La Drept la Iasi nu se predau materiile ce se cer la examenul de magistrati

vineri, 25 martie 2005, 00:00
3 MIN
 La Drept la Iasi nu se predau materiile ce se cer la examenul de magistrati

Concursul national de ocupare a posturilor de judecator si procuror, la care au participat aproape 1.000 de juristi din intreaga tara, trecut doar de un singur candidat, din Buzau, a facut 30 de victime la Iasi. Acestia nu au reusit sa ia minimum 5 la fiecare materie de concurs, de cele sase probe. Printre participantii fara succes s-au numarat fosta procuroare de la Parchetul de pe linga Judecatorie Magda Budurca, sau avocatul Radu Oana. „Dezastrul” care s-a inregistrat la concurs nu este insa o premiera. Si in anii anteriori s-au inregistrat rezultate la fel de slabe. Explicatiile sint diverse. Profesorii motiveaza introducerea la concurs a noi materii care nu se predau inca la Facultatea de Drept, iar concurentii s-au plins de disfunctionalitati in organizarea si sustinerea concursului.
A fost voie cu carti in sala
Juristii ieseni care s-au dus la Bucuresti au sperat sa prinda un loc din cele 614 de posturi de procuror si judecator scoase la concurs de ani buni. Visurile lor s-au „topit” insa la materiile de organizare judiciara si reglementari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), probe introduse de anul acesta in concurs. „La aceste doua probe doar cinci concurenti au luat nota de trecere. Parca ceva nu a functionat cum trebuie, intrucit foarte multi candidati aveau note peste noua la drept civil sau penal, materii de baza in viitoarea meserie, dar sub patru la probele cu pricina. Disciplina cu privire la reglementarile CEDO a fost introdusa anul acesta, dar ea inca nu se afla in planul de invatamint. La Facultatea de Drept din Iasi, aceasta va fi introdusa incepind cu urmatorul an universitar”, a declarat Tudorel Toader, decan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” si membru al Consiliului de Conducere al Institutului National al Magistraturii. Participantii la concurs si-au motivat esecul invocind nerespectarea programei de catre CSM si modul de notare. „Nu numai la disciplina noua CEDO au fost probleme, ci si la proba de organizare judiciara, unde subiectele au depasit materia prevazuta in programa de examen. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu s-a respectat grila de notare, deoarece ni se spusese ca notele vor incepe de la un punct. Lista rezultatelor arata ca au fost multi candidati care au luat note sub unu. Singura facilitate a fost ca ne-a permis sa intram cu cartile in sala”, a declarat avocatul Radu Oana.
Iesenii au luat note intre 5,49 si 2,08
Ca sa ajunga judecator sau procuror, candidatii ar fi trebuit sa obtina minimum 5 la fiecare proba de concurs, iar media finala sa fie minim 7. Plaja „ieseana” de note s-a intins insa intre 5,49 si 2,08. Printre concurenti s-a aflat si fosta procuroare a parchetului de pe linga Judecatorie, Magda Budurca. Ea a fost exclusa din magistratura anul trecut deoarece nu a reusit sa treaca de examenul de atestare pe post, examen obligatoriu pentru toti procurorii aflati la inceput de cariera. Singura sansa ca sa redevina procuroare ar fi fost reusita la concursul national care a avut loc pe 19 martie. Dar media finala de 3,77 au indepartat-o inca un an de fostii ei colegi. Dintre toti cei care si-au incercat norocul la Bucuresti, 80% sint avocati, potrivit datelor furnizate de judecatorii ieseni. „Nu inteleg, chiar ne considera pe toti niste retardati? E ca si cum nu am fi facut in acesti ani decit suruburi sau cutii de cartoane. Consider ca acest examen a fost un bilci, unul scump pentru candidat si ieftin pentru cei din consiliul Superior al Magistraturii”, s-a indignat avocatul Radu Oana. (A. GRAJDEANU, G. JINARU)

Comentarii