Palat de politist

joi, 21 aprilie 2005, 23:00
5 MIN
 Palat de politist

Subcomisarul Stefan Dascalu, politistul suspendat din functie deoarece este cercetat de PNA pentru „trafic de influenta si posibila luare de mita”, are cu ce se mindri. La Motca este proprietarul celei mai frumoase vile din comuna. Multi au confundat-o cu o pensiune, din cauza marimii, a termopanelor si a gardului de jur imprejur. Dar Motca nu este singurul sat in care Dascalu este cunoscut. La doar 20 de kilometri departare, la Ruginoasa, unde politistul a fost adjunct pina in anii ’90, oamenii il tin minte ca pe un cal breaz. Unii nu au uitat nici acum povestea unui putinei de brinza luat de politist in schimbrul unei carute luate pentru colectivizare. Cum arata vila lui Dascalu si cum vorbesc satenii despre el, cititi in reportajul ce urmeaza.
In demersul nostru jurnalistic, prima oprire am facut-o la Motca. Motivul a fost sa dam de presupusa vila a politistului care tine, de citeva zile, prima pagina a ziarelor locale. Nu a fost greu sa ajungem la poarta. In comunitate, vila are statutul de cea mai mare constructie, dupa palatele traditionale ale bulibasei tiganilor din zona. Impunatoarea vila este situata in dreapta marii intersectii din Motca, unde se intersecteaza doua drumuri europene. Cladirea este vopsita intr-o culoare eleganta alb-crem. La prima vedere ai impresia ca este o pensiune menita sa primeasca turisti. Este, ci siguranta, cea mai mare constructie din zona. In jur sint doar case si mici vile, care insa palesc insa in fata „palatului”. Este impunatoare, cu doua etaje imense si doua balcoane simple, cu ferestre din termopan si cu acoperisul din tabla argintie. Cladirea, a carei suprafata depaseste 300 de metri patrati, nu a fost insa construita peste noapte. „In urma cu cinci ani, cind m-am mutat aici, credeam ca vecinii mei vor sa-si faca pensiune. Ulterior am aflat ca cel care se ingrijeste de casa este socrul unui politist. Mi-a placut insa, inca de la inceput, gardul din fier forjat, este elegant”, a povestit cu admiratie una din vecinele de „cartier” ale lui Dascalu. Desi casa lui pare la exterior finalizata, lipsa perdelelor de la geam si linistea ca de mormint din curte tradeaza singuratatea camerelor dinauntru. „Stefan Dascalu, proprietarul casei, a cerut de la Primarie autorizatie de construire a casei in aprilie 1991. In evidentele noastre figureaza ca in acelasi an a primit autorizatia cu numarul 4/1991, pe terenul apartinind parintilor sai. Stiu ca de intretinerea vilei se ocupa socrul lui Dascalu, care de altfel a si construit-o. Alexandru Vasiliu, socrul, a fost zugrav la viata lui, iar in fiecare vara aduce muncitori la treaba”, ne-a declarat Aurel Cozma, primarul din Motca.
„Aveam 130.000 lei strinsi de pe vremea lui Ceausescu”
Pe socrul politistului, Alexandru Vasiliu, l-am gasit mergind aplecat pe marginea soselei. „Aveam 130 mii lei strinsi de pe vremea lui Ceausescu. Am adus lemn de la munte si am construit peretii caramida cu caramida”, spune acesta. Chiar si cu aceasta suma, pentru ridicarea impunatoarei vile este clar ca mai trebuiau bani multi. „Mi-a dat si ginerele bani, dar si eu am facut sacrificii. Mi-am vindut porcii din ograda”, si-a amintit socrul lui Dascalu. In timp ce batrinul ne povestea istoria vilei, satenii s-au adunat in jurul nostru ca la urs. „Nea’ Sandu, hai sa-ti spun ceva, ca trebuie sa plec”, l-a scos pe socru din mijlocul nostru un satean. „Hai, ca gineri’tu e anchetat de Parchet, nu mai povesti nimic”, i-a tipat in urechi sateanul, tragindu-l din multime. „E mai bine asa, ca de doi ani, de cind i-a murit sotia, s-a cam imbolnavit psihic”, l-a scuzat alt satean pe Alexandru Vasiliu, dus de amicul sau in spatele unei case.
