Un cuib de lacuste la Consiliul Judetean

joi, 15 iulie 1999, 23:00
4 MIN
 Un cuib de lacuste la Consiliul Judetean

Presedintele Consiliului Judetean, Vladimir Tanasoiu, a ajuns, ieri, la concluzia ca principalii artizani ai neregulilor care se vor constata la directiile din subordine sint "cei care ar fi trebuit sa asigure in ’96, ’97, ’98 un control riguros al cheltuielilor". El a afirmat ca va actiona pe toate caile legale pentru a trage la raspundere fosta conducere a Consiliului Judetean, considerind ca mare parte din vina apartine domnului "Cutare", referire la fostul presedinte al CJ, Liviu Antonesei.
"Cind am intrat pe aceasta functie, am cerut de la Ministerul Finantelor si Curtea de Conturi un control riguros la Consiliu si la directiile din subordine. M-am autosesizat si in problema salariilor de la Directia Judeteana pentru Protectia Copilului (DJPC), deoarece anul trecut s-au cheltuit numai pentru salarii 43 de miliarde lei. Tocmai de aceea am declansat reorganizarea DJPC si am cerut ca institutia aceasta sa fie controlata de Curtea de Conturi" – ne-a declarat Tanasoiu.
Fostul presedinte al Consiliului Judetean, Liviu Antonesei, a evitat sa raspunda acestor acuzatii: "Nu sint gata controalele pentru a se putea trage o concluzie. Sarcinile de serviciu erau impartite. De exemplu, eu raspundeam de RAJAC, domnul Stentel de drumuri. Este posibil ca domnului Stentel sa-i fi scapat ceva".
Continuare
Antonesei a afirmat ca stia de o deplasare a unor parlamentari la Bucuresti cu masina Directiei de Administrare a Drumurilor Judetene (DADJ), insa era vorba despre o interventie oficiala la ministrul Transporturilor, Traian Basescu, pentru a obtine fonduri pentru drumuri.
Comisia de ancheta de la DADJ ar urma sa prezinte presedintelui CJ, Vladimir Tanasoiu, in cursul zilei de luni, 19 iunie, un raport final al controlului efectuat in ultimele zile.
Economista Mihaela Marculescu, cea care a sesizat neregulile de la DADJ, a prezentat, ieri, conducerii Consiliului Judetean si comisiei de ancheta o cerere de prelungire a controlului, deoarece a descoperit si alte abuzuri. Mihaela Marculescu sustine ca, in cursul anului trecut, s-a semnat un contract cu "vicii de forma si fond". Prin contractul nr. 38, semnat de directorul DADJ, Silvian Ciuta, se alocau din bugetul directiei 1,5 miliarde lei pentru un experiment. Aceasta suma urma sa fie virata in contul unei firme particulare, "Baco" SRL din Iasi.
"Conform acestui contract, care a fost semnat si de Liviu Antonesei, DADJ a platit 1,5 miliarde lei pentru construirea un drum experimental de 500 m lungime, 6 m latime si 10 cm latime. Din pacate, nu stiu unde s-a facut aceasta lucrare. Pentru acest experiment s-au folosit 300 kg de aditiv NAT, 1000 kg de lichid productiv si 3000 kg de aditiv siliconic", ne-a spus Mihaela Marculescu.
Profesorul Gheorghe Gugiuman, de la Facultatea de Constructii, specialitatea drumuri, considera ca suma de 1,5 miliarde de lei, chiar daca este justificata, este prea mare pentru o unitate bugetara.
"Fara suparare, dar cu suma asta noi ne faceam la Facultate un laborator traznet, iar Mihai Teodorescu, directorul de la Societatea de Drumuri, care se plinge tot timpul de lipsa banilor, ar fi turnat 7-8 km de asfalt", ne-a precizat profesorul Gugiuman. Acesta crede ca achizitionarea unor astfel de materiale, care sint de fapt substante de stabilizare, este motivata de faptul ca in Romania nu se gasesc. Profesorul Gugiuman ne-a mai spus ca ar fi fost normal ca, inainte de a efectua un astfel de experiment, DADJ sa obtina un aviz de la MLPAT, Ministerul Transporturilor si Politia Rutiera, sau macar o recomandare din partea unui institut de cercetare. "Eu am auzit de experimentul acesta, dar nu mi-am inchipuit niciodata ca ar putea costa atit de mult. In plus, cred ca ar fi fost normal ca domnul Ciuta, care a terminat Facultatea de Constructii, sa ne fi contactat, deoarece, fara sa ne laudam, Universitatea Tehnica ieseana este printre putinele institute din tara care are tehnologia necesara urmaririi unui astfel de experiment", a adaugat Gheorghe Gugiuman.
Despre acest drum experimental nimeni din conducerea DADJ nu a suflat pina acum nimic, desi in cursul anului trecut s-au cheltuit citeva milioane de lei de la buget pentru o deplasare in Italia tocmai pentru a contacta o firma care sa aduca aceasta tehnologie la Iasi. Suspect pare si faptul ca la Consiliul Judetean a aparut in cursul lunii trecute un proiect de asociere cu o alta firma, "Franco Eugenio Strade", propus de directorul Ciuta, pentru a realiza drumuri judetene cu aceste materiale.
In alta ordine de idei, pe la comisia de ancheta a CJ se perinda deocamdata diverse persoane din Consiliu, Mihaela Marculescu afirmind ca se fac presiuni din partea unor consilieri asupra carora planeaza suspiciuni. Consilierul Adrian Girlea a spus membrilor comisiei ca "nu voi mai face parte din comisie, urmind sa vina domnul consilier Stratan". Conducerea CJ neaga insa faptul ca ar fi imputernicit vreun consilier sa o excluda pe economista Marculescu din comisie.
(Nicolae Manoliu)

Comentarii