Opt case din Iasi vor fi sparte de Revelion

marți, 30 decembrie 2003, 00:00
5 MIN
 Opt case din Iasi vor fi sparte de Revelion

De Revelion, cel putin 25 de ieseni vor fi furati, din care cel putin 8 din locuinta. Fie ca le vor fi sparte masinile ori apartamentele, ei vor fi tristii cistigatori ai unei loterii puse la cale de hoti. Aceasta este statistica Politiei. Numarind furturile care au avut loc in anul 2003, politistii au spus: 1.728. Adica, raportat la cele 365 de zile cite are anul, a rezultat ca in fiecare zi, in medie, hotii au dat cinci spargeri. Virful activitatii lor se inregistreaza in perioadele in care lumea pleaca de acasa. In general vara, dar nici sarbatorile de iarna nu sint uitate. Citi nu pleaca de acasa de Craciun sau in noaptea de Revelion, lasind astfel terenul „liber” in calea hotilor? In ceea ce priveste spargerile, pe primul loc sint autoturismele. Pe locul secund, dar la distanta foarte mica, se afla furturile din apartamente, apoi buzunarele. In rest nu se mai poate face o statistica, deoarece hotii fura orice si oricind.
La Iasi, masinile reprezinta principala atractie a hotilor. Acest fapt este demonstrat si de cifrele Politiei. Acestea sunt furate cu totul sau sint luate doar bunuri din ele. Oglinzile retrovizoare, capacele de la roti si radiocasetofoanele sint principalele bunuri ce-i intereseaza pe hoti. Furturile din masini se afla pe primul loc in topul spargerilor. Hotii ieseni au spart anul acesta peste 260 de masini. Metoda preferata este aceea a spargerii geamului si apucarea bunului fara a lasa urme. Totusi, furturile de masini au scazut fata de anul trecut, de la 28 la 22. Pe un loc fruntas in topul furturilor se afla si cele ca urmare a spargerilor de locuinte. In jur de 250 de case au fost „vizitate” anul acesta de catre hoti, la Iasi.
Ca sa nu lase amprente, hotul fura si yala de la usa
Si, pentru ca in noaptea de Revelion multe apartamente vor ramine goale, va propunem sa cititi cu atentie cum opereaza cei mai renumiti spargatori de apartamente, ca sa stiti cum sa va feriti. Fiecare hot profesionist isi alege „tinta” prin metoda filajului. Victima este urmarita zilnic, pentru ca hotul sa-i stie programul minut cu minut. Numai dupa ce acesta este sigur ca proprietarul nu este acasa, trece la actiune. Pentru spargerea usii de acces in locuinta sint folosite mai multe metode. Cea mai des intilnita este spargerea butucului de la yala. De obicei, hotul, dupa ce reuseste sa sparga butucul, il ia cu el, pentru a nu lasa nici o urma.
Recordul personal al unui hot: 60 de spargeri in apartamente
Capul unei bande de spargatori de apartamente, Dan Alexa (34 ani), arestat acum citiva ani pentru furturi comise din 60 de apartamente, a fost prins furind din nou de locatarii unui bloc din Pacurari. El fusese eliberat din Penitenciar, dupa ce ispasise o pedeapsa de patru ani din cei sapte dispusi initial de instanta. Pentru a scapa din vizorul politistilor, Dan Alexa si-a schimbat numele prin casatorie, figurind in actele de identitate cu numele de familie, Voinescu. De la bani si bijuterii, spargatorul de apartamente a ajuns sa fure in ultimul timp si produse alimentare. Alexa prada o locuinta numai in cursul diminetii, victima fiind aleasa cu atentie din rindul oamenilor cu bani.
Geamuri sparte cu piatra in loc de usa fortata
La virsta de 21 de ani, si Daniel Atudosie, din Iasi, era cunoscut de politisti drept un maestru al spargerilor de apartamente. In decurs de numai cinci luni, el a reusit sa dea 36 de spargeri de locuinte. Hotul, care isi fila cu atentie victimele inainte de fiecare lovitura, astepta momentul cind acestea paraseau locuintele, dupa care spargea un geam cu ajutorul unor pietricele, apoi il deschidea si reusea sa patrunda in interior. El prefera asadar locuintele de la parter sau casele, si prefera sa fure in special bijuterii, bani si telefoane mobile. Toata prada era dusa la case de amanet, de unde Daniel isi obtinea imediat banii.
Plan de furt ca la razboi
Ciprian Ionel Dirica este un alt hot cu mare experienta, dar de apartamente de lux. El a terorizat proprietarii de apartamente din centrul orasului. Perchezitia efectuata la el acasa a confirmat ocupatia acestuia. In apartamentul lui Dirica au fost gasiti peste 3.000 de dolari si o mare cantitate de bijuterii din aur care erau furate. El avea o metoda de operare foarte atent studiata. Mai intii analiza blocul pe dinafara, ochind apartamentele care aveau geamuri termopan, centrala pe gaz ori instalatii de aer conditionat, elemente ale unei stari financiare solide. Apoi erau studiate yalele apartamentelor „tinta“. Urmatorul pas era filarea proprietarilor si programul acestora, pentru a-si stabili orele in care putea sa actioneze nestingherit. Apoi fura doar bani, bijuterii din aur si, in cazuri extreme, ca sa nu plece cu mina goala, telefoane mobile.
Legea este blinda cu hotii
Codul Penal roman prevede, pentru savirsirea infractiunii de furt, o pedeapsa cuprinsa intre 1 si 7 ani de inchisoare. Ultimele modificari ale Codului de procedura penala permit hotilor marunti o mai mare marja de libertate. Daca pina acum ei puteau fi arestati si de procurori, acum arestarea se face doar de judecatori.Chiar daca multi dintre hoti sint retinuti de politisti, ei nu primesc mandate de arestare din partea judecatorilor. De multe ori, valoarea mica a prejudiciului, sau lipsa de periculozitate a faptei, ii determina pe judecatori sa-i lase in libertate pe timpul procesului.
Un caz revoltator: hotul lasat in libertate de judecatori a furat imediat o noua masina
Tupeul hotilor de a fura fara nici o grija se datoreaza si indulgentei judecatorilor. De exemplu, in cazul tinarului Ciprian Petras (18 ani), care avea in spate o lista plina de hotii, judecatorii au hotarit ca acesta poate fi lasat in libertate. El furase de la o familie de tigani o Dacia, pe care apoi a abandonat-o. Apoi, folosindu-se de buletinul unui verisor, el si-a facut rost de aparatura electrocasnica de la Flanco, fara sa plateasca ratele. Pe urma, s-a angajat ca agent de paza la o firma. De aici a plecat cu masina de interventie. Si-a schimbat locul de „munca” angajindu-se la o firma de maxi-taxi. Ciprian Petras a fost prins chiar cind conducea un microbuz incarcat cu calatori. Colac peste pupaza, el nici nu avea permis de conducere. Toate aceste fapte nu au contat insa prea mult in fata judecatorilor. Dus la instanta cu propunerea de a fi arestat, tinarul a plecat acasa, deoarece judecatorii au considerat ca nu prezinta pericol public. Ghinionul lui a fost ca, la nici doua zile de la vizita la Judecatorie, el s-a angajat la firma Tester, de unde a furat din nou o masina. Doar in fata acestui nou argument, judecatorii au semnat pe numele lui un mandat de arestare. (Catalin STEFANESCU, Adina C+SLARU)

Comentarii