La UMF se coace o revolutie

vineri, 27 ianuarie 2006, 00:00
4 MIN
 La UMF se coace o revolutie

Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” se pregateste de reforma. Odata validat in functia de rector, prof.dr. Cristian Dragomir isi pregateste planul de bataie. Primul pas este desemnarea unei noi echipe, pe care rectorul o considera esentiala pentru a-si putea pune in aplicare masurile. Schimbarea echipei de prorectori, programata pentru Senatul de luni, se anunta insa tensionata. Prorectorii din echipa fostului rector Vasile Burlui, Marin Burlea, George Pandele, Florin Topoliceanu, nu se dau usor la o parte, comentind deja ca dupa revocare trebuia schimbat doar rectorul. „In universitate au reinceput micile batalii electorale. Dar, intr-un sistem democratic, Senatul va avea cuvintul decisiv. Eu sper sa dea votul de incredere echipei mele, pentru ca altfel va fi mai greu de lucrat”, a spus prof.dr. Cristian Dragomir. Urmatorul pas dupa votarea echipei va fi votarea noii Charte, fapt ce trebuie sa se intimple in maximum 4 luni, termenul dat de MEC rectorului in ordinul de validare. Aplicarea Chartei, aflata acum in stadiul de proiect, va determina o schimbare radicala la UMF.
„Nu mai e timp pentru dispute”
Schimbarea pe care o pregateste Dragomir este insa pusa sub semnul intrebarii daca acesta nu va reusi sa-si impuna echipa. Aceasta in conditiile in care noul rector a recunoscut ca eficienta sa este mult diminuata ca urmare a faptului ca, validat fiind pe un singur an, mentinerea sa in functie anul urmator depinde de votul Senatului. Prorectorii din echipa lui Burlui nu se lasa insa dusi din scaune. „Am fost votat de un segment important al Senatului, iar eu imi desfasor activitatea in baza si in litera legii”, a mentionat prof.dr. Marin Burlea. „Am fost votat pe o perioada de patru ani si nu am de ce sa plec inainte de finalul mandatului”, a precizat si prof.dr. George Pandele, adaugind ca Cristian Dragomir a ajuns rector prin interventia sa. Rectorul Dragomir spera ca va avea in cele din urma cistig de cauza, mai ales ca cei pe care-i vrea sa-i aiba alaturi au fost prezentati Senatului inaintea alegerii sale. Prof.dr. Mircea Covic, seful disciplinei de Genetica Umana, a fost propus pentru functia de cancelar al institutiei. Prorector cu activitatea didactica a fost propus prof.dr. Gabriel Ungureanu, de la disciplina de Medicina Interna. Prof.dr. Ursula Stanescu, secretar stiintific al Facultatii de Farmacie, ar putea fi noul prorector cu cercetarea stiintifica, iar prof.dr. Gheorghe Petrescu – prorector cu relatiile internationale. Pentru functia de prorector cu strategia academica a fost propus Dragos Negru, directorul Spitalului „Sf. Spiridon”. „Date fiind problemele grave cu care se confrunta universitatea, nu mai este timp pentru dispute”, a declarat prof.dr. Mircea Covic. In opinia sa, una dintre cele mai presante probleme este cea financiara. „Trebuie echilibrata balanta financiara a institutiei, sa se vada clar raportul dintre venituri si cheltuieli, pentru a se vedea ce masuri se impun”, a continuat Mircea Covic.
Catedrele vor fi restructurate
Acesta este, de altfel, punctul de plecare in mult asteptata reforma „Dragomir”. Odata cu votarea noii Charte, pe care rectorul o vede posibila in maximum o luna, se va trece la aplicarea prevederilor acesteia. „Trebuie restructurate catedrele, astfel incit sa fie organizate pe principii strict functionale si sa nu mai existe suprapuneri intre facultati”, a explicat rectorul. Aceasta este una dintre cele mai delicate probleme, intrucit reorganizarea catedrelor presupune de exemplu disparitia multor structuri din cadrul Facultatilor de Stomatologie si Bioinginerie medicala, care tin de specificul Facultatii de Medicina. In prezent, exista catedre cu aceeasi denumire in doua sau chiar trei facultati, ca de exemplu catedra de Obstetrica de la Stomatologie sau de Chirurgie de la Bioinginerie. Cristian Dragomir spera insa ca aceste modificari nu vor duce la concedieri. „Nu dorim sa se ajunga la pierderi de posturi”, a spus el. In ce priveste angajarile, Cristian Dragomir va sustine introducerea unor criterii mai dure pentru promovare. „S-a facut rabat de la calitate in destule situatii, fapt cu consecinte grave pentru institutie”, crede rectorul.
Baza de invatamint la Stomatologie, camin de rezidenti la „Sf. Spiridon”
Toate aceste masuri cer timp si sprijin din partea Senatului. Mai repede trebuie rezolvate problemele financiare, incepind cu analiza bugetului pe anul in curs, inghetat de la declansarea crizei institutionale de la UMF. „Tot in interes financiar, vom propune proiecte pentru obtinerea de fonduri din procentul de 1% din PIB”, a spus Dragomir. Unul dintre acestea vizeaza construirea unui centru de chirurgie experimentala – unde sa se desfasoare activitati de cercetare cu implicarea studentilor si profesorilor. „Un alt proiect are ca scop crearea unei baze de invatamint pentru stomatologie, de care e mare nevoie”, a mai exemplificat Cristian Dragomir, adaugind ca spera sa obtina fonduri pentru investitii deja incepute (cladirea Institutului de Anatomie, caminele de rezidenti din Alexandru cel Bun) precum si pentru ridicarea unui camin de rezidenti in curtea Spitalului „Sf. Spiridon”. (E.CHISCOP, N. VIERU)

Comentarii