Teste HIV in masa printre cadrele medicale care au ingrijit-o pe asistenta ucisa de SIDA

marți, 17 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Teste HIV in masa printre cadrele medicale care au ingrijit-o pe asistenta ucisa de SIDA

Cadrele medicale care au ingrijit-o pe asistenta medicala care a murit de SIDA continua sa tremure la gindul ca s-ar fi putut imbolnavi in timpul diferitelor manevre medicale. Medicul care a asistat-o la nastere, o doctorita care la rindul ei este insarcinata, a si facut testul HIV, rezultatul fiind, din fericire negativ. Si alte cadre medicale care au intrat in contact cu M.Z. au facut la rindul lor acest test, toate rezultatele fiind, de asemenea, negative. Pentru a avea insa certitudinea ca nu s-au infectat este necesar ca testul sa fie repetat dupa trei luni si, daca iese tot negativ, atunci pot sta linistite. „Este adevarat ca noi sintem obisnuiti sa ne protejam in permanenta, insa atunci cind operezi sau asisti la nastere o gravida seropozitiva se iau masuri speciale. Eu am operat pina acum trei astfel de gravide dar am stiut ca sint seropozitive si am luat masuri de protectie suplimentare. Am folosit doua perechi de manusi, mi-am pus masca, ochelari de protectie si un sort, si nu am patit nimic. Atunci cind sint operatii sau nasteri normale nu port nici masca, nici ochelarii si pun numai o pereche de manusi care, in 50% din cazuri se rup in timpul manevrelor medicale. Normal si legal este ca gravidele seropozitive sa spuna ce probleme au”, a explicat conf.dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii „Cuza Voda”, masurile care se iau in cazul gravidelor infectate HIV.
Fosta asistenta medicala la Centrul de Plasament Halaucesti, tinara M.Z. se afla in evidenta Spitalului de Boli Infectioase inca din 1995, de la aceasta data pina la inceputul acestei luni, cind a si murit, aceasta nefacind nici un tratament. Tinara care a bagat groaza in zeci de cadre medicale a tinut in permanenta secret faptul ca este seropozitiva, in ciuda faptului ca i s-a propus sa faca testul HIV in momentul in care s-a prezentat la maternitate pentru a naste. Cea care a refuzat sistematic sa protejeze atit pe cei care au ajutat-o sa nasca cit si pe cadrele medicale care au ingrijit-o ulterior pentru nenumaratele complicatii specifice bolii SIDA nu i-a dat nici o sansa nici propriului copil. Nefireasca incapatinare cu care si-a tinut ferecat cumplitul secret timp de noua ani a condamnat-o practic si pe fetita ei. Tinara asistenta medicala a preferat sa nasca normal, cu toate ca stia ca sansele ca fiica sa sa nu se infecteze in timpul sarcinii sint minime. Medicii spun ca operatia cezariana scade mult din aceste riscuri, schimburile de substante dintre mama si fat fiind mult mai mici. „Gravidele seropozitive care declara acest lucru sint ajutate, mai precis bebelusul lor este cel ajutat. Pe perioada sarcinii se face profilaxie pentru fat cu medicamente antiretrovirale, astfel putind naste un copil sanatos. Iar cind copilul se naste mama nu are voie sa-l alapteze, deoarece s-a demonstrat ca virusul se poate transmite si prin lapte”, a mai spus dr. Onofriescu.
Personalul de la „Cuza Voda” va face anual testul HIV
Pentru a preveni astfel de drame, medicii epidemiologi de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi sustin ca ar trebui introdus testul HIV pentru tinerii care doresc sa se casatoreasca. Pina atunci, insa, urgent este sa fie testati tinerii care au locuit in Centrul de Plasament Halaucesti in perioada decembrie 1999 – august 2001, cind asistenta medicala le-a fost M.Z., si care au parasit centrul. De altfel, Florin Ioan, directorul Directiei de Asistenta Sociala, a declarat ca va face demersurile necesare pentru a da de urma acestor tineri, pentru a-i testa. In cei ii priveste pe cei care sint inca internati in Centru, acestia au fost testati anul trecut, in cadrul unei campanii organizate impreuna cu DSP, iar rezultatele, sustine directorul DAS, au iesit negative.
Pe de alta parte, pentru ca nu exclud ca si alte gravide seropozitive sa tina secret acest lucru, conducerea Maternitatii „Cuza Voda” a decis ca toate cadrele medicale din spital sa se testeze anual. (N. MANOLIU)

Comentarii