Iata filiera spagilor din Primarie

vineri, 28 septembrie 2007, 00:19
8 MIN
 Iata filiera spagilor din Primarie
Inspectorul Popa, iesind ieri de la audieri cu catusele la miini

Oamenii legii nu au mai intrat de mult sa cerceteze infractiunile care se petrec in unele servicii din subordinea Primariei. Procurorii vorbesc de o adevarata "retea a spagii", constituita pentru ca oameni cu dare de mina sa puna mina pe apartamentele Primariei, cumparate pe sume modice si vindute ulterior pe sume de zeci de ori mai mari.

Cine sint cei care iau spaga? Cine sint adevaratii beneficiari ai traficului cu apartamente? Cine conduce si cine face parte din reteaua ce s-a intins in jurul apartamentelor Primariei? Sint doar citeva din intrebarile la care procurorii vor incerca sa gaseasca raspunsuri.

Deocamdata au inceput cu flagrantul in care inspectorul Popa, de la DAPPP, a fost surprins primind 100 de milioane de lei de la un barbat de la care ceruse 200 de milioane.

Un caz aparent banal

Anchetatorii spun ca au luat in vizor filierele spagii din Primarie plecind de la un caz aparent mai banal: cel care s-a finalizat cu retinerea de ieri. Procurorii au fost sesizati inca de acum doua luni de faptul ca inspectorul Florin Popa ar fi cerut mita pentru a pune in executare o hotarire a Consiliului Local Iasi.

Cel care a facut denuntul, un barbat din Iasi caruia nu i s-a facut public numele, tocmai primise aprobarea de a face un schimb de locuinte din fondul privat al Primariei. El locuia intr-un apartament din strada Cuza Voda, insa avea nevoie de un apartament mai mare, cu mai multe camere, in care el, sotia si cei doi copii ai sai sa poata locui in conditii mai bune. A gasit si persoana care sa fie de acord cu schimbul, apartamentul cu trei camere fiind situat in Lunca Cetatuii.

Totul depindea acum de DAPPP, care urma sa puna in executare schimbul, in baza hotaririi Consiliului Local. Inspectorul Florin Popa i-ar fi cerut insa 20.000 de lei (200 de milioane vechi) pentru a-l face chirias in noul apartament.

Functionarul ar fi cerut 10.000 de lei pentru el, iar restul pentru o persoana din conducerea DAPPP. Pensionarul nu avea acesti bani, dar nici nu a vrut sa plateasca pentru a-si primi drepturile. Asa s-a decis sa se plinga procurorilor.

Doua luni de interceptari

Inca de acum doua luni, anchetatorii au ascultat telefonul lui Florin Popa. Din interceptari, spun procurorii, reiese clar ca acesta ceruse bani de la denuntator. Tot din ascultari s-ar fi profilat si filierele. Ieri-dimineata a fost realizat flagrantul. In jurul orei 9, procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi impreuna cu ofiteri SIIPI si cei de la Serviciul pentru Investigarea Fraudelor au inceput actiunea de prindere in flagrant. Insa, pina sa-l prinda pe barbat, anchetatorii au facut mai multe drumuri. Initial au mers la sediul DAPPP din Bucsinescu, unde lucreaza functionarul Primariei. In timp ce procurorii si politistii asteptau afara si ascultau ce se intimpla in biroul inspectorului, denuntatorul a intrat in biroul lui Popa.

Inspectorul nu ar fi fost multumit de faptul ca ieseanul venise la el doar cu jumatate din prima transa a spagii. "I-a spus ca ori aduce 100 de milioane de lei vechi, ori nu mai au ce sa discute", a declarat prim-procuror adjunct Cornelia Prisecaru, coordonatoarea actiunii. Denuntatorul a mai imprumutat de la cunoscuti 5.000 de lei noi si l-a sunat din nou pe inspectorul Popa. De data aceasta, intilnirea a fost stabilita in Tirgu Cucu.

Procurorii sustin ca inspectorul vizat a fost foarte precaut si a fost foarte atent sa vada daca i s-a intins o capcana. Anchetatorii, care au stat ascunsi prin magazinele din zona sau in masini, au dat de citeva ori nas in nas cu inspectorul, unii dintre ei fiind nevoiti sa se si schimbe de haine ca sa nu dea de banuit. Acesta s-a intilnit cu denuntatorul, cu care a stat de vorba aproximativ 20 de minute, fara sa ia banii. In cele din urma, s-au hotarit ca banii sa-i fie dati la noua locuinta a barbatului, in Lunca Cetatuii.

Anchetatorii au reusit in cele din urma sa tina pasul cu Nissan-ul Primera al lui Florin Popa, procurorii aflindu-se intr-un Logan. In cele din urma, banii i-au fost inminati, iar anchetatorii l-au auzit in radioemitator pe inspector cum numara banii in apartamentul denuntatorului. La iesirea din bloc, el a fost oprit de politisti. In urma perchezitiei, cele 100 de milioane de lei vechi au fost gasite in portofelul lui Popa, astfel incit acesta a fost dus pentru audieri la Parchet.

10.000 RON pentru un sef?

Timp de cinci ore, barbatul a fost audiat de anchetatori si a incercat sa dea explicatii in legatura cu provenienta banilor. Initial, inspectorul a sustinut ca suma era de fapt un imprumut oferit de denuntator. Dupa putin timp insa, Florin Popa s-a razgindit si a spus ca banii i-au fost dati de iesean pentru consultatiile din ultimii ani despre cum sa realizeze schimbul de locuinte.

