Licitatie trucata la Casa Patrata ?

marți, 23 aprilie 2002, 23:00
4 MIN
 Licitatie trucata la Casa Patrata ?

Un scandal de proportii zguduie din temelii Consiliul Judetean (CJ). Mihai Gabriel Popescu, vicepresedinte al CJ, este acuzat de trucarea unei licitatii publice. Anul trecut, in luna octombrie, ca presedinte autonumit al unei comisii interne, Popescu a dispus anularea unei licitatii. Miza pusa in joc a fost una extrem de importanta. O constructie si teren aferent, 1.500 mp, intr-o zona centrala a cartierului Copou, pe strada Codrescu nr. 6. Aceste proprietati urmau a fi concesionate de CJ firmei cistigatoare. "DGV Company", firma care a oferit cel mai bun pret, nu a putut insa intra nici pina astazi pe proprietatea oferita spre concesionare. Rezultatele licitatiei au fost anulate din dispozitia vicepresedintelui Popescu, in lipsa presedintelui CJ, Lucian Flaiser. Totul a iesit la lumina ieri, cind celalalt vicepresedinte la CJ, Nicolae Ivanciu, a facut publice detaliile afacerii. Ivanciu l-a acuzat ieri dur pe colegul sau de birou, de trucarea licitatiei si de depasirea atributiilor de serviciu. Popescu a respins acuzatiile lui Ivanciu, numindu-l pe acesta "supraincarcat emotional" si "depasit de sarcinile de serviciu".
Licitatia, contestata de firma care oferise cel mai mic pret
Prin Hotarirea 112/2001, plenul CJ a aprobat organizarea unei licitatii pentru concesionarea unui imobil din strada Codrescu nr. 6. La licitatia organizata de CJ au depus oferte in plic trei firme: SC "Tehnoplus Est", SC "Forum" si SC "DGV Company" SRL. Miza licitatiei era cu atit mai mare cu cit durata minima de concesionare era de 10 ani, pentru o suprafata de 1907,14 mp, din care 519,14 mp construiti. Procesul verbal al licitatiei a desemnat drept cistigatoare "DGV Company", care oferise o redeventa anuala de 246 milioane lei. Celelalte doua firme au oferit 95, respectiv 100 de milioane anual. Rezultatul licitatiei a fost insa contestat de SC "Forum" SRL. "In contestatie s-au semnalat unele nereguli desfasurate in cursul licitatiei. Din cite imi aduc aminte, era vorba de masluirea unor documente", a explicat, ieri, Popescu.
In lipsa presedintelui CJ, Lucian Flaiser, plecat atunci in strainatate, Popescu a dispus constituirea unei comisii de solutionare a licitatiei. Popescu s-a autonumit presedinte al acestei comisii, desi biroul de licitatii si patrimoniu al CJ este subordonat celuilalt vicepresedinte, Nicolae Ivanciu.
Comisia CJ condusa de Popescu a anulat licitatia
Prin Decizia 1/434/2001, comisia a dispus anularea licitatiei, spatiul din Codrescu raminind neadjudecat. "Am revazut personal dosarul referitor la aceasta licitatie. Organizarea si desfasurarea ei au fost absolut legale. Totusi, Popescu a dispus anularea licitatiei, incalcind flagrant legea", a apreciat celalalt vicepresedinte, Nicolae Ivanciu.
Afacerea licitatiei din Codrescu ridica mai multe semne de intrebare. Licitatia a fost anulata printr-o "decizie" a comisiei, termen care nici nu apare in Legea Administratiei Publice. In exercitarea atributiilor sale, presedintele CJ sau loctiitorul acestuia emit dispozitii, si nu decizii. Ca atare, conform legii, actul de anulare a licitatiei nici nu exista. Este ca si cum presedintele Consilului Judetean ar emite o "sentinta", asteptind ca ea sa fie executata. "Decizia" a fost emisa "avind in vedere declaratiile reprezentantilor societatilor participante". Insa doar reprezentantii a doua firme au depus declaratii, reprezentantul "DGV Company", firma care a cistigat licitatia, refuzind acest lucru.
Pierdere de 246 de milioane
DGV a actionat de altfel in instanta Consiliul Judetean, cerind revenirea asupra deciziei de anulare a licitatiei. Afacerea a reprezentat pentru CJ o pierdere de 246 milioane lei, cit ar fi reprezentat redeventa anuala platita de DGV. Spatiul a ramas neocupat, devenind obiect de disputa intre cei doi vicepresedinti ai CJ.
Presedintele CJ s-a abtinut sa comenteze atacul lui Ivanciu la adresa lui Popescu. "Astept ca Ivanciu sa demonstreze aceste acuzatii. Popescu a luat decizia de a opri executarea contractului, ca loctiitor al meu. Decizia sa a fost contestata in justitie. Pina la pronuntarea unei sentinte definitive nu are rost sa discutam", a declarat Flaiser. Pina la inchiderea editiei, nimeni din conducerea societatii "DGV Company" nu a putut fi contactat, pentru a-si expune punctul de vedere.
Alte doua afaceri controversate
Concesionarea spatiului din Codrescu reprezinta cea de-a treia afacere din culisele CJ in care apare numele lui Popescu. Imediat dupa alegerile din 2000, Popescu a militat extrem de transparent in favoarea unei firme apartinind unui coleg de partid (PSD). Popescu facuse tot posibilul pentru ca acea firma sa cistige o licitatie organizata de CJ pentru achizitionarea unui xerox ultraperformant in valoare de 400 milioane lei. In septembrie 2000, numele vicepresedintelui CJ s-a legat de o noua licitatie, dar intr-un mod mult mai voalat. Primarul comunei Madirjac, Emil Tirsanaru, fost membru ApR ca si Popescu, a scris pe 19 septembrie 2000, pe un referat de necesitate intocmit de directoarea unei scoli din Madirjac, ca lucrarile de reparatii vor fi efectuate de o firma repartizata de Popescu. (Alex ZANOAGA)

Comentarii