Spitalele aflate in coma au primit o gura de oxigen

vineri, 13 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Spitalele aflate in coma au primit o gura de oxigen

"Actualul sistem sanitar este unul falimentar si numai prin modificarea actualei legi a asigurarilor de sanatate va putea supravietui", a declarat directorul general al Casei de Asigurari Sociale de Sanatate iesene, dr. Vasile Cepoi. Putin mai relaxat pentru ca a reusit sa obtina o suplimentare de buget neasteptata – 44 de miliarde de lei -, dr. Cepoi este de parere ca sistemul va functiona cu adevarat abia atunci cind centrul de greutate al cheltuielilor cu bolnavii se va muta din spitale catre medicina primara, adica catre medicii de familie si cei din ambulator. "Daca media pe tara este de un pat de spital la 450 de locuitori, in Iasi acest raport este de un pat la 113 locuitori. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in Uniunea Europeana abia la 650 de locuitori corespunde un pat sau SUA, unde pe un pat este programat un rulaj de 1000 de locuitori. Acest lucru inseamna ca in tarile respective numarul zilelor de spitalizare este foarte mic, permitind un rulaj mare, ceea ce inseamna eficienta", a explicat dr. Cepoi. Solutiile pe care le propune directorul general al CASS, sint: internarile justificate, spitalizarile de o singura zi sau numai de zi, precum si efectuarea rapida a investigatiilor bolnavilor care acum stau trei, patru zile pina li se fac analizele si alte investigatii in urma carora se stabileste tratamentul. Seful CASS crede ca numai atunci cind fiecare sef de sectie va avea responsabilitatea cheltuielilor se va putea vorbi despre eficientizarea spitalelor.
O alta solutie este renuntarea la unele spitale care nu-si desfasoara activitatea pe criterii medicale, ci pe criterii judecatoresti si sociale. Este vorba despre Spitalul Grajduri, unde sint tinuti bolnavii psihic care au comis crime, si de Spitalul Sipote, unde sint internate asa zisele cazuri sociale. In total sint 851 de paturi care acorda asistenta comunitara si nu una medicala, a spus dr. Cepoi care intentioneaza sa faca demersurile necesare pentru ca institutii de acest tip sa treaca in subordinea ministerelor de profil. Obtinind aceste amendamente la legea actuala, directorul general al CASS are convingerea ca banii vor fi mai eficient cheltuiti, chiar daca pina acum bugetul s-a dovedit a fi insuficient. "Am constatat ca saracia costa scump", a mentionat seful CASS, facind aluzie la sumele disproportionate pe care le-au platit spitalele furnizorilor care, pentru ca si-au vindut produsele pe datorie, au impus preturi de 5-6 ori mai mari decit daca s-ar fi cumparat totul cu banii in mina.
Deocamdata, suplimentarea de 44 de miliarde de lei acordata de Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate a reprezentat exact gura de oxigen care a reusit sa detensioneze atmosfera de saracie lucie ce parea sa se astearna definitiv peste sistemul sanitar iesean. "Am prezentat la Bucuresti date tehnice, clare, fara implicatii emotionale de genul «Iasul este un centru universitar de prestigiu si trebuie sa primeasca mai multi bani». Evident ca este asa dar atunci cind soliciti bani mai multi trebuie sa vii cu argumente. In fata acestora conducerea CNAS ne-a inteles si a suplimentat bugetul. Cert este ca acum, ne aflam intr-un moment de relaxare financiara", a conchis directorul CASS care a adaugat ca suma primita va fi impartita proportional la spitale si farmacii, pentru a acoperi cit mai mult din datoriile care pina in urma cu citeva zile pareau ca vor sufoca sanatatea ieseana. (Mihaela CANANAU)

Comentarii