Jurnalul unei femei de afaceri care moare cu zile in inchisoare

marți, 19 martie 2002, 00:00
10 MIN
 Jurnalul unei femei de afaceri care moare cu zile in inchisoare

60 de scrisori in noua luni
Ca sa se protejeze, si-a gasit refugiul in scris. Dar nu intr-un jurnal precum cel tinut de adolescente. A gasit in avocata care o apara in prezent umarul pe care sa plinga, sa-si scoata la suprafata suferinta, deznadejdea, disperarea. In noua luni de zile a trimis avocatei aproape 60 de scrisori. Sute de foi de matematica, scrise marunt, cu litere frumos arcuite. In afara de comentariile si sfaturile cerute avocatei in legatura cu dosarul penal care i s-a facut, femeia a gasit timp si spatiu pentru a-si marturisi gindurile. Puse cap la cap, aceste rinduri alcatuiesc o emotionanta istorie a starilor sufletesti prin care trec cei care sint tinuti in spatele gratiilor si nu inteleg ce li se intimpla. Elena a intrat la inchisoare cu speranta ca va iesi repede. A crezut in prietenii pe care i-a ajutat. A crezut in avocati si in judecatori ca i se va termina calvarul. Insa increderea i-a disparut. S-a macinat intre tradarile prietenilor si deciziile judecatorilor, lunare, de a o tine dupa gratii. I-a ramas speranta. Dar si aceasta a inceput sa o paraseasca. "Uneori, as vrea sa ma culc si sa nu mai trezesc", a scris ea pe 17 decembrie 2001. I-au ramas visurile si iubirea pentru baiatul ei, care termina in vara clasa a XII-a. "Visez la momentul in care voi saruta pamintul cind voi iesi de aici", marturisea femeia pe 17 ianuarie 2002.
"Care este pericolul social pe care il reprezint ?"
Elena a terminat ISE, deci are studii superioare. Pentru a-si intretine familia s-a ocupat de infiintarea unei societati. A rulat zeci de miliarde timp de patru ani. Spre sfirsitul anului 2000 a fost acuzata ca a emis file CEC fara acoperire. A fost acuzata de o "gaura" de cinci miliarde de lei. Abia dupa un an si patru luni, saptamina trecuta, expertii contabili au depus la dosar o expertiza. Cele cinci miliarde erau de fapt 1,1 miliarde, suma pentru care ar fi putut fi cercetata in stare de libertate. Timp de sase luni, cit au durat cercetarile, ea a fost la politisti si procurori de fiecare data cind a fost chemata. "Nu m-am sustras niciodata cercetarii, am prezentat toate actele care mi s-au cerut. In arest nu am facut niciodata probleme. Am fost cuminte, nu am cerut niciodata nimic in plus fata de drepturile prevazute de regulament. Nu stiu de ce mi se spune ca sint un pericol social", se intreaba Elena pe 5 septembrie 2001.
50 de milioane date degeaba la avocati
Dupa ce a fost arestata, Elena si-a incredintat firma unor prieteni. Apoi a inceput in spatele gratiilor "goana" dupa bani pentru a plati onorariile avocatilor. Era convinsa ca va iesi imediat dupa cele 30 de zile de arest dispuse de procuror. A cheltuit aproape 50 milioane lei pe onorarii cu primii avocati pe care i-a avut. "Avocatii au luat banii, si nu m-au ajutat cu nimic", se plingea Elena pe 18 iulie 2001. La citeva luni dupa ce a fost arestata, Elena a fost la un termen la Tribunal. Asteptindu-si rindul la bara, ea a cunoscut o noua avocata. O emotionase modul in care avocata isi sustinea pledoaria in apararea unui client. I s-a lipit sufletul de avocata si s-a dat peste cap sa-i afle adresa. Din inchisoare i-a trimis primul ravas. Si-a exprimat durerea si apoi a implorat-o sa o reprezinte. Noua avocata a preluat cazul fara a sti ca, in scurt timp, va deveni confidenta Elenei.
Scrisori o data la trei zile
Incepind cu luna iulie, Elena i-a scris de doua ori pe saptamina avocatei. In primele epistole si-a aratat increderea in prieteni si in justitie. Apoi, a ajuns ca, o data la trei-patru zile, sa-si astearna gindurile si trairile pe hirtie. "Daca Dumnezeu mi-a dat o asemenea incercare, trebuie sa trag invataminte. Inca nu stiu care este greseala mea. De luni de zile sper sa ies afara. Am putut sa dorm noaptea abia dupa ce m-au audiat judecatorii. La inceput am fost speriata. Apoi, cu fiecare termen am devenit mai increzatoare ca se va dovedi, in cele din urma, ca nu am o vinovatie penala. Sper sa fie ultimul mandat de arestare pe care il inchei acum. Ma rog sa ma tina capul, slava lui Dumnezeu, ca am avut putere sa rezist mai ales in primele sase luni", a scris Elena pe 22 iulie 2001.
