In fiecare zi este depistat cite un iesean cu cancer digestiv

marți, 12 februarie 2002, 00:00
2 MIN
 In fiecare zi este depistat cite un iesean cu cancer digestiv

Zilnic, cel putin un iesean este diagnosticat cu cancer al aparatului digestiv, in timp ce acum 20 de ani se depistau, spun medicii, cel mult trei, patru cazuri intr-un an. Medicii apreciaza ca, in scurt timp, acesta va fi principala cauza de deces inaintea bolilor cardiovasculare. "Este cea mai frecventa forma de cancer intilnita si in prezent cauzeaza cele mai multe decese cu exceptia bolilor cardiovasculare care sint pe primul loc. Din pacate, in cel mult 10 ani, va trece pe primul loc, ceea ce ingrijoreaza lumea medicala. In 2002 se estimeaza ca vor fi depistate, in intreaga lume, inca 3 milioane de cazuri din care 2,2 milioane soldate cu deces", ne-a spus prof.dr Carol Stanciu, seful Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului "Sf. Spiridon" si presedinte al Societatii Romane de Gastroenterologie. Din acest motiv, pe 23 martie, in prezenta presedintilor Societatilor de Gastroenterologie din Europa, Papa Ioan Paul al II-lea va declara deschisa campania globala de depistare a cancerului digestiv. "Campania consta in depistarea precoce a bolii, care in primele faze este perfect vindecabila. In acest sens va incepe mai intii testarea gratuita a tuturor persoanelor din grupa cu risc de imbolnavire", a mai spus prof. Stanciu. Din aceasta categorie fac parte persoanele peste 50 de ani care au fost depistate cu polipi pe intestinul gros (manifesti prin scaune cu singe) sau care au avut in familie astfel de bolnavi. Cancerul apare la doi, trei ani de la aparitia unui polip intestinal care nu este depistat si indepartat prin colonoscopie, investigatie ce permite vizualizarea interiorului intestinului gros si extirparea polipului in faza incipienta, fara o interventie chirurgicala de amploare. "Este o crestere fara precedent care a fost constatata nu numai la noi, ci in toata Europa. Cauzele exacte nu se cunosc, dar este posibil ca schimbarea principiilor alimentare si trecerea la alimentele de tip fast-food sau efectele exploziei de la Cernobil sa determine aceasta crestere ingrijoratoare", a conchis prof. Stanciu. (C. DONOSE)

Comentarii