„I-am dat si brinza, si malaiul”
La intoarcere de la Motca am trecut prin Ruginoasa, comuna in care subcomisarul Stefan Dascalu si-a facut „ucenicia” in meserie. La 15 ani de cind a plecat acesta din Ruginoasa, satenii inca il tin minte bine. Pentru a-l descrie pe subcomisarul Dascalu din punct de vedere profesional, satenii s-au impartit in doua tabere. Unii l-au blestemat si s-au aratat multumiti ca „i s-a intors roata”. Altii, e drept, mai putini, l-au descris drept „un om foarte grijuliu”. Cei care l-au acuzat cel mai tare au fost batrinii din sat. Adunati in jurul unei fintini, in momentul in care i-am intrebat de Dascalu acestia si-au dat drumul la gura fara rezerve. „Isi merita soarta, ca m-a mintit. Era pe vremea raposatului cind mi-a facut ancheta ca n-am dat caruta la colectivizare. Mi-a cerut o putina de brinza sa mi-o aduca inapoi, dar i-am dat si brinza si malaiul, iar eu caruta tot n-am mai vazut-o”, s-a rastit tanti Maria, cit s-o auda tot satul. „La vecinul meu de peste drum a fost mai rau. L-au legat niste banditi, l-au rupt din bataie, i-au furat hainele si banii, iar Dascalu s-a dat cu hotii. Avea probe, ca doar vecinul i-a spus clar cine l-a batut. Dar Dascalu nu a tinut cont, nici macar nu i-a interogat la Post, n-a facut deloc dreptate”, si-a amintit Costica Hamtuchi de un caz dinainte de anii ’90. „Dar stati asa, ca au mai fost si altele”, a continuat acesta.
„Era baiat bun, in slujba dreptatii”
„Lui Vasile Hutanu i-au furat hotii vaca din grajd. Dascalu i-a zis «Adu matale un sac de cartofi, poate gasim hotul». A dat, dar Dascalu n-a mai gasit hotii”, a incheiat Costica Hamutchi. „Din 1990 am scapat de el, ca ne jagmanea pe toti. S-a dus in locul lui Morariu criminalist la IPJ Iasi, iar Morariu s-a pensionat si a venit primar aici la noi”, au completat satenii. La cotul unui bar am peste un grup de trei barbati, trecuti usor de prima tinerete. „Dascalu, cel care statea in gazda la Vacarasu, aicea peste drum? Da, mi-aduc aminte de el. Lucra cu Grigore, seful de Post care acum s-a mutat la Motca, mai incolo. Era baiat bun, in slujba dreptatii”, a apreciat nea Vasile, in timp ce „sprijinea” un pahar de vin rosu in palmele brazdate de crapaturi.
„Plingerile se refera la fapte petrecute pina in 2004”
In prezent, subcomisarul Stefan Dascalu este cercetat de PNA pentru trafic de influenta si posibila luare de mita de catre procurorii PNA. Ancheta privind activitatea desfasurata de Dascalu in cadrul Serviciului de Investigatii Criminale a fost demarata in februarie 2005, in urma depunerii a doua plingeri. „Plingerile nu fac referire la cazuri din 2004 la care a participat Stefan Dascalu, ci sint mai vechi de acest an”, a specificat Luminita Merisescu, procuror PNA. In cursul zilei de miercuri, subcomisarul aflat in prezenta avocatului sau a fost confruntat cu denuntatorii lui. Unul dintre acestia a sustinut ca in ultimii ani a facut mai multe „afaceri” cu Dascalu pe care l-a rasplatit cu „atentii”. In timpul audierilor, politistul a negat totul, spunind ca este vorba de razbunare. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii