Spionaj la Iasi

vineri, 19 aprilie 2002, 23:00
6 MIN
 Spionaj la Iasi

"In urma contractelor derulate cu firma italiana, am avut cel mai mare export de medicamente din istoria unitatii, de 25 milioane de dolari. Beneficiile au fost, de asemenea, foarte mari. Fabrica a avut de pierdut dupa acuzarea italianului si a femeilor", spune Veniamin Munteanu, director, la vremea respectiva, la "Antibiotice". Acuzarea de spionaj s-a facut in baza unor informatii oferite de SRI. Intimplator sau nu, in aceeasi perioada, seful SRI de atunci, Virgil Magureanu, era acuzat ca face jocurile unor structuri dubioase formate din fosta banca "Columna" si o mare firma de produse chimice cu activitate in vestul tarii si in strainatate, care ar putea fi concurenta cu "Antibiotice" SA.
Intilnirea cu Manfredini
Dar care este legatura dintre Riccardo Manfredini si "Antibiotice", legatura terminata pe holurile justitiei? Cele trei femei acuzate de spionaj isi amintesc in continuare in ce context s-au desfasurat evenimentele, in urma cu mai multi ani. In 1992 s-au initiat o serie de contracte intre "Antibiotice" si firma italiana "Bioindustrie Mantovani", al carei director tehnic era Manfredini. Italienii au venit cu cinci contracte, prin care vindeau fabricii de medicamente tulpini de inalta productivitate. "Aceste tulpini sint microorganisme prin a caror cultivare se obtin medicamente. Erau modificate genetic ca sa aiba o productivitate mare. Numai ca aceasta productivitate era posibila numai daca se asigurau anumite conditii de lucru. Din cite imi aduc aminte, s-au adus tulpini de eritromicina, penicilina, streptomicina, vitamina B12 si inca un medicament de care nu-mi aduc aminte acum", a spus biologul Adela Medeleanu. Tulpinile au fost vindute cu 2,5 milioane de dolari in mai multe rate. "Antibiotice" a devenit proprietara tulpinilor imediat ce a fost platita intreaga suma.
25 milioane de dolari la export
Tulpinile aduse nu au gasit insa la "Antibiotice" conditiile de lucru din Italia. Pentru a fi aduse la productivitatea lor genetica, cei de la "Antibiotice" au fost nevoiti sa faca investitii pentru imbunatatirea conditiilor de lucru. In acest timp, numerosi specialisti romani au fost in Italia, unde au vazut cu ochii lor cit de bune sint tulpinile daca li se asigura tot ce trebuie. De asemnea, italienii au fost mereu prezenti prin fabrica, interesati de evolutia tulpinilor pe care le-au adus. Colaborarea dintre fabrica si "Bioindustrie Mantovani" a durat pina in 1994. "Ambele parti au avut de cistigat", spun persoane din conducerea unitatii. "Exportul a fost de 25 milioane de dolari", a explicitat fostul director Veniamin Munteanu. In acel an, Riccardo Manfredini si-a parasit firma si si-a infiintat una proprie, numita "Biofin", reprezentata ulterior in Iasi de MIB-TH, unde a angajat patru foste angajate de la "Antibiotice". "Transferul nostru de la «Antibiotice» la MIB-TH a fost cu acordul directorului", spune Liliana Pricop cum si-a schimbat locul de munca.
Firma infiintata special pentru spionaj
Din punctul de vedere al celor trei angajate, infiintarea acestei noi firme, care se ocupa tot de vinzarea tulpinilor, a fost o chestiune de afaceri. Pur si simplu, Manfredini a vrut sa fie propriul lui stapin, si sa nu lucreze pentru altii. Procurorii au vazut insa in alt mod mutarea. "Riccardo Manfredini a avut posibilitatea evaluarii potentialului uman, sub aspectul activitatii desfasurate in laboratoarele de specialitate din cadrul SC «Antibiotice», si atunci si-a creat o imagine de ansamblu asupra dotarii tehnice a SC «Antibiotice». Concomitent cu retragerea din consiliul de administratie al firmei «Bioindustrie Mantovane», invinuitul Riccardo Manfredini infiinteaza SC «Biofin Laboratories», in cadrul careia functioneaza trei angajati – cei doi fii si o contabila. Era numai un sediu de preluare, administrare si comercializare a culturilor de microorganisme industriale, precum si a datelor si informatiilor cu privire la procesele de biosinteza", scriu procurorii in rechizitoriu cum a inceput Manfredini sa fie suspectat de culegerea si transmiterea de informatii secrete.
"Ne-am furat propria tulpina"
