Politicienii profesori

joi, 03 ianuarie 2002, 00:00
7 MIN
 Politicienii profesori

Cel mai elocvent caz in acest sens este cel al primarului Constantin Simirad. Orice iesean stie sau, daca nu, poate afla citind autorizatiile de pe chioscurile din oras, ca edilul orasului este conferentiar doctor. Acest lucru este confirmat si de statele de functiuni de la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" Iasi (UTI). Membru al Catedrei de Matematica, conf.dr Constantin Simirad figureaza in acest semestru cu doua ore de curs de Matematici Speciale la anul II Constructii, in cel de-al doilea semestru avind in plus doua ore de curs si sase de seminar de Analiza Numerica la acelasi an, toate la plata cu ora. Numai ca, in cazul Simirad, intre orar si sala de curs nu exista nici o legatura. Studentii de la Constructii au auzit de Simirad-profesorul la UTI, numai ca nu l-au vazut niciodata prin facultate. Prof.dr Adrian Corduneanu, seful Catedrei de Matematica, spune ca, de citiva ani de zile, cursurile conf.dr Constantin Simirad sint tinute de lector Amelia Nistor, pensionara. "A fost o intelegere intre ei doi, conducerea Universitatii fiind informata de acest lucru", explica profesorul Corduneanu de ce figureaza pe statele de functii Simirad, fara a preda, si de ce il inlocuieste o pensionara. Primarul recunoaste si el ca s-a ajuns la aceasta situatie oarecum neobisnuita pentru ca, daca va dori vreodata sa predea din nou, sa se poata intoarce chiar daca nu i-a expirat mandatul de la Primarie. "Cinci, sase ani am mai predat, dar, pentru ca nu am avut timp sa-mi imbunatatesc cursul, acum ma inlocuieste altcineva", spune Simirad.
Viceprimarul Munteanu, profesor la UTI si decan la privati
In comparatie cu seful sau, viceprimarul Vasile Munteanu pare un constiincios. Membru al Catedrei de Economie si Marketing, prof.dr Vasile Munteanu s-a prezentat, cel putin in acest semestru, in fiecare saptamina la cursul de Marketing pe care il preda studentilor din anul III de la Facultatea de Textile-Pielarie, martea de la ora 15 la 17. Cu exceptia acestei saptamini, Munteanu si-a facut datoria la UTI, unde are si cartea de munca, fiind chiar un preferat al studentilor: "Este singurul curs la care merg cu placere. Nu sta sa citeasca de pe foaie, vorbeste si pe linga, povesteste diverse chestii", spune Nicoleta Florea, de la sectia Confectii. Fiind vorba de un curs ce nu-i intereseaza pe studenti, nefiind de specialitate, unii isi permit sa chiuleasca de la el: "N-am fost niciodata la curs. Nu face prezenta, dar am auzit ca are memorie vizuala", spune Ovidiu Patriche, student la Filatura. Daca pentru un curs nu trebuie sa rupa prea mult din timpul sau, nu se stie totusi cum reuseste viceprimarul sa-si faca bine treaba si la Palatul Roznovanu, si la Universitatea "Dimitrie Cantemir", unde este decan al Facultatii de Administratie Publica. Mai mult, anul trecut a predat si la fantomatica universitate "Stefan Lupascu". In conditiile in care Vasile Munteanu refuza sa faca declaratii in acest sens, organizarea timpului sau ramine un mare mister.
La subprefect, zece pe linie
Coleg de catedra cu Munteanu, subprefectul Valentin Soroceanu figureaza in acest semestru cu nu mai putin de zece ore de curs, toate la Automatizari si Calculatoare (AC). "Am facut anul trecut cu el «Politici economice si culturale ale Uniunii Europene» si am luat zece fara sa am nici o prezenta. Acum fac Economie, si n-am fost niciodata, dar stiu ca el vine la cursuri. Doar in preajma alegerilor, anul trecut, a mai lipsit", ne-a spus M.U., student in anul III la AC.
La fel ca si cei doi profesori de la Economie si Marketing, prof.dr Anghel Stanciu, deputat PRM, se prezinta intotdeauna la cursurile de Geotehnie pe care le are la Constructii, vinerea, fireste, dupa ce paraseste fotoliul din Parlament. Prof.dr Anghel Stanciu ne-a declarat ca simbata are intilniri cu doctoranzii si cu cei carora le coordoneaza licenta, astfel "incarcindu-si bateriile" pentru activitatea de sef al Comisiei pentru Invatamint din Camera. Din 1992 de cind e parlamentar, Anghel Stanciu a fost permanent cu cartea de munca la UTI, sustinind ca modelul sau declarat este Nicolae Iorga, care nici ca prim-ministru nu a renuntat la catedra.
Deputatul PRM Maria Apostolescu, acuzata de "lipsa crasa de bun-simt"
