In Iasi a aparut o situatie greu de crezut – Medici care s-au pregatit 14 ani sa opereze pe creier au ajuns someri

marți, 25 martie 2003, 00:00
5 MIN
 In Iasi a aparut o situatie greu de crezut – Medici care s-au pregatit 14 ani sa opereze pe creier au ajuns someri

Cei mai bine pregatiti someri sint probabil medicii rezidenti neurochirurgi. Dupa ce si-au ros sase ani coatele pe bancile facultatii, au facut un an de stagiu si sapte ani de rezidentiat, trei medici specialisti neurochirurgi s-au trezit in situatia de a-si depune actele pentru somaj pentru ca nu exista posturi pentru ei. „Este dureros si rusinos sa afle lumea ca, dupa ce ai invatat si ai muncit atitia ani, ai ajuns somer”, spune unul dintre tinerii medici care au fost nevoiti sa-si faca dosar de somaj. Situatia lor nu este singulara. Din cei 3.000 de medici membri ai Colegiului Medicilor, 280 nu s-au putut incadra. O parte beneficiaza de somaj, o parte nu, deoarece s-au reorientat catre alte domenii. Cert este ca, desi Ministerul Sanatatii nu vrea sa recunoasca, exista medici someri. Medici pentru a caror pregatire statul investeste enorm si care dupa ani intregi de carte si de munca in spitale nu au unde munci.
„Cei trei sint medici buni, dar nu avem posturi pentru ei”
Sase ani de facultate. Plus un an de stagiu. Plus sapte ani de rezidentiat in neurochirurgie, ani in care statul
i-a platit pentru munca lor in spital. In total, 14 ani de invatat, din care sapte ani petrecuti in Spitalul de Neurochirurgie, ingrijind bolnavi. Dupa care li s-a spus sa-si depuna actele pentru somaj pentru ca nu pot fi angajati ca medici neurochirurgi. „Nu avem posturi. Nu este vina noastra. A trebuit sa facem acest lucru pentru ca momentan nu exista alta posibilitate. Cei trei sint medici specialisti foarte buni, dar din pacate nu avem posturi pentru ei”, a spus prof.dr Nicolai Ianovici, seful Sectiei I de Neurochirurgie si directorul medical al Spitalului „Sf. Treime” Iasi. Intr-o situatie similara a mai fost inca un rezident care, din fericire, si-a gasit post la Suceava. Cu toate acestea, si doctorul Constantin Blanaru si-a depus actele pentru somaj. „Eu voi incepe sa lucrez la Suceava abia in mai, iar pina atunci nu am nici o sursa de venit si voi lua somaj. Oricum nu este normal ceea ce se intimpla. Dupa ce ne specializam atitia ani, sa nu avem unde lucra. Anul acesta am fost aproximativ 15 rezidenti neurochirurgi pe toata tara care am dat examenul de specialisti, dar au fost scoase la concurs numai 7 posturi de neurochirurgi. Unde sa lucreze acesti oameni? Si nu este vorba numai de colegii mei din Iasi”, a spus dr. Constantin Blanaru, medic specialist neurochirurg care se poate considera un norocos pentru ca, dupa atitia ani de carte si munca, va avea unde munci. „Pentru ceilalti trei medici, momentan nu exista posturi disponibile de neurochirurgi in alte orase. Si nici in alta specialitate nu se pot angaja. Ei sint neurochirurgi si pot profesa doar in aceasta specialitate”, a mai spus prof. Ianovici.
