Trei medici ieseni lovti in moalele capului

joi, 25 septembrie 2003, 23:00
6 MIN
 Trei medici ieseni lovti in moalele capului

Decizia Casei Judetene de Asigurari de Sanatate de a lasa fara slujba trei medici pare drastica la vedere insa oamenii din Bohotin, Mosna si Cozmesti spun ca s-au saturat sa bata la usile cabinetelor mereu inchise sau sa fie tratati de medici beti. Cei care nu merg la Raducaneni apeleaza la asistentele din sat, iar tratamentele le iau la recomandarea asistentei de farmacie. Noaptea, daca asistenta din sat nu se descurca, familiile bolnavilor cheama Salvarea sau se roaga la Dumnezeu sa prinda dimineata ca sa poata merge cu caruta la Raducaneni. Un scenariu grotesc, greu de inteles, in conditiile in care la numai 50 de kilometri distanta se efectueaza zilnic interventii chirurgicale pe creier, cord ori transplant de rinichi.
„Cind i-am cerut pastile pentru copil m-a fugarit cu cutitul”
„Dispensarul este vizavi de posta, dar mergeti acasa la asistenta, daca vreti sa vorbiti cu cineva. Sta la o strada mai incolo si toti oamenii merg la ea atunci cind au o problema de sanatate. Doctorul Pascaloaie, daca este, este beat”, imi spune pe un ton firesc o tinara din Bohotin. Locuitorii din Bohotin nu mai apeleaza de mult la doctorul Pascaloaie, pe de o parte pentru ca nu mai au incredere in el, dar si pentru ca, spun ei, fiind de multe ori baut ii injura sau chiar ii fugareste cu cutitul atunci cind il solicita. „Eram pe lista lui si aveam unul dintre copii racit. M-am dus sa-i cer niste pastile, dar s-a enervat si m-a fugarit cu cutitul. M-am dus si eu la doamna asistenta Florica de m-a ajutat”, spune Cristi Diaconu.
Bucurosi ca au cui se plinge, satenii ne roaga „ajutati-ne sa scoatem betivii astia din dispensar”. „Noi nu mai mergem la el la cabinet. Bea impreuna cu nevasta lui, care a fost invatatoare in sat, si apoi se bat. Sint de rusinea satului”, spune si invatatoarea Olga Rotariu.
„Statea beat pe hol, iar pacientii calcau peste el ca sa intre in cabinet”
La rindul sau, asistenta Florica Zbarcea spune ca prefera sa faca naveta la Raducaneni decit sa lucreze cu dr. Pavaloaie. „Eu eram asistenta unui alt medic, care acum este in Iasi, dar lucram in acelasi dispensar. Pe la prinz, si eu, si asistenta lui plecam de la serviciu pentru ca atunci venea sotia lui si incepeau sa se certe zboare farfuriile si borcanele prin dispensar. El era beat deja. Odata, atit de beat era ca a cazut pe hol, iar pacientii care veneau la medicul cu care lucram eu calcau peste el ca sa poata intra in cabinet”, povesteste asistenta medicala Florica Zbarcea, cea la care oamenii apeleaza atunci cind au o problema de sanatate.
„Acum, de cind se zvoneste ca o sa fie dat afara, pe cei care merg la el ii intreaba cind intra pe usa: «Da’ spritul si gaina unde sint?» Eu i-am dat o suta de mii ca sa-i puna o sonda cumnatului meu, da’ i-a pus-o prost ca tot nu putea urina si cind m-am dus din nou la el m-a intrebat unde-i sticla cu coniac, in loc sa ma intrebe de cumnat. Pacat de dispensarul asta, ca l-a distrus. Aici, pe vremuri, a fost si casa de nasteri”, spune cu regret in glas Grigore Pascu.
Dr. Pascaloaie spune ca pentru el vinul este medicament
