Razboi de principii la Universitatea "Al.I.Cuza"

luni, 19 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Razboi de principii la Universitatea "Al.I.Cuza"

Doua puncte ce urmeaza sa fie discutate in sedinta de joi a Senatului academic au impartit Universitatea "Al.I.Cuza" in doua tabere, una dintre acestea avind aliati si in rindul universitatilor particulare. Atmosfera aminteste de cea dinaintea alegerilor de la "Cuza", cind a fost pusa in discutie acordarea dreptului de vot intregii comunitati academice. Doua propuneri care ar schimba, ca si atunci, o situatie de fapt au declansat declaratii incendiare si multa agitatie pentru stabilirea taberelor, dupa interese.
Scinteia razboiului s-a aprins treptat, dupa ce rectorul Universitatii "Al.I.Cuza", Dumitru Oprea, a pus in discutia Biroului Senat doua probleme spinoase: profesorii din institutia pe care o conduce sa nu mai aiba voie sa predea la universitatile private si absolventii acestora din urma sa nu-si mai poata da licenta la Universitate daca nu urmeaza aici jumatate din cursuri. Ambele propuneri au intrunit acceptul Biroului Senat – constituit din prorectori – , cu o singura abtinere, cea a prorectorului Tudorel Dima, care are o veche colaborare academica cu Universitatea "Petre Andrei". Fiind validate ulterior de catre Colegiul Academic (din care fac parte cei 14 decani, prorectorii si rectorul), propunerile vor fi discutate in aceasta joi, in Senat. Daca acestea vor fi validate, studentii de la universitatile private din Iasi nu vor mai putea obtine o diploma cu antetul Universitatii "Cuza" decit daca vor urma aici doi ani de studii. Referindu-se la clauza de fidelitate a profesorilor, rectorul Oprea afirma ca aceasta este in concordanta cu un ordin emis de fosta conducere a Ministerului Educatiei, inca in vigoare. "Dupa descoperirea diplomelor false, s-a reglementat ca universitatile private si cele de stat sa aiba structuri si profesori proprii. Mixtura stat-particular a condus la cazul diplomelor", afirma rectorul de la "Cuza". El afirma ca, pina acum, profesorii care au predat la particular au folosit atit planurile de invatamint, cit si cursurile elaborate ca angajati la stat, insa "fructele le-au cules din mai multe locuri". "Eu respect pozitia pe piata a universitatilor private, insa sint concurentele noastre. Nu pot, cu propria familie, sa creez o alta familie, pentru ca o distrug pe a mea proprie", afirma Oprea.
"Nu mi se pare nici corect, si nici constitutional"
Propunerea rectorului Oprea ca universitarii de la "Cuza" sa nu mai aiba voie sa predea la particular ii nemultumeste pe cei care tin ore la universitatile private, ca si pe cei din conducerile acestora din urma. "Nu mi se pare nici corect, nici constitutional. Dupa cum a afirmat recent chiar prorectorul Universitatii «Al.I.Cuza», Stefan Avadanei, interzicerea profesorilor sa predea la universitatile private nu reprezinta interesul universitatii, ci doar interesul a trei, patru facultati. In toata lumea academica, eu stiu ca profesorii fac ce vor cu timpul lor liber", declara vicerectorul Universitatii "Petre Andrei", prof.dr. Doru Tompea. El adauga ca "Petre Andrei" nu va fi afectata daca, totusi, senatul de la"Cuza" le va interzice profesorilor sa predea in alta parte. "Noi am fost obligati prin lege sa avem cel putin 50% personal propriu", declara vicerectorul de la "Petre Andrei".
"Nici o universitate din Moldova nu poate rezista fara profesorii de la «Al.I. Cuza»", a declarat, in urma cu o saptamina, prorectorul Universitatii "Al.I.Cuza", Stefan Avadanei, care a sustinut, initial, propunerea rectorului Oprea. In citeva zile, acesta si-a schimbat, insa, radical declaratiile, afirmind ca spera ca Senatul sa nu voteze interdictia profesorilor de a tine ore la particular. "Nu vad cum imi poate spune mie Universitatea ce nu pot face intre orele trei si cinci dupa-amiaza", declara, mai nou, prorectorul Avadanei. De acord, in Biroul Senat, cu propunerea lui Oprea, prorectorul Toader Jucan evita acum sa ia o pozitie clara. "Senatul este cel care trebuie sa hotarasca. Trebuie cintarite si argumentele «pro» – faptul ca profesorii care predau la particular incalca legea concurentei neloiale – si cele «contra», adica faptul ca salariul este mic si incearca sa isi suplimenteze veniturile", spune prorectorul Jucan, referindu-se la clauza de fidelitate a profesorilor.
"Chiar universitatile private au spus ca nu pot da salarii atit de mari ca noi", declara rectorul Oprea. "Nu am, acum, nici o parere despre ceea ce este mai bine", adauga prorectorul Jucan. El sustine, insa, ca este intru-totul de acord ca absolventii de la particular sa-si poata da licenta la "Cuza" daca urmeaza, in prealabil, jumatate din cursurile institutiei. "Pe diplome, se afla numele universitatii noastre, si trebuie sa avem un control asupra pregatirii absolventilor", afirma Toader Jucan. Vicerectorul de la "Petre Andrei", Doru Tompea, considera, insa, ca este in afara legii ca absolventii universitatilor private sa nu-si poata da licenta la o universitate de stat decit conditionat. "N-am intilnit nici in Legea invatamintului, si nici in Legea acreditarii aceasta clauza", spune el. "In toata lumea, universitatile care se respecta nu dau diplome decit celor care au urmat 50% din cursuri la institutia respectiva", declara rectorul Oprea. (E.CHISCOP)

Comentarii