Greva avocatilor

miercuri, 16 februarie 2000, 00:00
5 MIN
 Greva avocatilor

Dupa vreo doua ore de confuzie, in care oamenii sositi de prin alte localitati la Iasi, la proces, s-au lamurit ca au venit degeaba, la Palatul de Justitie s-a instalat o liniste neobisnuita pentru o institutie in care forfota dispare abia la prinz. Pe la orele 10-11, salile de judecata se golisera, judecatorii constatind ca, in lipsa avocatilor, sint nevoiti sa amine audierile. Doar in citeva cazuri, in care oamenii s-au aparat singuri, judecatorii si-au putut exercita atributiile.
"Ca sa iau avocat imi trebuiau 500.000 lei. Nu am avut bani, asa ca am preferat sa il reprezint pe sotul meu pentru o transformare de amenda. Acum astept sa ma cheme judecatorul", ne-a spus Maria Stan, o femeie din Mogosesti care astepta la usa salii de judecata.
Cei veniti din departare nu pareau prea afectati de greva avocatilor, care i-a pus ieri pe drumuri degeaba. "Am auzit eu la aparat ca-i greva, dar am venit ca asa era scris pe citatie. Mi-a zis avocatul ca ei lupta ca noi sa nu platim mai mult la ei; asa, de ce sa ma supar?. Mai merg la fata, ca n-am vazut-o de doua luni", a spus Maricica Gutu, din Motca.
La Barou, aceeasi atmosfera. Ici si colo, cite un avocat studia fie un dosar, fie discuta cu clientii. Guvernul a hotarit aplicarea de TVA asupra veniturilor avocatilor prin doua ordonante de urgenta emise in decembrie 1999. Avocatii sustin ca TVA este platita, potrivit legii, de ultimul beneficiar al serviciului piblic, adica de justitiabil, iar aceasta taxa va ingradi accesul la justitie intrucit oamenii nu o sa aiba bani sa plateasca onorariile, astfel ca vor renunta la serviciile unui aparator, desi Constitutia precizeaza ca dreptul la aparare este garantat. Practic, ordonantele Guvernului incalca doua drepturi constitutionale, afirma avocatii, ceea ce contravine tuturor reglementarilor interne si internationale. Pe de alta parte, avocatul este transformat in perceptor de taxe, sustin reprezentantii acestei profesii.
Avocatii au cerut Guvernului sa abroge cele doua ordonante inca din 17 ianuarie, cind au anuntat ca cele 41 de barouri din tara vor intra in greva. In 18 ianuarie, intre orele 10 si 15, avocatii au refuzat sa acorde asistenta, ulterior ei suspendindu-si protestele, intrucit reprezentanti ai Guvernului le-au promis rezolvarea cererilor.
Masurile extreme ale avocatilor, care au paralizat practic Justitia, i-au determinat pe unii membri ai Executivului sa analizeze efectele ordonantelor 215 si 217 din decembrie 1999, urmind sa se ia o decizie pentru a pune capat grevei avocatilor.
"Sint unele semnale, si credem ca joi ar putea inceta protestul nostru", a spus avocatul Toma Dragomir, decanul Baroului Bucuresti. Cert e ca si miine este zi de greva la Palatul de Justitie din Iasi.
Primul beneficiar al grevei avocatilor este Iulian Petrescu, cercetat pentru "lovituri cauzatoare de moarte". Pentru ca mandatul lui de arestare preventiva a expirat ieri, incepind de la ora 0:00, el ar fi trebuit sa fie pus in libertate, potrivit Codului de Procedura Penala. "In lipsa apararii, judecatorul a fost in imposibilitatea de a-i prelungi mandatul de arestare. I s-a dat un nou termen pentru miine (azi – n.r.)", a declarat presedinta Tribunalului Judetean Iasi, Cristina Valeanu. Iulian Petrescu a fost arestat in urma cu 60 de zile, procurorii considerind ca exista suficiente indicii pentru a-l incrimina de "lovituri cauzatoare de moarte". Spre sfirsitul anului 1998, in noaptea de 10 spre 11 noiembrie, Iulian Petrescu, 22 ani, l-a lovit pe paznicul scolii din Popricani, Stefan Rosca. In urma loviturii, paznicul s-a lovit cu capul de caldarim, fiind gasit mort a doua zi, dimineata. Mandatul de arestare preventiva emis pentru o perioada de 30 de zile pe numele lui a fost prelungit, la expirare, cu inca 30 de zile pe motiv ca la dosar nu a fusese anexata copia rezultatatelor necropsiei victimei. Ieri, cel de-al doilea mandat a expirat si in lipsa avocatului, aflat in greva, judecatorului i-a fost imposibil sa acorde o noua prelungire. "Practic, de la ora 0:00, Iulian Petrescu va fi pus in liberatate. Daca Politia il retine dupa aceasta ora, o face pe propria-i raspundere", a mai precizat presedinta Tribunalului.
Greva avocatilor a bulversat si activitatea procurorilor ieseni. Deoarece, potrivit legii, mandatele de arestare se elibereaza numai in prezenta avocatului celui acuzat, procurorii au lucrat ieri in dosare mai vechi, intocmind rechizitorii. "Din fericire, azi (ieri – n.r.) nu am primit dosare cu propunerea masurii arestarii din partea Politiei. Practic, in lipsa aparatorului nu am fi putut elibera mandate de arestare. Problemele s-au ivit in instanta in momentul expirarii mandatelor de arestare preventiva. In aceste cazuri, indiferent de fapta comisa, in lipsa aparatorului, arestatul este pus in libertate" ne-a spus Eugenia Virvescu, prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi. In perspectiva unei greve de durata a avocatilor, procurorii ieseni s-au aratat sceptici in legatura cu posibilitatea emiterii unor mandate de arestare. "Paradoxal, daca vor exista propuneri de eliberare de mandate din partea Politiei chiar pentru fapte grave, de omor, vatamare corporala grava, tilharie sau viol, sintem pusi in imposibilitatea de a elibera mandate de arestare. Desi acuzate de comiterea unor fapte deosebit de grave, aceste persoane vor ramine in continuare libere. Inca nu stim cit va dura aceasta situatie", spun procurorii.
Notarii publici si-au anuntat intentia de a incepe si ei actiunile de protest, dar numai in functie de rezultatul sedintei de guvern de joi. "Daca nu se abroga oronantele 215 si 217 vom incepe greva de vineri", a declarat presedinta notarilor, Silvia Frost. Actiunea lor se alatura astfel celei incepute de avocati marti, protestele lor avind in comun abrogarea ordonantelor prin care avocatii si notarii se transforma in SRL-uri, iar pe venituri mai mari de 50 milioane lei se aplica un TVA de 19%. Notarul public indeplineste urmatoarele acte notariale: redactarea inscrisurilor cu continut juridic, la solicitarea partilor, autentificarea inscrisurilor redactate de notarul public, de parte personal sau de avocat, procedura succesorala notariala, certificarea unor fapte, in cazurile prevazute de lege, legalizarea semnaturilor de pe inscrisuri, a specimenelor de semnatura, precum si a sigiliilor, darea de data certa inscrisurilor prezentate de parti, primirea in depozit a inscrisurilor si a documentelor prezentate de parti, actele de protest al cambiilor, al biletelor la ordin si al cecurilor, legalizarea copiilor de pe inscrisuri, efectuarea si legalizarea traducerilor, eliberarea de duplicate de pe actele notariale pe care le-a intocmit, orice alte operatiuni prevazute de lege. (Adriana PLECAN)

Comentarii