Record absolut la intretinere: 210.000.000 lei datorie

sâmbătă, 02 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Record absolut la intretinere: 210.000.000 lei datorie

Recordul absolut in Iasi in rindul locatarilor cu datorii la intretinere il detine o pensionara din Bularga. Ileana Ianculescu locuieste in Blocul B 5-3 din cartierul Bularga, intr-o locuinta inchiriata din fondul locativ al Primariei, si are de platit la asociatie fabuloasa suma de 210 milioane de lei. Cu atitea datorii, nici daca ar putea sa dea pe gratis apartamentul cuiva, in schimbul achitarii datoriilor, nu ar gasi vreun amator. Cei sase locatari ai locuintei din Bularga nu muncesc nicaieri, traind din ajutoare sociale. Nu au platit intretinerea din 1995: 112.680.494 este suma de plata, la care se adauga penalizari in valoare de 76.745.654 si cheltuieli la serviciile de salubritate, in total 210 milioane.
199 de metri cubi de apa intr-o luna
Pentru ca o nenorocire nu vine niciodata singura, la beleaua Ilenei Ianculescu s-a adaugat inca una: pe decembrie, administratorul asociatiei de locatari a gasit-o buna de plata pentru 199 metri cubi de apa, din care 50 de metri cubi reprezinta apa calda, iar restul, apa rece. Asa se face ca factura pe decembrie a ajuns la colosala suma de sase milioane de lei.
Dupa calculele arbitrare ale administratorului, care i-au repartizat familiei Ianculescu – singura fara apometre – toate pierderile de apa din bloc, ar insemna ca femeia si ceilalti cinci membri ai familiei sale au consumat pe decembrie 20 de cisterne de apa pline ochi. Culmea este ca, in decembrie, apartamentul pensionarei a fost debransat de la apa rece. "Am carat apa cu galeata de pe unde am putut, si tot platesc mult. Dar nu stiu ce oameni inconstienti pot sa-mi incarce factura cu atita apa", spune Ileana Ianculescu. Disperata, femeia s-a dus sa se plinga la asociatie. "Macar de astea sa ma scape. Noi platim lunar o chirie de 250.000 lei la DAFIS si cam 150.000-200.000 lei la curent. N-avem ce face. Trebuie sa traim si noi", spune Doina Baicu, fiica pensionarei.
"Toate pierderile le platesc cei necontorizati"
Noul administrator, Ana Rosu, instalata in fruntea asociatiei dupa facturarea intretinerii pe decembrie, spune ca va incerca sa ii scada factura Ilenei Ianculescu pe ultima luna a anului trecut.
"N-am ce-i face. Tot mult va plati la apa, ca nu are apometru, si toate pierderile le platesc cei necontorizati. Eu mai pun unu-doi metri cubi si la cei cu contoare, dar altceva n-am ce face pentru a-i ajuta", spune Ana Rosu, administratorul asociatiei Islaz din Bularga. In mod obisnuit, un administrator de bloc poate sa decida cine plateste pierderile totale din retea numai dupa ce verifica daca sint pierderi la subsol, daca locatarul necontorizat are pierderi in apartament si daca ceilalti vecini au apometre corect instalate. Cum a verificat fostul administrator din Bularga toate acestea, este o necunoscuta. Cert este ca Ileana Ianculescu a fost pusa sa suporte plata pentru 20 de cisterne de apa, asta in conditiile in care, fiind debransata de la reteaua de alimentare, cara apa cu galeata.
"Datoriile ar trebui imputate administratorului"
In ceea ce priveste achitarea datoriei de 210 milioane, acumulata in decursul ultimilor sapte ani, Ileana Ianculescu spune ca nu are, nici ea, nici familia ei, de unde sa plateasca. Nici ea, nici sotul ei si nici fiica femeii – care creste trei copii – nu lucreaza nicaieri. Toti aduna lunar un venit de 1.895.000 milioane lei. Adica, o pensie de 1.370.000 lei, un ajutor de somaj de 135.000 lei si trei alocatii de 130.000 lei fiecare. "Noi abia avem ce pune pe masa, nu ne-au ajuns niciodata banii de un apometru. Eu mai impletesc mileuri si le vind pe la doamne ca sa mai am bani de cartofi si piine", povesteste Ileana Ianculescu. Cine va suporta totusi datoriile?
Mihai Giubernea, directorul DAFIS, – institutia care gestioneaza locuintele din fondul de stat -, spune ca acestea ar trebui imputate administratiei care a neglijat ani de-a rindul situatia chiriasilor. "Daca am fi fost avertizati la timp, cit datoriile erau mici, am fi dispus evacuarea chiriasilor rau-platnici", explica Giubernea. Acum, DAFIS si "Termo-Service", societatea a carei membra este asociatia care administreaza blocurile din Bularga, vor da in judecata chiriasii cu datorii. "Vom recupera ce se poate de la datornici, iar restul va fi impartit celor din neglijenta carora s-a produs paguba", spune Mihai Giubernea.
Ileana Ianculescu se asteapta in fiecare zi sa fie mutata din actuala ei casa. Ea a incercat chiar sa predea casa unui alt iesean – nestiind ca nu are acest drept, nefiind proprietara -, insa clientul a rupt-o la fuga cind a auzit de datoriile apartamentului. Familia spera ca Primaria le va da alte locuinte la care intretinerea sa fie mai mica. "Ce-au sa ne faca? N-au ce sa vinda din casa pentru ca nu avem mare lucru, si apoi n-au cum sa ne lase in drum", spune optimista Doina Baicu, fiica pensionarei. (Corina GILCA)

Comentarii