„Este dureros si rusinos sa afle lumea ca, dupa ce ai invatat si ai muncit atitia ani, ai ajuns somer”
„Nu stiu ce voi face. Am doi copii si sotia nu lucreaza. Nu stiu unde as putea pleca pentru ca nu sint posturi. Si nici nu as vrea sa plec din Iasi pentru ca m-am atasat de echipa din spital. O echipa de medici profesionisti care lucreaza foarte bine. Poate se rezolva totusi ceva”, spune dr. Ziyad Faiyad, unul dintre medicii neurochirurgi care vor fi nevoiti sa-si depuna actele pentru somaj. Speranta acestuia ca si a celorlalti doi colegi o reprezinta ambulatoriul Spitalului „Sf. Treime”, care va incepe sa functioneze peste citeva saptamini. „Speram sa ni se aprobe citeva posturi pentru ambulatoriu. Insa, pina cind se va aproba finantarea acestor posturi, medicii vor face probabil munca voluntara”, a mai spus prof. Ianovici.
Despre situatia rezidentilor-someri in spital se discuta mai mult in soapta. De altfel, doi dintre medicii in cauza nu au vrut sa vorbeasca despre situatia lor. „Este dureros si rusinos sa afle lumea ca, dupa ce ai invatat si ai muncit atitia ani, ai ajuns somer. Am invatat o specialitate foarte grea, m-am pregatit, nimeni nu are ce sa-mi reproseze profesional, si cu toate astea mi s-a spus sa-mi fac dosar de somaj”, a spus un alt rezident care a refuzat sa-si dea numele pentru a nu afla parintii de situatia in care se afla.
„Posturile medicilor tineri sint ocupate de profesorii care nu vor sa iasa la pensie”
Cadrele medicale din spital spun ca au mai fost medici in situatia lor care au fost someri luni intregi, pina cind li s-a gasit un post. Mai veneau la spital din cind in cind ca sa nu-si piarda din experienta si din cunostinte, dar in mare secret deoarece, potrivit legii, numai persoanele incadrate pot lucra intr-o institutie. Ministrul Sanatatii si Familiei, Daniela Bartos, sustine insa ca de vina sint profesorii pentru ca nu vor sa iasa la pensie. „Teoretic, nu ar trebui sa existe medici someri. Daca acest lucru se intimpla, nu este vina MSF-ului. Numarul posturilor la rezidentiat a fost propus de comisii de specialitate pentru fiecare disciplina; deci de profesorii din centrele universitare. Este vina lor daca nu au constientizat ca medicii nu vor avea unde lucra dupa ce termina rezidentiatul. Iar posturi ar fi, dar de cele mai multe ori profesorii refuza sa iasa la pensie. Prefera sa moara in activitate decit sa lase loc tinerilor”, a spus ministrul Bartos.
280 de medici ieseni nu profeseaza
„In ultimii ani am platit alocatie de somaj pentru 110 medici cu diferite specializari. Acum, in plata mai sint doar sase medici, dintre care patru sint specializati pe medicina generala, iar doi sint medici stomatologi.
N-as putea spun daca cei 110 medici care au iesit din somaj si-au gasit de lucru in domeniul lor sau in alte domenii”, a spus Liviu Filipescu, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortelor de Munca (AJOFM). Cert este, conform datelor detinute de Colegiul Medicilor Iasi, ca din cei 3.000 de membri ai colegiului, 280 nu s-au incadrat. Multi dintre acestia s-au reorientat catre firmele de produse farmaceutice sau aparatura medicala, ori consumabile. Altii, pur si simplu, fac afaceri intr-un domeniu complet diferit de cel in care s-au pregatit. „In aceste conditii, nu stim citi medici sint someri. In plus, anul trecut a venit o dispozitie de la Ministerul Sanatatii si Familiei prin care medicii nu au dreptul la somaj pentru ca ar exista posturi disponibile in toata tara. Numai ca, in realitate, lucrurile nu stau asa. Poate sint locuri disponibile, dar nu in toate specializarile. Si nu este corect ca medicii sa nu aiba dreptul la somaj. Problema care se pune este necorelarea ncesitatii de medici cu numarul de absolventi”, a spus prof.dr Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor Iasi. Directorul AJOFM spune ca nu exista categorie profesionala care sa nu beneficieze de somaj, daca se indeplinesc conditiile legale (a platit minimum 12 luni cotizatia la somaj, nu are firma sau alte venituri etc.). (Simona RELEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii