Stolojan nu face promisiuni, dar ofera garantii ferme

marți, 05 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Stolojan nu face promisiuni, dar ofera garantii ferme

"Marele meu defect este ca nu pot sa fac promisiuni". Asa s-a scuzat ieri Theodor Stolojan, candidatul PNL la presedintie, pentru faptul ca nu poate lega vizita sa in Iasi de lansarea unor promisiuni privind soarta Moldovei in general sau a Iasului in special. Intr-o conferinta de presa, Stolojan a refuzat sa preia refrenul preferat al tuturor politicienilor care cer votul iesenilor – anume ca Moldova este saraca si are nevoie de sprijin politic pentru a se redresa. Prezidentiabilul liberal a spus ca nu toata Moldova este saraca si ca nevoie de ajutor au, in special, judetele foarte sarace cum ar fi Vasluiul sau Botosaniul. Pentru aducerea acestor judete la nivelul Romaniei, Stolojan a dat "garantia ferma" ca, in cazul in care va ajunge presedinte, va crea un sistem obiectiv si transparent prin care, printr-o politica de stat adecvata, se vor aloca sume pentru dezvoltare.
Stolojan a lasat sa se inteleaga ca Iasul i-a facut o impresie destul de buna din punct de vedere economic. El a fost influentat de vizita la doua intreprinderi iesene – Tehnoton SA si Tomiris SA. La prima societate a fost placut impresionat de faptul ca intreprinderea a reusit sa-si schimbe complet profilul de activitate pentru a se adapta la cererile pietei, iar la Tomiris a retinut un alt fapt imbucurator – anume ca, intr-o perioada in care se fac concedieri masive, societatea a reusit sa creasca numarul angajatilor de la 530 la 800. In discutiile aprinse pe care le-a avut cu conducerile celor doua intreprinderi s-a ajuns la concluzia ca principalele doua motive pentru care acestea se confrunta cu dificultati sint politica de monopol practicata de regii si nivelul inflatiei. Desi vina a cazut pe regii, Stolojan a evitat sa faca remarci critice la adresa PD, partidul responsabil cu restructurarea acestora. De altfel, pe tot parcursul vizitei sale, Stolojan a evitat sa lanseze atacuri la adresa concurentilor politici. Singurele sale critici voalate l-au vizat la premierul Mugur Isarescu, despre care a spus ca, din motive electorale, s-a grabit sa creasca pensiile, dar nu a fost la fel de grabit sa puna capat conflictului dintre ministerul Agriculturii si cel de Externe care pune in pericol aplicarea programului de dezvoltare rurala SAPARD, finantat de Uniunea Europeana.
In interventiile sale publice de la Iasi, Stolojan a reluat, in general, ideile pe care le vehiculeaza intens in ultima vreme. El nu s-a ferit chiar sa fie plicticos, adoptind limbajul tehnic al finantistului. Candidatul liberal a fost bucuros sa constate ca tipul sau de discurs l-a determinat pe liderul PD, Petre Roman, cu ocazia lansarii candidaturii sale la presedintie, sa iasa din haina ministrului de Externe si sa abordeze subiecte privind economia Romaniei.
In afara intilnirii cu ziaristii si a vizitei la cele doua intreprinderi, Stolojan a mai avut programate discutii cu oamenii de afaceri din Iasi (in timpul carora a fost anuntata formarea unui Comitet de Sprijin al candidaturii sale la presedintie) si cu membrii filialei locale a PNL. Din cauza vremii proaste, programata plimbare prin oras nu a mai avut loc. Stolojan a intrat, in schimb, in magazinul Moldova, unde a strins miini si a acordat autografe. (N. Dascalu)
Stolojan, corigent la politica externa
Intrebat daca se pricepe la politica externa, Theodor Stolojan a raspuns afirmativ. Candidatul PNL la presedintie a asigurat presa ca este un observator constant al actualitatii internationale si al politicii externe a Romaniei. "Principala mea calitate in domeniul politicii externe este aceea ca sint un bun negociator", a spus Stolojan, precizind ca a negociat acorduri internationale in perioada cit a fost prim-ministru, dar si pe vremea comunismului. Intrebat daca stie care este coalitia de guvernare din Austria – "tara problema" a Uniunii Europene, Stolojan a raspuns in felul urmator: "Din cite imi amintesc, in Austria, la guvernare, se afla o coalitie formata dintr-un partid socotit extremist si Partidul Social-Democrat". Intr-adevar, guvernul austriac este populat de un partid extremist – Partidul Libertatii, condus de Joerg Haider, numai ca el coabiteaza in Executiv cu Partidul Popular, partid conservator, si nu cu Partidul Social-Democrat (de altfel, cel mai mare adversar al lui Haider). Asadar, daca este adevarat ca Stolojan este un observator constant al actualitatii internationale, ramine ca el sa fie si atent. (A.C.)

Comentarii