Mii de ieseni umiliti la Politie

duminică, 04 iulie 2004, 23:00
7 MIN
 Mii de ieseni umiliti la Politie

„Este ora 7.00. Ascultati buletinul de stiri”, se aude vocea crainicului din difuzoarele aflate in plafonul holului de la intrare la Politia Rutiera. „S-a facut 7.00. Mai avem putin”, circula un oftat de usurare printre cei aproximativ 40 de ieseni care asteapta in fata Politiei Rutiere. Toti venisera de doua, trei ore ca sa fie primii pentru a-si inamtricula masinile.
Ora 7.30. Soarele incepe sa arda. Coada se ingroasa cu alte persoane. In mijlocul rindului se inregistreaza primul abandon. „Sint din Ceplenita. Am fost si alaltaieri, si ieri, si tot degeaba. Am facut un calcul. Nu cred sa scap de aici mai devreme de 10. Pina ajung acasa se face 11 si am pierdut ziua de lucru. Asa ca am sa incerc alta data”, spune mucalit Constantin Stoica in timp ce se indreapta spre masina. Cel din fruntea cozii de abia se mai tine pe picioare. „Stau aici de la patru s-un sfert. Am venit sa fiu primul”, se aude vocea stinsa a barbatului cu parul carunt. Pe gardul din fata Politiei Municipiului s-au asezat vreo 5 barbati. „Astia-s cu pile. Stau acolo pina le vine omul. Ii dau dosarul cu acte, si gata. Au rezolvat cu statul la coada”, se aude soptit prin multime. Cei vizati afiseaza o indiferenta la tot ce se intimpla in jur. Se stiu stapini pe situatie si isi permit chiar unele glume pe seama oamenilor de la coada. „Ia te uita. Nenorocitii astia n-au pe nimeni”, isi permit „pilosii” sa persifleze.
Ora 8: Pilosii sint peste tot
Aproape de ora 8, multimea se compacteaza in preajma primei usi de la intrare. Politistii se strecoara cu greu in cladire. Civilii sint luati la rost de oamenii de la coada. „Capatul e la strada”, „Lucrez aici, sint politist”, vine imediat raspunsul si linistea se asterne peste nemultumiti. In holul de la intrare alte persoane stau cuminti pe o bancheta. Sint cei care, nepasatori la reprosul cozii, au patruns din timp si asteapta deschiderea ghiseelor pentru a se baga in fata. Pina si ofiterul de serviciu s-a saturat sa le spuna sa iasa afara. „Folosesc tot felul de scuze de-ti vine lehamite sa mai vorbesti cu ei”, explica acesta. Fiecare dintre acestia tine sub brat un dosar. Acele ceasului din hol se tiriie alene catre ora 8. Afara, caldura i-a molesit pe toti. Nu ai unde sa te adapostesti de razele fierbinti. Plafonul de la intrare trimite umbra protectoare doar peste 3-4 oameni. Sticlele de apa rece sint la mare cautare aici.
Ora 8,15: „Aveti aici totul, doamna doctor”
Imediat dupa ora 8, holul de la intrare se anima. Sint minutele in care se rezolva „cunoscutii”. Usile celor doua birouri vizate de toti se deschid din ce in ce mai des. In imediata lor apropiere, dosarele „pilelor” sint strecurate in miinile functionarilor. Citeva minute mai tirziu, acestia revin cu zimbetul pe buze. „Aveti aici totul, doamna doctor. Ne mai auzim la un telefon” sau „V-am rezolvat problema. Sint semnate, mai trebuie sa veniti dupa-amiaza pentru a va lua numerele, ca sa nu va vada cei de afara”. Politisti in uniforma, cu dosare in mina, intra nonsalanti in birouri, stau 2-3 minute dupa care, afara, dau prietenilor actele. Toate se petrec in vazul multimii care asteapta rabdatoare sa inceapa programul cu publicul. Oamenii incep sa-si iasa din apatie la gindul ca chinul lor va lua sfirsit curind.
Ora 8,30: „Deschideti odata, ca ne-am saturat”
La ora 8,15 are loc primul asalt al multumii. Cei din fata reusesc sa strabata cele doua usi de la intrare pina cind sint opriti de ofiterul de serviciu. „Nu stiti sa cititi? Programul incepe la 8,30. Va rog sa asteptati afara”. Ca un val care se sparge de tarm, multimea da inapoi, dar se lipeste de usa. Dupa 10 minute, presiunea din spate ii impinge pe primii in hol. Ofiterul reuseste sa-i scoata in spatele celei de-a doua usi, dupa care declara abandon. Cind ceasul de pe peretele din hol arata 8,30 se aud primele murmure ale multimii. „Deschideti odata, ca ne-am saturat”. Citeva secunde mai tirziu, multimea explodeaza si navaleste spre usile de la ghisee. Fiecare fuge sa prinda un loc in fata. Nu se mai tine cont de ordine, nu se mai tina cont ca esti barbat sau femeie. Coate in coaste, picioare calcate, vacarmul creste, ofiterul de serviciu incearca sa ajunga la usa pentru a o deschide cu cheia. Cei care asteptau in hol se strecoara hoteste printre primii veniti. „Ce faci dom’le? De ce te bagi in fata? Ai stat la coada?”, se aud voci infuriate. Usa de la sala de asteptare se deschide si multimea se mai „umfla” odata. De cum intra in camera mica, fiecare se indreapta grabit spre unul din cele doua ghisee. In mai putin de un minut, incaperea se umple pina la refuz. Caldura te loveste ca un baros. Geamurile deschise nu fac fata valului de caldura a atitor trupuri incinse.