Dupa infiintarea la Iasi a firmei MIB-TH, "Antibioticele" incheie un nou contract. Unitatea se adreseaza firmei MIB-TH, condusa din Italia de Manfredini si unde lucrau deja patru foste angajate de la "Antibiotice" pentru cumpararea unei noi tulpini de nistatina (antibiotic). "Fabrica avea deja tulpini de nistatina, dar erau inferioare din punct de vedere calitativ. Din acest motiv s-a preferat achizitionarea noii tulpini de la noi, care era mult imbunatatita genetic, de sase ori mai buna", spune Adela Medeleanu. Laboratorul de la MIB-TH avea aparatura de sute de mii de dolari, care asigura mediul perfect pentru dezvoltarea nistatinei. Tulpina dusa la "Antibiotice" nu mai dadea insa aceleasi rezultate pentru ca fabrica nu avea dotarea corespunzatoare. In aceste conditii, angajatele de la MIB-TH, care lucrasera odata la "Antibiotice", mergeau la fabrica, "cind eram chemate", spune Daniela Irimia, pentru a urmari modul in care se dezvolta tulpina si daca sint asigurate conditiile tehnice. "Din acest motiv, am fost acuzate ca noi nu urmaream decit sa furam tehnologie si nu stiu ce alte secrete. Dar noi nu aveam ce fura. Tulpina fusese adusa de noi. Conditiile de lucru erau mai slabe decit la noi. Pur si simplu, am fost acuzate degeaba. Adica am urmarit sa ne furam propria tulpina, ceea ce este o aberatie", spune Daniela Irimia.
Inregistrari si filmari video
Procurorii sint insa de alta parere. Prin inregistrari ale convorbirilor telefonice, prin filmari video, ei au sustinut in fata instantei ca italianul si angajatele sale nu au urmarit decit sa fure date si informatii secrete de la "Antibiotice". "Invinuitii care au aderat la structura informativa constituita sub acoperirea firmei mixte romano-italiene au desfasurat o activitate organizata, coordonata de Riccardo Manfredini. La data de 20.06 1996, Daniela Irimia poarta o discutie telefonica cu Riccardo Manfredini, prilej cu care acesta ii cere sa intocmeasca si sa-i transmita in fiecare saptamina un raport cu rezultatul probelor la produsul nistatina in cadrul proceselor experimentale derulate la «Antibiotice»", isi pregatesc procurorii acuzarea. Totodata, recunosc ca, potrivit contractului incheiat intre "Antibiotice" si MIB-TH, fabrica se obliga "sa puna la dispozitia specialistilor de la MIB-TH evidenta rezultatelor obtinute in scopul de a verifica performante, in functie de care vor fi efectuate platile". Dar tot ei se leaga de faptul ca orice informatie de la "Antibiotice" era strict secreta, si nu avea voie sa ajunga in alta parte decit la partile din contract, respectiv "Antibiotice" si MIB-TH, si nu la Manfredini.
"Ce anume am spionat?"
In fine, pe baza inregistrarilor telefonice, procurorii ii acuza pe Riccardo Manfredini si pe angajatele sale – Liliana Pricop, Daniela Irimia, Adela Medeleanu – de spionaj. In acelasi timp, dosar a fost prinsa si o a cincea persoana Cornelia Popovici, angajata la "Antibiotice". Mai exact, anchetatorii spun ca Riccardo Manfredini a "initiat, organizat si constituit pe teritoriul Romaniei o structura informativa de culegere si transmitere de materiale biologice si documentatie tehnica aferenta, cu caracter secret ori confidential din domeniul cercetarii biotehnologice realizate in cadrul SC «Antibiotice»". Angajatele sale au fost prinse cu "aderarea si sprijinirea structurii informative constituita de Riccardo Manfredini". Trimisi in judecata, cei patru sint condamnati de tribunal. Italianul a primit in lipsa, in iunie 1998, patru ani si sase luni de inchisoare, Daniela Irimia s-a ales cu trei ani de inchisoare, iar Liliana Pricop si Adela Medeleanu au primit cite doi ani de inchisoare. Angajata de la "Antibiotice" a fost condamnata la un an de inchisoare cu suspendare. Femeile au facut apel, iar Curtea de Apel le-a micsorat, ieri, pedepsele. Irimia a ramas cu un an si zece luni de inchisoare, Pricop si Medeleanu, cu un an de inchisoare, doar ultima primind o pedeapsa la inchisoare cu suspendare, de un an. Ele nu se vor opri aici si vor face recurs la Curtea Suprema de Justitie. Pina atunci, ramine insa o intrebare. "Daca raportul Curtii de Conturi a aratat ca nu am facut decit sa ne achitam obligatiile prevazute de contract, daca expertiza contabila ceruta de procurori este in favoarea noastra, iar «Antibiotice» nu s-au constituit parte vatamata, spunind ca au avut de cistigat, ce anume am spionat?", a lasat intrebarea fara raspuns Adela Medeleanu. (Adriana PLECAN)

Comentarii