Patru familii si-au impartit puterea la Universitatea "Petre Andrei"

marți, 19 decembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Patru familii si-au impartit puterea la Universitatea "Petre Andrei"

Ca munca in echipa este o cheie a succesului este un adevar doar pe jumatate spus. Aceasta este concluzia pe care esti tentat sa o tragi daca urmaresti evolutia uneia din cele mai mari institutii private de invatamint superior din Iasi, Universitatea "Petre Andrei". Patru familii largite, sot si sotie, ginere, fiica, nepoata sau frate, dupa caz, reprezentind patru domenii didactice, respectiv patru facultati diferite, sint pilonii de rezistenta ai acestei universitati. Din punctul de vedere al protagonistilor, atmosfera de familie de la locul de munca nu ar trebui sa para nimanui suspecta deoarece este vorba pur si simplu de o vocatie comuna si, in plus, de o solidaritate aparte a celor care sint uniti prin singe. "Daca cizmarul isi poate invata copiii meserie, de ce profesorii n-ar avea acest drept?", spune profesorul Niculae Niculescu, decan al Facultatii de Economie de la "Petre Andrei".

Infiintata inca din 1990, sub conducerea lui Petru P. Andrei, fiul sociologului Petre Andrei, Universitatea "Petre Andrei" a pornit la drum cu doua facultati "clasice": Facultatea de Drept si Facultatea de Economie. Dupa aproximativ zece ani de activitate, fondatorii universitatii administreaza fiecare propriul sau fief, pentru ca, intre timp, s-au mai infiintat doua facultati: Facultatea de Psihologie si Asistenta Sociala si Facultatea de Stiinte Politice.
Prima dintre facultati, cea de Economie, s-a "cladit" in jurul sotilor Niculescu, Elena si Niculae, pe care zorii democratiei i-au surprins in 1990 la Catedra de Economie si Marketing de la Universitatea Tehnica. "Am tinut ore acolo pina in 1998, cind a trebuit sa ne transferam cu cartea de munca aici pentru ca asta era una din conditiile impuse de CNEEA pentru acreditare", declara prof.dr Niculae Niculescu. Acesta sustine ca plecarea definitiva in ’98 de la Politehnica a sotiei sale a reprezentat practic sacrificarea ei: "Ea era sef de catedra in acel moment si a venit aici pentru nimic sigur". Insa timpul a rasplatit-o pe Elena Niculescu, din ianuarie 2000 ea detinind functia de rector al Universitatii "Petre Andrei": "Este o functie mai mult de reprezentare pentru ca la noi autonomia universitara este autentica, merge pina la nivelul facultatilor", considera decanul Niculae Niculescu, lasind sa se inteleaga ca decizia propriu-zisa sta in miinile celor patru decani. Pe linga rectorat si decanatul de la Economie, familia Niculescu mai detine la "Petre Andrei" inca doua functii de conducere: functia de prorector cu probleme de investitii si dezvoltare (ocupata tot de Niculae Niculescu) si cea de prodecan la Economie. Aceasta din urma ii revine de doi ani de zile ginerelui Bogdan Andronic, sotul primei fiice a sotilor Niculescu, care este judecatoare. Bogdan Andronic a absolvit Facultatea de Matematica in 1990, an in care s-a si apucat de Stiinte Economice, tot la Universitatea "Al.I. Cuza". Tinarul si-a inceput cariera academica inca din timpul studentiei, cind a fost angajat la "Petre Andrei" pentru a preda Aplicatii matematice in Economie si Analiza economica. "El si-a dat seama ca nu poate face matematica de performanta, si s-a apucat de Economie pentru care are realmente vocatie si pasiune", il caracterizeaza socrul, magistrul si seful pe Bogdan Andronic. Desi recunoaste ca ginerele sau a avut parte si de noroc in cariera, Niculae Niculescu sustine ca acesta are si "o acoperire stiintifica": "Sa fie judecat dupa cele sase carti scrise, dupa doctoratul in Economie, dupa congresele la care a participat alaturi de corifeii stiintei economice din lume", il gratuleaza pe Bogdan Andronic socrul sau. Asadar, chiar daca cele doua fiice nu le-au calcat pe urme sotilor Niculescu, acestia au parte de perpetuarea profesiei in familie prin ginerii lor. Asta pentru ca si celalalt ginere, medic de profesie, om de afaceri prin vocatie, dupa cum spune tot socrul sau, este student in anul IV la "Petre Andrei". Considerind ca timpul este cel mai bun judecator, profesorul Niculescu isi exprima increderea in cei ce-i vor duce mai departe opera: "La un moment dat va disparea si tatal-socru, si mama-soacra, iar ei vor arata ce pot".
Cu nimic mai prejos decit Niculae Niculescu sint si ceilalti decani de la "Petre Andrei". Prof.dr Contantin Andronovici, fost cadru didactic la "Cuza", este cel care tine friiele Facultatii de Drept, fiind in acelasi timp prorector cu activitatea didactica si de cercetare. Sotia sa, Doina Andronovici, preda Limba engleza la aceeasi facultate, iar nepoata Irina Apetrei tine seminariile si cursul de Drept civil, preluat partial de la "decanul de virsta" Petru P. Andrei.
"Racolat" tot de la Politehnica, unde facea parte din Catedra de Stiinte Sociale, conf.dr. Doru Tompea este decanul de la Psihologie si Asistenta sociala si prorector cu relatiile internationale. El este coleg de serviciu cu sotia sa, Anca Tompea – venita de la Universitatea Agronomica si care tine cursul de Economia Mediului la anul II -, precum si cu fiica sa, Carla Tompea. Aceasta preda la plata cu ora, ca si Anca Tompea, Teoria generala a Dreptului, Drept Constitutional la Facultatea de Drept, Drept Constitutional si institutii publice si Drept Comunitar la Stiinte Politice.
Cel mai tinar dintre decanii de la "Petre Andrei" este Cristian Bocancea. El s-a transferat recent cu cartea de munca de la "Cuza" pentru a "pastori" Facultatea de Stiinte Politice de la "Petre Andrei". Pentru a se asigura de reusita acestei sectii, el a avut grija ca facultatea sa aiba cadre didactice de incredere. Astfel, fratele sau, Sorin Bocancea, tine, de pe pozitia de asistent, cursurile si seminariile de Politici Publice in UE si Institutii si mecanisme ale integrarii euroatlantice, precum si seminariile de Ideologii politice moderne si Regimuri politice contemporane. De asemenea, sotia lui Cristian Bocancea, Alina Hulubean, este si ea cadru didactic la aceeasi facultate, urmindu-si sotul dupa plecarea de la universitatea-mama, "Cuza". Dupa cum se vede, familiile de la "Petre Andrei" respecta o regula nescrisa: Nu isi intind ramificatiile dincolo de granitele facultatilor unde stapinesc sefii clanurilor. (Mirela CORLATAN)

Comentarii