Elevi mult mai bogati decit profesorii

vineri, 23 aprilie 2004, 23:00
5 MIN
 Elevi mult mai bogati decit profesorii

Pleaca la scoala in fiecare dimineata, si unul, si celalalt. Primul isi asteapta tacticos taxiul la scara. E imbracat la patru ace, cu haine de firma. Lasa in urma un fir discret de parfum de marca. Celalalt fuge dupa tramvai. Isi verifica portofelul. Are sau nu bani de drum astazi? Dar miine? Imbraca adesea aceleasi haine, ca o uniforma. Nu el este insa elevul, ci profesorul. Desi secventa de mai sus pare a fi desprinsa din serialul Beverly Hills, sint destui elevi ieseni care isi intrec dascalii in marimea portofelului. Si fara prea mult efort, caci cel mai mare salariu al unui profesor nu trece de cinci milioane de lei. Jumatate din banii de buzunar ai celor mai bogati elevi din Iasi.
150.000 de lei pe zi numai pentru mincare si drum
„Pe zi, eu cheltuiesc in medie cam 150.000 de lei. Pentru mincare si drum”, spune Codrin O., din clasa a XI-a de la Colegiul „Costache Negruzzi”, un elev ai carui parinti au o firma ce se ocupa de vinzarea de obiecte sanitare. Daca il intrebi cit cheltuieste intr-o luna, iti raspunde scurt, in timp ce se intinde confortabil in scaun: „Nu ai vrea sa stii!”. Se incumeta totusi la o suma: 8-10 milioane. Cu acesti bani pe care spune ca ii cheltuieste lunar, elevul il intrece cu mult pe directorul adjunct al liceului, Florin Iancu. „E clar ca veniturile lui le depasesc pe ale mele. Eu am salariu cam de cinci milioane in mina, cu tot cu indemnizatia de conducere”, spune zimbind directorul.
Denisa P. este eleva in clasa a X-a la „Racovita”. Tatal acesteia conduce una din cele mai importante firme din Iasi, iar tinara spune ca ajunge sa cheltuiasca
intr-o luna patru milioane de lei, adica putin peste salariul mediu pe economie. Si aceasta fara sa faca vreun efort. „Singurul efort este persuasiunea. Adica sa-mi conving parintii ca am nevoie de acesti bani”, marturiseste Denisa, care din „salariul” asigurat de parinti isi cumpara haine sau accesorii. „Daca vad o bluza care imi place nu ma gindesc ca nu am bani sa o cumpar”, marturiseste eleva, care la scoala vine de cele mai multe ori imbracata sport, cu pantaloni tip safari, un tricou sic si pantofi comozi, asortati la tinuta. Negruzzistul Codrin este ceva mai extravagant. „Nu-mi place sa am aceleasi haine ca altii. Ma imbrac numai de la Mall, cu haine de firma”, spune elevul, intolit zilnic cu pantaloni la dunga, sacou pepit, camasa de un alb imaculat si pantofi lustruiti. La acestea se adauga lantul de argint de la git. Ai spune ca e om de afaceri. E cel mai elegant elev dintre profesori.
Nici dascalii cu vechime nu-si permit tinute ca ale sale, daramite debutantii. „Am un salariu de 3,2 milioane de lei in mina. Rar imi pot cumpara ceva nou de imbracat. Pantofi imi iau numai cind am nevoie, chiar si o data pe an”, spune Lavinia Ungureanu, profesoara de romana la „Negruzzi”. E imbracata elegant, dar simplu. O bluza in culori vii, un pantalon de culoare negru si un pantof clasic.
Uneori cheltuieste pe seara cit ia un profesor la o chenzina
Daca majoritatea profesorilor isi chibzuiesc atent veniturile si nu-si permit sa-si cumpere nici carti, pentru unii elevi parfumurile scumpe, de milioane de lei sau distractiile in cluburi de lux sint cheltuieli strict necesare. La fel si CD-urile cu muzica sau filme, facturile incarcate la telefoanele mobile . „Numai luna trecuta am avut o factura de 2 milioane. Parintii au crezut ca innebunesc cind au vazut”, spune amuzata Alexandra B., eleva in clasa a X-a la „Racovita”, al carei tata este patronul unei firme iesene de prestigiu. Codrin spune ca cei mai multi bani ii sparge in baruri si la snooker – celebrul joc inrudit cu biliardul. „Cam de doua ori pe saptamina ies in oras. La o iesire simpla, adica la o bere si o pizza, cheltuiesc 500.000 de lei”, spune negruzzistul. Daca e sa se intinda mai mult cu prietenii, la jocuri, atunci scoate din buzunar si 1,5 milioane: cit chenzina unui profesor. Auzind de banii pe care elevii ii cheltuiesc in oras, dascalii fac ochii mari si ramin fara cuvinte.
