diplome false, rectorul UMF si-a declarat convingerea ca se afla in afara Iasului. „Vinovatii sa fie cautati la Bucuresti, in Italia, nu ma intereseaza unde”. Culmea ironiei, in timp ce Vasile Burlui, Jana Condurache, Dana Bugeac si Dolphi Drimmer tocmai au fost scapati de mina justitiei, prof.dr Carol Stanciu, ca reprezentant al UMF, a ajuns sa fie el cel luat in colimator. Aceasta pentru ca trei dintre cetatenii italieni, nemultumiti ca Senatul UMF a decis in iuresul scandalului din 2000 anularea diplomelor de licenta, au dat in judecata institutia ieseana, procesul judecindu-se deja la Bucuresti. Desi decizia Senatului UMF a fost ulterior validata de Ministerul Educatiei, solicitarea UMF de a fi sprijinita in instanta de Oficiul Juridic a ramas fara raspuns, ministrul Ecaterina Andronescu prevalindu-se de hotaririle luate pe vremea mandatului lui Andrei Marga. Astfel, in mod stupid, in loc sa fie cautati vinovatii pentru eliberarea celor 63 de diplome false, procesul deschis de italieni face ca institutiile implicate sa caute vinovatii pentru anularea lor. Revoltat la inceput de indrazneala italienilor, rectorul Stanciu a ajuns sa spuna ieri, la aflarea deciziei Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie, ca „italienii pot sa ma dea si de o suta de ori in judecata”, el nestiindu-se vinovat cu nimic in aceasta afacere. „Alt rector ar fi crapat in locul meu”, a adaugat acesta pe un ton victorios.
Licentiati fara bacalaureat si studii universitare
In afara rectorului Stanciu, care a inceput sa se obisnuiasca cu ideea ca, in mod caraghios, el este cel tirit acum prin tribunale, atitudinea italienilor se pare ca nu a surprins pe foarte multi. Aceasta deoarece, in momentul izbucnirii scandalului, s-a vehiculat ideea ca si-ar fi cumparat diplomele cu cite 50.000 de dolari de caciula, fiind demascati insa de Ambasada Italiei. Cei 63 de cetateni italieni, presupusi absolventi ai universitatii private conduse de Dolphi Drimmer, au fost facuti doctori stomatologi la UMF, desi nu aveau nici macar bacalaureatul. Sustinerea licentei la Iasi s-a facut cu acordul Ministerului Educatiei, la cererea UE, care a invocat parteneriate cu Asociation de Estudios Universitarios Europea Madrid (Spania) si cu Centro Interuniversitario Europeo din Pavia (Italia). Ancheta desfasurata la UMF, dupa demascarea cazului de catre Ambasada Italiei, a demonstrat ca nu exista documente ca italienii au absolvit vreo universitate straina, existind suspiciuni ca unii dintre acestia nu si-au sustinut nici bacalaureatul. La UMF Iasi, la momentul izbucnirii scandalului, singurul vinovat pentru eliberarea celor 63 de diplome a fost gasit in persoana secretarei sefe de la Stomatologie, Jana Condurache, acuzata ca nu a analizat atent dosarele italienilor veniti la licenta. Senatul UMF a votat la acea vreme concedierea acesteia, ea fiind insa ulterior reangajata pe acelasi post.
Dosare penale pentru foi matricole false
Asa cum au aratat cercetarile ulterioare, unii dintre italieni nu venisera in Romania decit de doua ori, deci si sustinerea examenelor de licenta la Facultatea de Stomatologie condusa de Vasile Burlui, de la UMF Iasi, era pusa sub semnul intrebarii. La citeva luni de la declansarea scandalului, rectorului Dolphi Drimmer, decanului Vasile Burlui, secretarei sefe a UMF, Dana Bugeac, si secretarei Facultatii de Stomatologie, Jana Condurache, li s-a deschis dosar penal pentru ca au eliberat „foi matricole false pentru 63 de cetateni italieni care au obtinut diplome de licenta la Facultatea de Medicina Stomatologica din cadrul UMF Iasi”, potrivit unui comunicat oficial din 2001 al IGP. In vara aceluiasi an, reprezentantul Interpolului in Romania, Paolo Sartori, anunta ca unii dintre italieni au fost retinuti pentru cercetari, IGP sustinind ulterior ca in aceeasi situatie s-a aflat si Niccolo Panepinto, rectorul universitatii de la care au fost transferati in Romania cei 63 de italieni. (Mirela CORLATAN)

Comentarii