In ciuda faptului ca are contractul reziliat, ieri dupa-amiaza, doctorul Virgil Pascaloaie era la dispensar. Nu acorda asistenta medicala satenilor din Bohotin ci, impreuna cu sotia, vintura fasolea. „Nu inteleg de ce mi s-a reziliat contractul. Medicul sef al Casei, dr. Dana Scumpu, nu a fost niciodata aici si apoi nu s-a incheiat nici un proces-verbal prin care sa mi se comunice motivele”, spune dr. Pascaloaie, care crede ca este victima unui complot si care sustine ca mai are si acum peste 700 de pacienti din Bohotin pe care ii trateaza. Spune ca oamenii il apreciaza atit de mult incit il solicita si acum, desi nemaiavind contract cu Casa, pacientii sai nu beneficiaza de retete compensate sau de trimiteri la medicii specialisti. „Satenii vin la mine si spun ca nu le pasa daca isi cumpara medicamentele, numai sa-i consult eu”, argumenteaza medicul care imi arata triumfator registrul de consultatii in care cu surprindere constat ca ieri vazuse doi pacienti, cu o zi in urma alti doi, media consultatiilor pe septembrie fiind de trei-patru persoane pe zi.
De asemenea, dr. Pascaloaie neaga ca se imbata la dispensar sau ca ar fi acordat vreodata consultatii dupa ce a baut. „Beau si eu un pahar, dar numai ca medicament. Nu m-am imbatat niciodata”, sustine medicul, care spera ca „cei de la Casa sa-si dea seama ca au gresit si sa-mi dea dreptul sa fiu din nou medic de familie”. Medicul sef al CJAS, dr. Dana Scumpu, spune ca decizia de a-i rezilia contractul este definitiva si ca de luni se va prezenta un alt medic de familie. „Vreau sa va spun ca, pe linga faptul ca nu-si facea treaba, nu l-am gasit niciodata de cite ori l-am cautat. Practic, ne-a luat ceva timp chiar si in a-l anunta ca i se reziliaza contractul, pentru ca nu puteam da de el”, spune dr. Scumpu. Abia de citeva zile doctorului Pascaloaie i s-a comunicat ca va trebui sa paraseasca dispensarul deoarece in locul sau va veni un alt medic.
„Urgente, care urgente? Nu-l durea pe el capul de urgente”
Aceleasi lucruri li se imputa si medicilor Vasile Aprodu si Radu Paun, din Mosna, respectiv Cozmesti: nu-si completau fisele de observatie, nu tineau registre de consultatii, erau de negasit la dispensar in timpul programului si umblau tot timpul beti. Singura diferenta este ca acestia au parasit dispensarele care acum sint inchise. „Nu-l gaseai niciodata. Umblau oamenii cite doua, trei zile dupa el. Daca el bea de dimineata, nu stiai de unde sa-l iei. Si-a batut joc de oameni si de dispensar, care acum nici lumina nu mai are, ca nu si-a platit curentul. Si bani avea, pentru ca atunci cind l-am invitat la Consiliul de comuna a spus ca el are un buget de practica de 20 de milioane pe luna. Dar toti banii ii dadea pe bautura, ca nici asistenta nu si-o platea, iar cladirea ajuns o ruina”, spune primarul din Mosna, Nicoleta Scopos. Pentru ca, mai mult beat, dr. Vasile Aprodu nu-si facea treaba, angajatii Directiei de Sanatate Publica au fost nevoiti sa vina sa faca vaccinarile in locul lui. „A luat vaccin prin februarie si a fost gasit, aruncat prin cabinet, in martie. Unele doze erau desfacute. Cei de la DSP mi-au spus ca nu mai era bun ca trebuia facut in 24 de ore. L-am pastrat un timp in frigiderul de la Primarie, apoi l-am aruncat”, mai spune Nicoleta Scopos, care este foarte ingrijorata ca satul nu are nici macar asistenta medicala. „Am facut memorii peste memorii si la Casa si la DSP, pentru a avea si noi un medic de familie. Sint oameni bolnavi care trebuie sa mearga tocmai la Raducaneni, pentru un consult. Insa iarna nici macar acest lucru nu mai este posibil deoarece cind este zapada sintem izolati cite doua, trei saptamini. Nu stiu la cine sa mai merg, ca sa ne ajute si pe noi. O sa renovam dispensarul, numai sa vina cineva, ca avem multi batrini si copii in sat, pe care nu stiu cine o sa-i ingrijeasca”, spune primarul din Mosna.
Despre doctorul Aprodu oamenii spun ca era cumsecade, dar ca nu-l prea gaseau. „Dormea pe unde nimerea. Umbla beat prin sat, dar era om bun, da’ se lasa influentat de altii. Urgente, care urgente? Nu-l durea pe el capul de urgente. Nu v-am spus ca era mereu beat?”, conchide Valeriu Dima. (Mihaela CANANAU)

Comentarii