Directorul Editurii „Junimea”, in mijlocul unui scandal cu milioane si carti

joi, 12 august 2004, 23:00
4 MIN
 Directorul Editurii „Junimea”, in mijlocul unui scandal cu milioane si carti

Selectia cartilor care vor primi subventii de la stat in acest an a intors pe dos lumea culturala in ultimele zile. La fel cum s-a intimplat si in iarna, cind s-au acordat indemnizatiile de merit pe viata personalitatilor culturale, exista suspiciunea ca selectia a fost viciata de clientelisme si chiar grave conflicte de interese. Trei dintre cei 13 membri ai Comisiei Nationale pentru Subventionarea Culturii Scrise, intre care si poetul iesean Cezar Ivanescu, au primit subventii pentru propriile carti, fiind acuzati de lipsa de bun simt de colegii de breasla. De asemenea, Editura Junimea, unde este director Cezar Ivanescu, a primit una dintre cele mai mari subventii, in valoare de 445 de milioane de lei, pentru 17 titluri.
„Daca ar fi fost persoane de calitate, membrii comisiei ar fi putut sa se abtina”
Ca si anul trecut, rezultatele selectiei facute in acest an de Comisia Nationala pentru Subventionarea Culturii Scrise au stirnit o adevarata revolta in lumea culturala. Motivul a fost in primul rind acela ca pe lista cartilor subventionate se afla si titluri apartinind membrilor comisiei. Astfel, scriitorul D.R. Popescu, vicepresedinte al comisiei in acest an (anul trecut presedinte), a primit o finantare de 25 de milioane de lei pentru volumul „Din virful penitei”, publicat de?Editura Carom. Un alt membru al comisiei, Mircea Ghitulescu, a primit 60?de milioane pentru publicarea volumului „Cartea cu artisti” la Editura Viitorul Romanesc si inca 15 milioane pentru un volum la care este co-autor. De asemenea, poetul Cezar Ivanescu, membru in comisie ca reprezentant al Asociatiei Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania, a primit 35 de milioane de lei pentru volumul „Rod” (Editura Junimea). „Celor ce si-au acordat singuri subventii ar trebui sa le fie rusine. Numele lor nu justifica un asemenea fapt. Cezar Ivanescu ar fi putut sa incerce sa obtina bani pentru alte carti, nu pentru a lui”, spune criticul Nicolae Manolescu, director al revistei „Romania literara”. „Daca ar fi fost persoane de calitate, membrii comisiei ar fi putut sa se abtina sa-si acorde singuri subventii si sa aiba rabdare. Este o bataie de joc si un comportament abuziv”, spune si conf.dr. Carmen Musat, de la Catedra de Teoria literaturii a Universitatii din Bucuresti, redactor-sef la „Observatorul cultural”.
Acuzati de conflict de interese, membrii comisiei se apara insa spunind ca nu au participat la evaluarea propriilor carti: „Nu este vorba de conflict de interese intrucit am iesit din sala in acel moment si, cum comisia e formata in general din scriitori redutabili, cred ca au si ei dreptul care oricare alt membru al Uniunii Scriitorilor sa primeasca o subventie”, spune Cezar Ivanescu.
Primele doua edituri din tara au fost uitate de comisie
Catalogind ca „fleacuri” aceste acuzatii, poetul crede ca problemele subventionarii de carte sint cu totul altele: „Suma acordata este absolut batjocoritoare. Cred ca poate fi comparata cu cistigul pe un an al unui manelist”, declara Cezar Ivanescu, nemultumit de faptul ca pentru editarea colectiei „Opere fundamentale” nu a fost organizata licitatie. Suma de trei miliarde de lei a fost acordata din start pentru aceasta editurii Univers Enciclopedic. In mod similar, un alt miliard l-a obtinut Editura Enciclopedica, condusa de tatal patronului celei dintii, Marcel Popa, pentru „Manuscrisele” lui Mihai Eminescu. Subventiile acordate in acest an sint in valoare totala de 20,24 miliarde lei, vizind aparitia a 711 titluri (din cele 2700 propuse), suma alocata de Ministerul Culturii si Cultelor fiind cu circa 1,5 miliarde de lei mai mica decit cea de anul trecut. Dupa cele doua edituri private, gestionate de o singura familie, editura ieseana Junimea si-a adjudecat insa si ea o suma frumoasa: 445 de milioane de lei pentru 17 titluri. In schimb, Humanitas?nu se regaseste pe lista,?iar Polirom va primi?subventii pentru doar trei titluri. „Aceste doua edituri sint primele doua din tara si pentru faptul ca vind cit toate celelalte si se descurca pe cont propriu nu cred ca trebuie persecutate”, crede Nicolae Manolescu. „In general, aceasta comisie finanteaza subcultura si mediocritatea. Editurile fantoma si autori necunoscuti sint tinuti in viata artificial, la fel cum se intimpla si cu publicatiile culturale”, acuza redactorul-sef de la „Observatorul cultural”.
In replica, Cezar Ivanescu spune insa ca „Humanitas” nu a venit cu nici o propunere – cunoscind dezavantajele subventionarii, Polirom obtinind finantare pentru trei din cele sase titluri avansate. „Cartea subventionata nu poate aduce profit editorului si este posibil sa iesi chiar in pierdere pentru ca banii ii primesti pentru tiraj, nu pentru cartile vindute”, explica Ivanescu. Concret, editorul primeste subventie de la minister pentru costul de tiparire al intregului tiraj insa nu are garantia ca isi va recupera aportul financiar propriu, in conditiile in care ministerul ofera in medie doar 50% din banii necesari. „Daca nu ar accepta aceste subventii, editurile nu ar mai publica autori romani”, incheie Ivanescu. Editorii de carte recunosc insa ca unele cheltuieli pot fi „umflate”, astfel incit sa se obtina un profit mascat. (Mirela CORLATAN)

Comentarii