In aceste zile, preotii binecuvinteaza credinciosii de Boboteaza

luni, 07 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 In aceste zile, preotii binecuvinteaza credinciosii de Boboteaza

Dupa ce si-au primenit casele inainte de Craciun, crestinii ortodocsi se pregatesc in aceste zile sa fie "vizitati" de preotul parohiei de care apartin, cu ocazia Ajunului Bobotezei. "Acest obicei exista de cind a fost instituita sarbatoarea Bobotezei, adica in perioada Sfintului Ioan Gura de Aur (sec.IV), cind s-au despartit Craciunul de Boboteaza", spune preotul Sandu Melchisedec, ieromonah la Catedrala Mitropolitana. Timp de citeva minute, preotul citeste "troparul" si "condacul" praznicului Bobotezei, dupa care spune o "ectenie", adica o rugaciune pentru sanatatea celor din casa, nominalizindu-i pe membrii familiei. Credinciosii sint stropiti cu agheasma mare, adica apa sfintita cu un an in urma in ziua de Boboteaza, obtinind astfel binecuvintarea. "Oamenii sint anuntati astfel ca urmeaza sarbatoarea Bobotezei, asa cum colindele vestesc Craciunul", spune preotul Sandu Melchisedec.
De unde vine chiralesa
Corelat cu obiceiul preotului de a "merge cu Ajunul Bobotezei" este "chiralesa", care in ultimii ani a inceput sa nu mai fie practicat chiar peste tot in mediul urban. Potrivit acestui obicei, grupuri de copii anunta venirea preotului cu agheasma mare, strigind in cor, «chiralesa». "Aceasta este forma «copilareasca» a cuvintului grecesc «chirieleison» – Doamne milostiveste -, cuvint cu care copiii erau trimisi de preotii greci sa le anunte venirea", explica ieromonahul Sandu Melchisedec.
Cit se da la preot
De obicei, copiilor care merg cu chiralesa li se arunca monede la intrarea in casa. Pe linga acestea se dau si banii pentru preot, enoriasii trebuind sa scoata din buzunar si o suma mai mica (de regula 10.000 de lei) pentru dascalul care il insoteste. Cu o suma cuprinsa, in general, intre 20.000 si 50.000 de lei, iesenii pot obtine, in aceste zile, o binecuvintare pentru tot anul 2002.
In calendarul ortodox, fiind unul dintre cele 12 praznice imparatesti de peste an, in ziua in care se sarbatoreste Botezul Mintuitorului Iisus Hristos, slujba este una speciala. La Catedrala Mitropolitana, liturghia va fi oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu Inalt Preasfintitul Daniel. In jurul orei 12, in fata Catedralei va incepe cea de-a doua slujba, de sfintire a apei.
Izbavirea cu agheasma mare
Preotii sfatuiesc credinciosii ca agheasma mare, care se face doar de Boboteaza, sa fie bauta in fiecare dimineata, pe nemincate, pina pe 14 ianuarie, efectul fiind spalarea pacatelor si izbavirea de boli si lucruri necurate. Agheasma care se va face miine la Mitropolie, in 12 butoaie de cite 200 de litri, va fi folosita peste an doar la sfintirea icoanelor si hainelor preotesti, dindu-se de asemenea celor care se spovedesc si nu pot primi impartasanie. (Mirela CORLATAN)

Comentarii