Mincarea cu aditivi, conservanti si de tip fast-food ne omoara pe capete

miercuri, 10 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Mincarea cu aditivi, conservanti si de tip fast-food ne omoara pe capete

Gastroenterologii ieseni sint ingroziti de numarul foarte mare de pacienti cu cancere digestive diagnosticati in ultimul timp. "Este incredibila aceasta crestere a numarului de cazuri, si ar trebui ca fiecare persoana dupa 45 de ani sa aiba grija sa se prezinte la controale, pentru ca, diagnosticat timpuriu, cancerul digestiv se poate trata", ne-a spus prof.dr Carol Stanciu, seful Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului "Sf. Spiridon". Specialistii spun ca multi pacienti ajung la medic in stadii avansate ale bolii, considerind ca simptomele sint ale unor afectiuni banale. De exemplu, la cancerele gastrice, pacientii cred ca au ulcer sau gastrita, insa scaderea in greutate si lipsa poftei de mincare e un semn clar ca este ceva mai grav. "Nu-mi vine sa cred ce se intimpla. Acum 30 de ani se semnalau doua-trei cazuri de cancer de colon pe an. Spre comparatie, numai astazi au fost diagnosticate trei cazuri. La aceasta se adauga patru cancere de esofag, trei de pancreas si patru de ficat. Cauzele exacte ale numarului mare de imbolnaviri nu au fost inca stabilite cu exactitate", a mai spus prof. Stanciu. Cele mai afectate sint persoanele peste 45 de ani. Medicii banuiesc ca la origini ar fi vorba de o alimentatie de tip fast-food si sporirea numarului de aditivi si conservanti alimentari folositi la prepararea alimentelor.
Incepind din septembrie, toate persoanele peste 45 de ani pot face teste gratuite pentru depistarea cancerelor digestive. Toti medicii de familie vor primi teste speciale, cu ajutorul carora se va depista singerarea in scaune, un prim semn al unor cancere ale sistemului digestiv. "Cei depistati pozitiv vor beneficia gratuit de examen endoscopic, care ne va edifica asupra bolii. In Europa, doar noi, bulgarii si albanezii nu fac asemenea teste in masa", a incheiat prof. Stanciu. (C. DONOSE)

Comentarii