"Doamne, cit de mult imi doresc sa-mi ajut copilul in aceasta perioada"
In urmatoarele doua saptamini, judecatorii i-au prelungit mandatul Elenei cu inca 30 de zile. "Eu nu stiu cit voi mai sta aici. Eu am sperat sa ies. Cred ca imi ramine numai speranta. Nu ma gindesc decit la familie, care rabda de foame. Cei pe care i-am ajutat mi-au intors spatele, iar copilul meu, care la anul termina clasa a XII a, este numai piele si os", s-a plins ea pe 5 august 2001. Citeva zile mai tirziu, ea a luat hotarirea sa nu-si mai primeasca baiatul la vorbitor. Singura ei dorinta a fost sa-si scuteasca copilul de vederea mamei la inchisoare. "I-am interzis sa vina la mine pentru ca sufera de fiecare data cind ma vede. Eu am fost stilpul casei. Stiu ca un adolescent trece prin mai multe etape. Cind eram afara, am stiut sa il indrum cu bine. Doamne, cit de mult imi doresc sa-mi ajut copilul in aceasta perioada. La anul are Bacalaureat, vrea sa dea admitere, si nu am cum sa-i platesc meditatori. Prioritar este sa rezolv problemele copilului meu, dar pentru asta ar trebui sa ies afara. Nu-mi pot ajuta copilul din inchisoare", isi facea Elena griji pe 9 august 2001.
"Este o mare prostie sa fim buni"
Pe 5 septembrie, Elena a sperat sa fie pusa in libertate de judecatori. "Am sperat sa fie ultimul mandat. Dar dupa proces nu cred ca sint sanse sa se intimple asta", a intuit ea corect cu o zi inainte de a afla ca isi va petrece luna septembrie tot dupa gratii. "Eu totusi sper sa ies in maximum o luna si sa pot rezolva toate problemele. Eu stiu ca unii spera ca eu sa nu ies de aici. M-am saturat ca fiu ?rasplatita? cu rautati de cei care i-am considerat la un moment dat prieteni. Este o mare prostie sa fim buni. Bunatatea echivaleaza pentru multi cu prostia. De aici mi s-au tras cele mai multe necazuri. La fel, si de la increderea in oameni. Acum, cind am vazut pentru ce fapte se primesc ani grei de puscarie, ma gindesc la cei pe care i-am prins ca m-au furat si i-am iertat. Acum mi se pare totul o prostie. Toti cei pe care i-am ajutat mi-au intors spatele desi puteau sa ma ajute. Daca situatia ar fi fost invers, eu i-as fi ajutat. Am ajuns sa ma bucur de perioada pe care am petrecut-o aici. Mi-am pus ordine in ginduri, am meditat la ce am gresit. Pentru ca citesc mult aici, am ajuns un fel de banca de date pentru toti. In paralel, am invatat regula unu in inchisoare: sa nu birfesti", a incheiat Elena pe 23 septembrie 2001.
Aniversare trista: un an de inchisoare
Sfirsitul lunii septembrie o prinde pe Elena sperind pentru a mia oara. "Ma rog in fiecare dimineata si seara pentru ca este liniste. Sper sa scap cit mai repede de aici. Ma gindesc la baiat ca a inceput scoala cu mine aici, in inchisoare. Intuitia mea imi spune ca in octombrie mi se vor intimpla lucruri bune. Nu stiu de ce cred acest lucru. Sper ca judecatorii sa-si faca timp sa citeasca toate declaratiile de la dosar pentru a da o solutie cit mai dreapta. Acum, cind au fost eliberati Balan si Priplata (acuzati in uciderea liderului Virgil Sahleanu – n.r.), sper sa fie eliberati si cei prinsi in chestiuni economice. Ce este mai important? Banul sau viata? Am primit de acasa Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Am citit ca, in cazul concursului de infractiuni, fiecare infractiune se judeca separat. In cazul meu, as putea fi pusa atit de usor in libertate. Sper din tot sufletul sa se intimple asta, mai ales ca pe 11 octombrie implinesc un an de inchisoare", a fost scrisoarea de pe 30 septembrie 2001.
Judecatorii repeta mecanic solutiile
"In ultima luna am studiat mai multe carti din diferite domenii. Am invatat atitea, ca as putea da examen cu cel mai exigent profesor. Daca nu ar fi cartile si televizorul, as innebuni aici. Sint la curent cu toate stirile", arata Elena ce a facut pina pe 14 octombrie 2001. Tot atunci, ea mai spera in decizia judecatorilor cu privirea la starea ei de arest. "Sper din tot sufletul sa se lamureasca si doamna judecatoare din instanta de fond ca inainte de a repeta mecanic, cum aud de atitea luni, ?consideram ca persista motivele care care au dus la arestarea inculpatei …?, sa citeasca cu atentie dosarul meu si sa ia decizia care se cuvine. Pentru ca eu am convingerea ca nu prezint pericol public ca sa stau in arest preventiv de atit timp", a scris Elena. Pe aceleasi foi, nu a putut sa nu observe ce fel de oameni sint lasati in libertate. "Am vazut la emisiunea ?Urmarire generala?, cazul unui tilhar condamnat la cinci ani de inchisoare, care a fost beneficiarul a trei intreruperi in executarea pedepsei. De asemenea, am vazut la televizor cum a fost eliberat un traficant de droguri, un tigan in fata caruia ai fi inghetat de frica numai daca te uitai la el. A fost lasat in libertate ca sa fie judecat. Eu, in schimb, reprezint un pericol social. Nu stiu ce se va intimpla luna viitoare. Daca nu voi fi eliberata …", n-a avut curaj Elena sa-si duca ideea la capat.