Printre putinele iesiri pe care si le permit sint spectacolele de teatru si opera. „Dar si asta foarte rar. Nu stiu… Poate de trei ori pe luna”, marturiseste Lavinia Ungureanu.
Elevii cu taxiul, profesorii cu tramvaiul
Pentru profesori insa, cea mai lunga lista e a datoriilor, nu a cumparaturilor. „Cei mai multi bani din salariu se duc pe intretinere, lumina, telefon. Ce mai ramine, adica un pic peste un milion se cheltuieste pe mincare”, spune Alla Apopei, profesoara de latina la Liceul „Vasile Alecsandri”, care desi are gradul I si 10 ani vechime in invatamint nu cistiga lunar mai mult de patru milioane de lei. Cei mai multi profesori vin la scoala cu tramvaiul. Taxiul zilnic nici nu intra in discutie. „Eu fiind la master, mi-am facut abonament de student, ca e mai ieftin”, spune profesoara Ungureanu. Cu ce vin la scoala elevii? „Cu taxiul, bineinteles”, spune Codrin, care locuieste in Independentei, adica la cel mult 15 minute distanta de „Negruzzi”. Locuind in Copou, Denisa este adusa in fiecare dimineata la „Racovita” cu masina parintilor. Alexandra spune ca vine pe jos, pentru ca sta in Podu Ros, foarte aproape de liceu. Cind vor implini 18 ani, toti vor veni, probabil, la scoala cu masina proprie. Asa cum face acum Georgiana V., eleva in clasa a XII-a la Colegiul National. Fiind in ultimul an de liceu, da rar pe la scoala. O stiu insa toti: „e frumoasa, desteapta si cu bani”, o caracterizeaza un profesor.
Chiar daca unii elevi ai lor ii intrec in venituri, profesorii spun ca nu le poarta pica. „Nu e meritul lor ca pot cheltui mai mult ca noi. Practic, banii sint ai parintilor”, spune Liviu Burlec, directorul Colegiului „Racovita”. „Sint mai norocosi”, se rezuma sa spuna directorul de la „Negruzzi”, Florin Iancu. Dar sint profesorii mai vulnerabili in fata unor astfel de elevi? In limbajul de afaceri, se spune ca nu poti fi egal cu cel de la masa negocierilor daca n-ai aceiasi bani ca el in buzunar. Ce se intimpla insa la catedra, cind cel cu bani putini trebuie sa-si impuna autoritatea?
(Marinela RATA)
Salariul unui profesor debutant nu acopera traiul zilnic
Cazuri de elevi care isi permit sa cheltuiasca mai mult decit dascalii lor sint intilnite frecvent si in strainatate. In Romania insa, salariile mici ale profesorilor fac ca aceste discrepante sa fie uneori socante. Salariul unui profesor debutant, de cel mult 3 milioane net, nu acopera nici cheltuielile de zi cu zi. Cheltuilile de intretinere si uneori chirie ajung pentru o singura persoana la peste 2 milioane de lei lunar. La aceasta suma se adauga transportul de cel putin 600.000 de lei, din salariu raminind practic pentru mincare si alte cheltuieli in jur de jumatate de milion pentru intreaga luna. Este suma pe care unii elevi ne-au marturisit ca o cheltuiesc si intr-o singura seara, insa altii isi permit sa o tripleze uneori. Fireste, numarul elevilor care isi permit astfel de extravagante este relativ mic. La liceele de elita, ponderea acestora este cam de unu sau doi elevi pe clasa. La multe licee insa numarul elevilor cu venituri cel putin egale cu ale profesorilor lor poate sa ajunga si la jumatate din efectivul unor clase. (M.R.)

Comentarii