Un fizician protesteaza tocmai din Japonia impotriva nepotismului din Universitate

miercuri, 16 aprilie 2003, 23:00
3 MIN
 Un fizician protesteaza tocmai din Japonia impotriva nepotismului din Universitate

Pentru prima oara, problema nepotismelor si a clanurilor formate in invatamintul superior este pusa pe tapet in fata autoritatilor. Aceasta este supusa dezbaterii publice intr-un memoriu adresat presedintelui Ion Iliescu de Eugen Stamate, cadru didactic la Facultatea de Fizica a Universitatii „Al.I. Cuza”, acum cercetator la Universitatea Nagoya din Japonia. Eugen Stamate condamna angajarea in aceeasi facultate si catedra a rudelor universitarilor, considerind ca nepotismul este un fenomen generalizat in invatamintul superior, fiind una dintre formele coruptiei din Romania. De la Presedintie, memoriul lui Stamate a ajuns la Ministerul Educatiei si Cercetarii, iar de acolo la Rectoratul Universitatii, fiind discutat recent in Biroul Senat. Memoriul a fost trimis de Stamate si intregii comunitati academice de la „Cuza”, insa – asa cum sustine acesta – nu a ajuns decit la Facultatea de Fizica, fiind restrictionat accesul celorlalte facultati de catre Departamentul de Comunicatii al Universitatii, fapt catalogat de el ca o incalcare a dreptului la libera exprimare. Direct vizat de memoriul lui Stamate, prin faptul ca fiica sa, Ioana, este si ea cadru didactic la Facultatea de Fizica, prof.dr Mihai Toma, prorector cu activitatea didactica la „Al.I. Cuza”, considera ca memoriul demonstreaza declansarea campaniei electorale pentru fotoliul de rector.
Parintii au fost pe rind sefii fiului
Solicitind „reasezarea indivizilor in societate pe criterii de performanta autentica”, Eugen Stamate exemplifica fenomenul nepotismului cu Facultatea de Fizica, unde aproape in fiecare catedra exista cadre didactice care si-au adus fiii sau fiicele alaturi. „Retrospectiv, in ultimii 20 de ani, nu mai putin de 14 cadre didactice de la fizica si-au avut copiii studenti. Numarul acesta este prea mare ca sa sustina unilateral ideea unei apropieri de fizica inspirata de parinti. A fost un fapt conjunctural cu nuante ale regimului postdecembrist”, spune Eugen Stamate. Acesta face referire in primul rind la fiica prorectorului Toma, Ioana Rusu, care este cadru didactic la disciplina de Fizica atomului si moleculei, aceeasi la care lucreaza tatal sau. „S-a titularizat asistenta cind tatal era decan. In 2001 si-a sustinut teza de doctorat, conducatorul tezei fiind nasul de nunta si coleg de cabinet cu tatal. Recent promovata lector, perioada in care tatal este prorectorul universitatii”, spune Eugen Stamate. De asemenea, Eugen Stamate aminteste cazul familiei Rusu de la Catedra de Fizica Solidului, catedra condusa pe rind de ambii soti, Gheorghe si Mihaela, si in care se afla si fiul lor, George.
Unele rude au putine lucrari publicate in strainatate
Pentru a ilustra mai bine fenomenul nepotismului, cercetatorul din Japonia aduce in discutie si cazul altor facultati iesene unde stapinesc adevarate clanuri, unele dintre acestea fiind mediatizate pe parcursul ultimilor ani. In sprijinul ideii ca promovarea rudelor in posturi didactice in aceeasi facultate nu respecta intotdeauna criteriul performantei, Eugen Stamate vine cu argumentul cercetarii stiintifice si a lucrarilor publicate in strainatate in revistele ISI (Institute for Scientific Information). „Nici daca punem la un loc toata familia Rusu (tata, mama si fiul, care stau in acelasi cabinet, mama sefa de catedra), plus familia Toma, punctajul nu creste semnificativ. Cifrele foarte mici sau nule dovedesc fara doar si poate mediocritatea in activitatea stiintifica, si nicidecum performanta”, spune Eugen Stamate, exemplificind ca Ioana Rusu are doar trei articole in aceste publicatii, iar prof.dr. Mihai Toma nici unul. „Orice scuza asupra dificultatii de a publica in respectivele jurnale nu se justifica atita timp cit alte cadre didactice intrunesc punctaje de peste 40 de puncte, competitive chiar la nivel international”, mai spune Stamate.
Teoria conspiratiei sau inceput de campanie electorala
Prorectorul Mihai Toma sustine ca a fost socat de gestul lui Stamate, care a avut sustinerea facultatii pentru a pleca in Japonia. In ce priveste promovarea fiicei sale, spune ca nu a fost deloc influentata de el, dovada fiind faptul ca abia in acest semestru a ajuns lector, in timp ce colegi de-ai ei au aceasta functie didactica de doi sau trei ani. In concluzie, Toma crede ca protestul lui Stamate marcheaza ineputul campaniei electorale pentru alegerile la Universitate care vor avea loc anul universitar urmator, cercetatorul din Japonia fiind exponentul unei aripi potrivnice. Sustinind in memoriul adresat presedintelui utilitatea unei dezbateri publice pe tema nepotismului din invatamint, Stamate crede insa ca ar trebui gasite „modalitati legale care sa limiteze aceste abuzuri”. (Mirela CORLATAN)

Comentarii