Ora 8,37: Incepe o noua zi la „Inmatriculari auto”
Ca la orice coada care si-a pierdut rinduiala apare si un lider care incearca sa faca ordine. „Dumneata ce cauti aici ca nu ai fost la rind? Ce daca ai uniforma de pompier? Esti un om ca si noi, asa ca treci in spate. Nici tu nu ai fost cu noi afara. Ce, te crezi mai tare?”, isi impune punctul de vedere George Albu. Si cei citiva intrusi sint scosi din rind. Pina la deschiderea gemuletelor de la ghisee, oamenii isi pun ordine in acte. „Unde am pus chitanta?”, „Na, ca nu mai gasesc certificatul vechi”, „Mama, da-mi copia dupa buletin”, se aud amestecate ultimele „sfaturi”. La 8,37 incepe o noua zi la biroul de „Inmatriculari Auto”. Dupa 10 minute, cel care a venit cu noaptea in cap incearca sa se strecoare afara. „Mai trebuie sa platesc o taxa la Primarie si o alta la CEC. Sa-i ia dracu’! De ce nu mi-au spus pina acum? Am stat atita amar de timp degeaba”, si pleaca varsindu-si naduful pe toti. Pe peretele de deasupra ghiseelor sint afisate actele ce trebuie prezentate pentru preschimbarea numerelor, pentru obtinerea certificatelor de inmatriculare, pentru radierea autoturismelor. Dar ca sa ajungi la ele trebuie sa ajungi in sala de asteptare. Adica sa stai o zi la coada, sa-ti iei notite si sa te intorci in alta zi pentru a le depune, pregatit pentru o asteptare lunga. La intrare, SEIP a „uitat” sa informeze oamenii despre aceste acte.
Ora 12,45: „Mai luam 4 cereri”
Programul este pina la 13. Cel putin asa este afisat pe gemulete. Insa cine se asaza la coada la ora 12 este sortit esecului. Fiecare persoana asteapta in medie 6-7 minute in fata ghiseului pentru a obtine sau depune actele. Verificari peste verificari, prezentarea altor acte sau chitante, adaugiri sau stergeri te aduc in pragul isteriei dupa timpul pierdut la coada. Ultimul la rind isi poate calcula singur sansele de a ajunge la timp la ghiseu. Ca la examen, la ora 12.45, functionarii de la ghisee anunta cu voce tare „mai luam 4 cereri”. La 12.58, gemulete luneca peste ferestruica insotite de injuraturile celor au pierdut ultimul tren din acea zi. „Stau de la ora 9 dimineata si nici nu am reusit sa ajung in camera ghiseelor. Acum se inchide si trebuie sa stau pina diseara. Sper ca macar atunci sa pot ajunge la ghiseu”, ne-a explicat cu suparare Constantin Gaina. „Aici ar trebui sa coboare sefii din birouri si sa vada cum stau prostii si pierd timpul. Eu nu vreau decit o hirtie care sa-mi dea dreptul sa circul cu o masina pe care am cumparat-o recent”, a spus Alexandru Banu, un alt barbat care statea la coada fara succes. „Nu este corect sa ni se inchida ghiseul in nas. Ar trebui macar de rusine sa stea de vorba cu cei care au reusit sa intre in camera si nu au ramas pe hol”, a spus Vasile Cezar. Multimea mai sta citeva minute in speranta unui miracol dupa care paraseste zgomotoasa sala de asteptare. O noua zi s-a incheiat la biroul „Inmatriculari Auto”.
Cozile vor fi cel putin pina in septembrie
Departe de zgomotul si tumultul multimii, de caldura soarelui, in intimitatea birourilor cochete, sefii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) si ai SEIP au analizat problema „cozii” de la inmatriculari. „Noi am preluat SEIP din punct de vedere al logisticii, nu si al personalului sau a responsabilitatii activitatii. Am analizat cu sefii SEIP aceasta problema si deocamdata nu am ajuns la o solutie viabila. Incercam sa suplimentam personalul de acolo si sa gasim alte spatii pentru ghisee. Am stat de vorba si cu primarul, si cu Consiliul Local. O varianta ar fi mutarea birourilor in cladirea de pe Vasile Alecsandri, unde este acum Starea Civila. Imobilul este insa in litigiu si trebuie sa asteptam. S-a discutat si varianta mutarii intregului SEIP in cladirea de pe malul Bahluiului, faimoasa «piramida a lui Dubet». Pentru asta ar trebui sa se dea o decizie a Guvernului in sensul centralizarii serviciului sau al descentralizarii. Evidenta Populatiei din mediul urban urma sa treaca in subordinea consiliilor locale, iar cea din mediul rural la Consiliul Judetean. Daca se va dori centraliazarea lor se vor muta pe malul Bahluiului”, a declarat comisarul sef Stefan Alexa, seful IPJ Iasi. Acesta a adaugat ca pina la sfirsitul lunii septembrie, cind spera ca va aparea legea, situatia de la „Inmatriculari Auto” nu se va schimba semnificativ. (Vasile MIRON)

Comentarii