"Iti moare sufletul incetul cu incetul"
Ziua de 9 decembrie a gasit-o pe Elena mihnita. "Este o zi foarte trista pentru mine. E ziua mea si a doua aniversare in inchisoare. Am sperat si mai sper sa fie ultima zi de nastere petrecuta aici. Implinesc un an si doua luni de detentie. Perspectiva de a trece inca o data Craciunul si Anul Nou aici ma aduc in pragul deznadejdii. Nu vreau sa ma gindesc la acest lucru. Ma rog lui Dumnezeu sa nu ma prinda Anul Nou aici", era singura dorinta a Elenei de ziua ei. Apropierea sarbatorilor, faptul ca nu era cu cei dragi, au adus-o pe femeie la capatul puterilor. "Acum innebunesc, pur si simplu. Ma ucide faptul ca stau aici. Ma gindesc mereu la copilul meu. Se apropie examenul din vara, si nu am cum sa-l ajut. Credeti-ma, a veni aici de afara inseamna a veni la moarte. Este o moarte psihica, iti moare sufletul incetul cu incetul. Trebuie sa fii un om foarte puternic sufleteste ca sa tii drumul drept, sa nu confuzi lumea de afara cu cea de aici. Eu nu am vorbit urit si nu am injurat niciodata de cind sint eu, si nici nu am s-o fac, oricit de mult as sta aici. Refugiul meu sint cartile, ziarele, televizorul, scrisorile de acasa", este "templul" pe care si l-a construit Elena in inchisoare.
"Vreu sa ma culc si sa nu ma mai trezesc"
Sprijinul moral ii era asigurat de prieteni si familie."Au ramas sustinerile morale si incurajarile prietenilor adevarati, de suflet. Cum se intimpla in astfel de cazuri, prietenii cu bani au uitat ca pe sanatatea si libertatea mea au cistigat bani. Copiii lor vor avea o masa imbelsugata de Craciun. Al meu nu va avea nici brad. Nu mai zic de ceea ce este in sufletul lui. Mi-a scris ca, daca pierd casa si s-ar pune problema sa fie dus in alta parte, ar prefera sa stea in canale. Ma gindeam ca voi fi si eu de sarbatori acasa, dar nu se poate. Doamne! De ce a trebuit sa ma nasc cu un astfel de ?noroc? ? Uneori, as vrea sa ma culc si sa nu ma mai trezesc, desi este pacat sa-ti doresti moartea. Vreau libertate, dar, din pacate, acesta a ramas doar un vis pe care il am aici, la inchisoare", era disperata Elena pe 15 decembrie 2001.
"La ce mi-ar folosi o solutie favorabila daca fiul meu ajunge o epava la spitalul de nebuni?"
Anul Nou si l-a petrecut in lacrimi. "Am plins, am plins, am plins", este tot ce a facut Elena la cumpana dintre ani. Pe 27 ianuarie, ea pare ca a renuntat si la vise. "Am speranta ca, pina pe 15 februarie, am sa ies de aici. Nu ma mai pot gindi la nimic acum. Am impresia ca toate usile mi se inchid", era ea disperata la sfisitul lunii ianuarie. Pe 10 februarie, Elena a depus armele. "A fost un vis frumos sa cred ca voi iesi de aici. Era vorba de o arestare preventiva, nu de o condamnare. Dar nu ma pot lupta cu Dumnezeu", a fost momentul in care Elena a renuntat si la vise pentru a face loc resemnarii. O zi mai tirziu, ea si-a triat prioritatile. "In acest moment, pentru mine este important numai binele copilului. Nu mi-ar folosi la nimic sa ies afara chiar cu achitare daca de atit timp nu am fost linga baiat. Pentru mine nu mai conteaza daca voi avea sau nu cazier. Nu mai conteaza absolut nimic. La ce mi-ar folosi o solutie favorabila daca fiul meu ajunge o epava la spitalul de nebuni fara nici un viitor?", se intreba disperata mama pe 11 februarie 2002.
Sperantele si visele au murit
"Astept verdictul judecatorilor cu privire la eliberarea mea. Daca va fi favorabil, stiu ca, potrivit procedurii, in trei zile, procurorii pot sa faca recurs. Asa ca tot nu voi iesi din arest. Pentru ca sedinta judecatorilor s-a terminat tirziu, voi primi mult mai tirziu comunicarea. Daca nu va fi o solutie favorabila, asta e …", s-a resemnat Elena pe 2 martie 2002. Ea este tot in arest preventiv desi expertiza contabila i-a fost mai mult decit favorabila. Nu mai spera. In cutia Pandorei nu i-a mai ramas nimic. (Adriana PLECAN)

Comentarii