Daca Anghel Stanciu isi face un titlu de glorie din faptul ca niciodata in lunga sa cariera politica nu a avut cartea de munca la Parlament, colega sa, deputatul PRM Maria Apostolescu, s-a grabit sa faca acest lucru inca de la alegerile de anul trecut. Spre deosebire de alti parlamentari profesori care predau, la plata cu ora, prof.dr Maria Apostolescu s-a dovedit a fi mai abila, avind in acest semestru un curs la cumul, la Catedra de Tehnologia Substantelor Anorganice si a Materialelor de Constructii (TSAMC), de la Facultatea de Chimie Industriala. Diferenta intre cele doua forme de remunerare este substantiala: pentru un curs la plata cu ora ar fi luat 100.000 de lei, la cumul primind salariul intreg, de sase milioane net, ca profesor. Intrebat despre cazul colegei Maria Apostolescu, seful Catedrei de TSAMC, profesorul Ilie Siminiceanu, a calificat gestul demnitarilor de a mai lua bani si de la universitate, pe linga lefurile foarte mari din Parlament, drept "lipsa crasa de bun-simt, in conditiile in care stiu ca ceilalti colegi abia isi iau salariul". Maria Apostolescu este singurul parlamentar care are ore la cumul si singura de la Chimie Industriala. Altor cadre didactice nu le este permis sa predea la cumul sau macar la plata cu ora pentru a-si suplimenta veniturile, data fiind situatia financiara grea a facultatii. Cit despre prezenta deputatului PRM la cursuri, seful Catedrei de TSAMC sustine ca aceasta isi tine de obicei cursul pe care il are vinerea. "Daca nu vine, o inlocuieste fiul sau, Nicolae Apostolescu, care este asistent la catedra", ne-a spus acesta.
Deputatul Baciu "mai preda cind are timp"
Deputatul PD Mihai Baciu este necunoscut ca profesor la Facultatea de Filosofie a Universitatii "Al.I. Cuza", studentii, dar si profesorii dezobisnuindu-se sa-l mai vada prin Universitate. Decanul de la Filosofie, Stefan Afloroaiei, sustine ca, fiind ocupat, cursurile profesorului Baciu – de Introducere in filosofie si de Metoda si argumentare in filosofie – sint tinute de colegii sai. Prof.dr Mihai Baciu recunoaste ca "mai preda atunci cind are timp", avind o norma rezervata, de profesor in cadrul Catedrei de Filosofie Sistematica si Logica.
Si in rindul parlamentarilor PSD sint insa unii care nu reusesc sa ajunga totdeauna la cursuri, desi nu ar renunta nici in ruptul capului la ele. Lect.dr Cristian Sandache spune ca, din pricina numarului mare de motiuni de cenzura si a "solemnitatilor" din aceasta sesiune, a mai lipsit de citeva ori la cursul de Istoria Statului si Dreptului Romanesc pe care il preda in acest semestru studentilor de la Facultatea de Drept a Universitatii "Kogalniceanu". Un alt deputat PSD, Ionel Adrian, spune insa, cu mina pe inima, ca in nici o vineri dimineata nu a lipsit de la cele patru ore de curs de "Cultura pajistilor si plantelor furajere", pe care il preda studentilor din anul IV de la Facultatea de Agricultura. "Puteam sa-mi rezerv postul, insa nu am vrut sa-mi pierd exercitiul. Dupa patru ani, iti vine greu sa te mai duci", spune prof.dr Ionel Adrian, cel mai prevazator dintre parlamentari.
Solcanu nu si-a mai revizuit cursul de cind e parlamentar
Daca, cel putin la nivel declarativ, toti parlamentarii isi dau straduinta sa ajunga la scoala, politica le da insa bataie de cap atunci cind este vorba sa-si pregateasca cursurile. Daca s-ar intilni cu absolventii de acum zece ani de la Facultatea de Istorie, studentii de azi ar constata, de exemplu, ca in cursul de Istoria Artei al conf.dr Ion Solcanu nu a survenit nici o modificare si, la fel ca atunci, perioade intregi din istoria artei, cum ar fi cea contemporana, nu sint abordate. Pentru faptul ca senatorul Solcanu nu lipseste de la cursuri, fiind asa cum el insusi spune, un "pasionat", depun garantie colegii sai de la Facultatea de Istorie. Daca senatorul Solcanu isi tine oricum orele, mai greu de inteles este cum reuseste sa fie si profesor colegul sau Razvan Theodorescu, senator de Iasi, acesta detinind portofoliul de ministru al Culturii. Ca si presedintele PSD Iasi, acesta este profesor de Istoria Artei la Institutul de Istoria Artei "Nicolae Grigorescu", fiind membru corespondent al Academiei.
Presedintele PNL spune ca nu sacrifica studentii in favoarea politicii
Desi este conducator de doctorat, are trei cursuri pe saptamina si foarte multe atributii ca rector, proaspatul presedinte al liberalilor ieseni, Dumitru Oprea, sustine ca niciodata nu a facut politica in detrimentul activitatii didactice. Rectorul de la "Cuza" este de parere ca "politica trebuie s-o faca cei din preajma", bazindu-se foarte mult pe echipa de la PNL. "Nu sint de acord sa se faca politica in Universitate", spune Dumitru Oprea, sustinind ca a intrat in politica pentru a nu lasa problemele legate de educatie pe mina "abonatilor la politica". (Mirela CORLATAN)

Comentarii