Noutati despre admiterea la Politehnica si UMF

luni, 04 februarie 2002, 00:00
2 MIN
 Noutati despre admiterea la Politehnica si UMF

Absolventii de liceu care se pregatesc pentru a deveni studenti la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi (UTI) vor sustine concursul de admitere in septembrie: "Bacalaureatul se termina pe 11 iulie si noi n-am fi putut incepe decit pe 15 iulie", motiveaza decizia prof.dr Victor Bulacovschi, prorectorul cu activitatea didactica la UTI. Pentru toate facultatile, cu doua exceptii: Electronica si Telecomunicatii si Automatica si Calculatoare, media de bacalaureat va reprezenta 20% din media de admitere, restul fiind reprezentat de proba scrisa. La Automatica si Calculatoare (AC), media de bacalaureat va avea o pondere de doar 10%, iar la Electronica, proba scrisa va reprezenta 75% din media de admitere, restul de 25% fiind media dintre rezultatele la bacalaureat si mediile anuale din liceu. In afara de Facultatea de Chimie Industriala (unde se va da teza scrisa) si specializarea de Arhitectura (unde va fi proba de aptitudini), la toate celelalte facultati se va da test-grila.
La Constructii, Constructii de Masini, Electrotehnica, Hidrotehnica, Mecanica, Stiinta si Ingineria Materialelor si Textile-Pielarie , materiile de examen sint Matematica (Algebra, Analiza, Geometrie plana si in spatiu si Trigonometrie) si Fizica (Fizica moleculara, Termodinamica, Mecanica, Electricitate si Magnetism).
La Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din tematica de matematica sint excluse problemele de geometrie, iar subiectele de Fizica vor fi doar din manualul de clasa a X-a.
Cei care vor da admitere la Chimie vor putea alege intre manualele de chimie organica si cele de chimie anorganica.
La Arhitectura , candidatii vor da un test de desen tehnic si liber. La Facultatea de Automatica si Calculatoare , candidatii vor alege intre proba la Matematica si Fizica, sau la Matematica si Informatica (Algoritmii, Elementele de baza ale unui limbaj de programare, Reprezentari in pseudocod si/sau scheme logice, Tipuri de date structurate, Fisiere si Recursivitate).
Test-grila si la UMF
Cine nu va obtine, in sesiunea de admitere din acest an, cel putin 5 la testul-grila, nu va intra la nici una dintre facultatile Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa". Numarul de locuri propuse de Senatul UMF conducerii Ministerului Educatiei este acelasi de anul trecut: la Medicina Generala vor fi scoase la concurs 350 de locuri finantate de la buget, la Stomatologie 75 de locuri, la Farmacie – 10 de locuri – si la Bioinginerie medicala – 80 de locuri. Media anilor de studiu din liceu si media la bacalaureat vor reprezenta 25% din media de admitere, restul de 75% fiind reprezentat de rezultatul la testul-grila. Testul se va da, la Medicina Generala si Stomatologie, la disciplinele Anatomie, Fizica si Chimie organica. La Farmacie, testul va cuprinde intrebari din Chimia organica si anorganica si din Biologie. Candidatii la Bioinginerie medicala pot sustine doua variante de test grila: prima varianta se da la Anatomie (la alegere cu Chimie organica), Fizica si Matematica, iar a doua varianta la Anatomie, Chimie organica si Fizica (la alegere cu Matematica). (M. CORLATAN, C. GILCA)

Comentarii