Privatizarea "Nicolina" agita spiritele in mediul politic

marți, 28 mai 2002, 23:00
3 MIN
 Privatizarea "Nicolina" agita spiritele in mediul politic

Privatizarea "Nicolina" a inceput sa tulbure apele mediului politic si de afaceri local. Termenul initial de depunere a ofertelor, stabilit pentru 24 mai, a fost aminat pentru 10 iunie. Grupul de firme "Conex" a depus deja o oferta, in timp ce PAS-ul unitatii si-a anuntat aceasta intentie. In cursul zilei de duminica, senatorul Ion Solcanu a efectuat o vizita neanuntata de doua ore la "Nicolina", cind fabrica era inchisa. Acesta a fost insotit de catre directorul APAPS Iasi, Mihai Mustata, presedintele consiliului de administaratie, Constantin Blanaru si directorul tehnic, Emil Ungureanu.
O a treia oferta-surpriza?
Scopul declarat al vizitei a fost informarea senatorului in legatura cu situatia economica reala a societatii. Surse din cadrul fabricii ne-au spus ca vizita ar avea legatura cu o a treia oferta-surpriza ce ar urma sa fie depusa pentru "Nicolina".
Interesant este ca in timpul vizitei, Dan Bliuc, directorul societatii, nu a fost prezent, fiind plecat la tara, in Botosani. Referitor la acest aspect, Ion Solcanu spune ca "nu este treaba mea unde este plecata gazda cind eu vin intr-o vizita". Cu toate acestea, directorul tehnic si presedintele Consiliului de administratie au fost prezenti, desi era zi nelucratoare.
"Fara 5 milioane de dolari, fabrica nu poate sa o ia din loc"
Scopul declarat al vizitei a fost acela ca senatorul iesean a dorit sa vada care este situatia economica a fabricii. "A vrut sa vada care este situatia exacta de la Nicolina. Ce este rau in faptul ca un om politic de calibrul domnului Solcanu viziteaza o societate comerciala care urmeaza sa fie privatizata? Este normal ca politicienii sa se intereseze de aceste fabrici", considera Mihai Mustata. Contactati telefonic, Constantin Blanaru si Emil Ungureanu nu au vrut sa dea nici un detaliu despre eveniment. Cele constatate la Nicolina nu l-au multumit pe senator. "Din pacate, in ultima perioada nu s-au putut face investitii. Structura salariatilor este neadecvata. Din 800 de oameni, mai putin de jumatate lucreaza in productia directa, respectiv 300. Alti 200 sint implicati in activitatea de cercetare. Fara 5 milioane de dolari investiti, fabrica nu poate sa o ia din loc", afirma Ion Solcanu.
Garantia de participare la licitatie este de 7 miliarde lei
Pina acum, de cumpararea fabricii s-au aratat interesati patronul grupului de firme "Conex", Ioan Prisecaru, si PAS-ul (Asociatia salariatilor). Insa, oferta nu a depus decit Prisecaru. Cu toate ca si-a exprimat clar intentia de-a participa la privatizare, PAS-ul nu s-a inscris inca in cursa. Garantia de participare la licitatie este de 7 miliarde de lei. La intrebarea daca PAS-ul poate depune oferta, ceea ce implica si depunerea garantiei, Bliuc a spus ca "PAS-ul este in regula".
Surse din cadrul fabricii afirma ca PAS-ul nu dispune de banii necesari, fiind in negocieri cu grupul italian "Marini", vechi colaborator al societatii iesene. Intrebat daca PAS-ul va participa impreuna cu "Marini" la privatizarea fabricii, Bliuc a spus ca "totul este negociabil in lume". Grupul "Marini" este producator italian de utilaje de instalatii de preparat mixturi asfatice. Este al doilea grup ca marime din Europa. Anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 60 de milioane de dolari. De peste 10 ani colaboreaza cu societatea ieseana si construiesc impreuna instalatii de preparat mixturi asfatice. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii