In spitale se maninca aer pe piine

miercuri, 21 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 In spitale se maninca aer pe piine

"Ce, asta este mincare? E o porcarie! Nici ciinele meu nu ar minca asa ceva", a incercat sa descrie ce primeste la masa Cristi Teodor, unul dintre pacientii internati la Spitalul de "Sf. Spiridon". Un ceai cu piine si marmelada, o supa chioara, o tocanita de cartofi sau fasole si citeva paste fainoase sint "meniurile" de care au parte majoritatea bolnavilor internati in spitalele iesene.
Surprinzator, aceste mincaruri consuma din bugetul spitalelor 10.000-12.000 de lei, pe zi, pentru fiecare bolnav. "In mod normal, ar trebui sa cheltuim pentru alimente 17.000 de lei, zilnic, pentru un bolnav. Dar bugetul pe care l-am primit ajunge doar pentru salariile angajatilor. Suma care a ramas este de numai 100 de milioane de lei pentru toate cheltuielile din institutie", ne-a declarat prof.dr Cristian Popescu, directorul Spitalului de Recuperare.
Din cauza datoriilor de aproape 2 miliarde de lei catre firmele furnizoare de alimente, acestea refuza sa mai aprovizioneze spitalul. Asa incit, la doua-trei zile, angajatii de la serviciul "Aprovizionare" al spitalului merg cu traista sa faca rost de alimente pe datorie. "Nu mai avem nimic in magazie, nici cartofi, nici zarzavaturi, nici orez. Daca anterior luam sute de kilograme de faina, acum am ajuns sa cumparam doar sase kilograme, sa se lege mincarea", a mai spus directorul Popescu.
Si daca, pina acum, diabeticii internati in spital erau invidiati de ceilalti bolnavi pentru ca primeau un meniu mai bun, cu carne si produse lactate, acum si acestia au fost "taiati de la portie". In locul bucatelelor de carne, ei trebuie sa se multumeasca cu citeva feliute cu parizer si, din cind in cind, cite o portie de brinza si smintina. "Este groaznic sa maninci in spital. Mincarea nu are nici un gust, e apa chioara. Noroc ca eu sint din Iasi si-mi aduce familia mincare, si, din cind in cind, merg la chiosc si-mi mai cumpar cite ceva", ne-a spus Traian Florea, unul dintre bolnavii internati la Spitalul de Recuperare.
"Cind ma ridic de la masa, mi-e foame"
La Spitalul "Sf. Spiridon", carnea a fost inlocuita cu ciolane care sint fierte zdravan pentru ca mincarurile sa capete gust. Dimineata, bolnavii isi umplu stomacul doar cu un ceai cu piine si gem, iar la prinz, cu ciorba de legume si mincarica de cartofi sau fasole. "Seara, daca bolnavii au avut la prinz cartofi, meniul se inverseaza: se serveste fasole, sau orez. Cind la prinz se da fasole, seara se gatesc cartofi ", ne-a declarat dr. Cristina Burcoveanu, directoarea adjuncta de la Spitalul "Sf. Spiridon". "Eu nu am incotro! Maninc ce-mi dau la spital, cind ma ridic de la masa, mi-e foame si nici bani sa-mi iau altceva nu am. La altii vin sotiile sau rudele cu mincare. La mine cine sa vina tocmai din Motca?", s-a plins un barbat internat la "Sf. Spiridon".
In momentul de fata, daca un bolnav ar fi pus sa aleaga spitalul unde sa stea internat, cu siguranta ca ar prefera Spitalul de Pneumoftiziologie. Aceasta daca depinde doar de bucatele din spital. Mincarurile din aceasta institutie au, pe ici, pe colo, si bucati de carne, iar meniurile contin si multe produse lactate: lapte, brinza, smintina. In plus, fata de celelalte spitale, bolnavii primesc si desert: cite un mar, o eugenie, un pachet de biscuiti sau o napolitana. "Mincarea la spital este destul de bunicica. Pentru un bolnav de TBC sint alocati, pe zi, cite 24.000 de lei pentru mincare, iar daca este vorba despre un diabetic, 35.000 de lei", ne-a explicat dr. Traian Mihaescu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie. (Laura HUSARU)

Comentarii