Uriasul tun al deputatului Dobre

marți, 12 iulie 2005, 23:00
4 MIN
 Uriasul tun al deputatului Dobre

Deputatul Traian Dobre a pus ochii pe terenul de la marginea Circului si in apropierea strazii inca din anul 2001, cind la putere de afla PSD, printre rindurile caruia se numara si parlamantarul iesean. „In 2001, societatea Comat a inceput demersurile pentru a obtine acest teren pe care doreste sa ridice un hotel de patru stele. Mai multe nu stiu, deoarece eu sint doar unul dintre cei 129 de actionari de la firma, chiar daca detin cele mai multe actiuni”, ne-a declarat Dobre. Odata ce a aflat la ca proprietarul terenului dorit este Directia Silvica Suceava, aflata sub comanda PSD, deputatul a trecut prin firma „Comat” la treaba. „Directia Silvica a spus ca doreste realizarea unui schimb de terenuri deoarece vrea sa-si mareasca suprafata impadurita”, a sustinut Geanina Caramfil, reprezentanta firmei „Comat”. Imediat s-a trecut la prospectarea pietei si s-au gasit cele 4,7 hectare necesare schimbului de terenuri. O parte la Trifesti, restul al Grajduri.
Pe terenurile de la Grajduri cresc spini si scaieti
„Comat” a cumparat terenul din Trifesti, mai exact doua loturi de 1,17 hectare si 1,08 hectare de la Constantin Stefanescu. Loturile sint situate in coasta padurii la aproape 50 kilometri departare de Iasi. „Tinind cont ca este vorba despre teren agricol, cel mai bun pret cu care s-au vindut la noi terenurile a fost de 20 milioane lei pe hectar”, ne-a declarat Corneliu Caltais, secretarul Primariei Trifesti, cel care ne-a condus la terenul cu pricina. Pe care teren balariile concurau cu succes culturile din jur, iar din 5 in 5 metri niste bete uscate isi indreptau virfurile spre cer. „Pai cred ca astia sint puietii plantati”, a spus Corneliu Caltais. „Directia Silvica a cerut ca terenurile sa fie impadurite cu puieti. Ne-au costat miliarde de lei scoaterea terenurilor din circuitul agricol si plantarea puietilor”, a mai sustinut Caramfil. Alte 2,5 hectare necesare schimbului, „Comat” le-a gasit la Grajduri, la peste 30 de kilometri deparare de oras. „Eu am avut un hectar linga padurea Dobrovat. E vorba despre niste ripe din satul Poiana cu Cetate. A venit la mine cineva de la Comat sa ma intrebe daca vind. Initial, mi-a oferit 5 milioane de lei pentru hectarul in cauza. Apoi mi-a spus ca imi da 12 milioane de lei, in final am ajuns la 20 milioane lei. Terenul este impadurit natural”, ne-a declarat Vasile Romanescu, inginerul agricol de la Primaria Grajduri, proprietarul terenului. „Le-am vindut 1,5 hectare de teren cu 20 de milioane de lei hectarul”, ne-a spus si Gheorghe Nastasa, consilier la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi, de la care „Comat” a luat restul de teren. Terenul de la Grajduri pe care „Comat” l-a dat la schimb pentru terenul de la Ciric este situat pe niste „ripe” pline de scaieti si spini.
„Noi nu am fi fost de acord cu tranzactia”
Cu terenurile in curtea proprie, reprezentantii „Comat” au mers la Directia Silvica pentru efectuarea schimbului. „Societatea Comat nu putea efectua lucrari de impadurire pe terenurile respective. Aceste operatii se fac de catre Directia Silvica, iar costurile sint suportate de firma in cauza”, ne-a precizat Valentin-Clain Stratulat, director tehnic la Directia Silvica Iasi. Acesta a sustinut ca tranzactia s-a facut in baza deciziei luate de catre Directia Teritoriala de Regim Silvic si Vinatoare Suceava, careia ii se subordoneaza Directia Silvica Iasi. „Daca atunci conducerea Directiei Silvice Iasi era asigurata de actuala echipa, noi nu am fi fost de acord cu tranzactia”, a subliniat Valentin Stratulat. In actele directiei iesene sint trecute si taxele achitate de „Comat” in urma schimbului de terenuri. Taxa de scoatere definitiva din circuitul silvic este de 268 milioane lei. „Nu se plateste nimic pentru scoaterea terenului din circuitul agricol in acest caz”, a spus Stratulat. Pentru „cheltuieli de pierdere de crestere”, „Comat” a achitat o taxa de 117 milioane de lei, alte 121 de milioane fiind trecute la rubrica „cheltuieli pentru instalarea vegetatiei si intretinere”, adica impadurirea terenurile primte la schimb. In total, firma „Comat” a cheltuit putin peste 600 milioane lei pentru a intra in proprietatea unui hectar de teren pe malul Ciricului.
Contractul a fost semnat in toiul pregatirilor de revelion
Agentii imobiliari apreciaza ca un hectar de teren la marginea lacului Ciric valoreaza in jur de 300.000-350.000 euro. „Fiind vorba despre o zona turistica, terenul avind acces la drum asfaltat si toate utilitatile, pretul minim este cuprins intre 30 si 35 de euro pe metru patrat. In functie de alte caracteristici, pretul poate urca cu 10 procente”, a declarat Bogdan Cihodaru, patronul agentiei imobiliare „Terra”. Cu toate acestea, in actele pe baza caruia s-a realizat schimbul terenul de la Ciric este evaluat la doar 1,3 miliarde lei, adica 3,6 euro metru patrat. De asemenea, in contractul de schimb autentificat de notarul Silvia Frost pe 28 decembrie 2004, adica pe vremea cind PSD isi facea bagajele pentru a parasi sediul Guvernului, se arata ca: „valorile terenurilor sint aproximativ egale”. Cu actul in mina, firma controlata de deputatul Traian Dobre a intabulat terenul la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi.
Traseul politic al deputatului Dobre: PNL-PSD-PNL
Deputatul Traian Dobre, fost membru fondator al PNL, trecut in PSD in ultimele doua legislaturi si revenit in PNL in 2005, sustine sus si tare ca el nu stie mai nimic despre tranzactie. „Eu sint un simplu actionar. Nu mi-am folosit calitatea de parlamentar in afaceri. Am verificat actele si sint toate perfect legale. Daca ma intrebati despre moralitatea acestui schimb va spun deschis: sintem intr-o economie de piata. Daca se poate, de ce nu? Toate actele au fost verificate de ministrul Agriculturii, de ministrul de Interne, nu s-a gasit nimic in neregula”, a spus Traian Dobre. Cit despre ceea ce este scris in actul notarial „valorile terenurilor sint aproximativ egale”, parlamentarul iesean a gasit raspunsul: „nu-i treaba mea, ci a Directiei Silvice. Mai bine ma intrebati ce am facut eu pentru ieseni”. (Vasile MIRON)

Comentarii