"Florin Popa a fost retinut pentru 24 de ore sub acuzatiile de luare de mita si trafic de influenta. Aceasta pentru ca 10.000 RON ar fi fost pentru inculpat si alti 10.000 pentru alta persoana cu functie de conducere din cadrul aceleiasi institutii. Deocamdata nu reiese ca cealalta persoana ar fi urmat sa primeasca vreo suma de bani. A doua transa din suma urma sa fie achitata de denuntator la semnarea contractului de inchiriere", a declarat Cornelia Prisecaru, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi.

Astazi, inspectorul va fi adus din nou in fata procurorilor pentru noi audieri si va fi trimis la Tribunalul Iasi cu propunerea de arestare preventiva. Intre timp, anchetatorii vor continua cercetarile pentru a stabili cu certitudine daca banii trebuiau sa ajunga la o alta persoana din conducere.

Avocatii inspectorului incearca sa demonteze acuzatiile procurorilor. "Pot spune ca aceasta suma nu a fost solicitata, ci a fost oferita, deci, practic, din punctul nostru de vedere, infractiunea nu este pe deplin dovedita", a declarat Bogdan Tufeanu, avocatul lui Florin Popa.

Nici una din variantele prezentate de inspector nu i-a convins pe procurori, mai ales ca aveau si inregistrarile telefonice si ambientale cu functionarul.

Filiera din jurul apartamentelor Primariei

Procurorii spun ca au indicii ca Florin Popa ar fi pretins si primit bani si de la alte persoane. "Din interceptarile telefonice reiese ca inspectorul a mai solicitat bani si de la alte persoane, insa deocamdata nu avem si alte denunturi. Trebuie spus insa ca sint sanse mari ca si alte persoane sa fie puse sub acuzare. Este vorba despre indivizi care au format o adevarata filiera de cumparare a apartamentelor Primariei", spun anchetatorii.

Oamenii legii au descris si cum functioneaza aceasta retea ce roieste in jurul apartamentelor municipalitatii. "Chiriasii mai nevoiasi care urmeaza sa fie evacuati sint vizitati de cei de la DAPPP, care le propun un tirg avantajos. Inspectorii DAPPP «uita» de evacuare daca chiriasul semneaza o procura. Acea procura prevede ca, atunci cind vor achizitiona apartamentul de la Primarie, sa-l cedeze unei alte persoane indicata in procura.

Astfel, chiriasul are doua avantaje: primul este acela ca nu mai este evacuat imediat si are acoperis deasupra capului pentru o vreme, iar al doilea este ca, atunci cind cedeaza apartamentul noului proprietar prevazut in procura, primeste o suma de bani", descriu procurorii mecanismul. Trebuie precizat ca Primaria isi vinde apartamentele catre chiriasi pentru sume extrem de mici, in jurul a citeva zeci de milioane de lei, in functie de dimensiuni, vechime si de zona in care sint situate.

Practic, dupa ce apartamentul ajunge la persoana indicata in procura, locuinta este scoasa la vinzare la pretul pietei, profitul fiind de citeva zeci de ori mai mare. "Vom lua la verificat toate dosarele de evacuare aflate in lucru la inspectorul Florin Popa si vom investiga daca acesta era sau nu implicat intr-o astfel de filiera", a mai spus prim-procurorul adjunct Cornelia Prisecaru.

In functia sa a lucrat si tatal lui inainte

Florin Mihai Popa lucra la DAPPP de aproximativ patru ani. Pina in urma cu doi ani, la aceeasi directie a Primariei a lucrat si tatal sau. "Tatal, Mihai Popa, s-a pensionat, cred ca in 2005. A fost inspector la acelasi serviciu, de administrare a spatiilor cu destinatie de locuinta. Florin Popa are 37 de ani si era referent la noi. In cadrul serviciului, el se ocupa de evacuari, de somatii. Din iulie i s-au dat atributii si in cadrul noului birou de parcari. Nu avea nici o legatura cu dosarele pentru locuinte. Exista o comisie din care fac parte si consilieri locali care analizeaza aceste dosare. El nu lucreaza nici la pregatirea dosarelor", a afirmat Palaga.

Colegii de serviciu isi amintesc ca l-au vazut ieri-dimineata pe Florin Popa la sediul DAPPP. "Nu era nimic ciudat la el. Chiar l-am vazut dimineata", a spus Ileana Airinei, colega de serviciu.

Nichita: "Sa fie un exemplu pentru toti"

Primarul Gheorghe Nichita a spus ca avea semnale ca sint afaceri necurate la DAPPP, dar ca i-a avertizat pe subordonati de mai multe ori sa nu ia mita.

"Nu am aflat foarte multe lucruri. Am auzit ca s-a intimplat ceva, parca Popa il cheama pe cel de la DAPPP. Am discutat de foarte multe ori si cu functionarii Primariei, si cu cei de la DAPPP. Le-am spus sa nu umble cu acte de coruptie. Chiar cu angajatii de la DAPPP am discutat de trei-patru ori. Aveam semnale ca se intimpla astfel de situatii. Veneau oamenii si mai spuneau la audiente, dar eu nu pot sa anchetez. Am alte atributii. Ma bucur ca institutiile statului lucreaza. Sa fie un exemplu pentru toti. I-am cerut mai demult Letitiei Palaga sa-i roteasca pe cei care conduc serviciile de la DAPPP. Eu nu protejez pe nimeni", a declarat ieri primarul Gheorghe Nichita.

Sefii municipalitatii sustin ca oamenii care au venit sa sesizeze neregulile de la DAPPP nu au vrut sa semneze declaratii in acest sens.

Nissan Primera dintr-un salariu lunar de 700 de lei

Colegii lui Popa au fost stupefiati cind au auzit de flagrant. "Ne-am blocat. Nici nu am mai iesit din birou. Nu credeam ca se poate intimpla asa ceva aici. Stiu ca pe la ora 13,30 – 14 au venit procurorii sa sigileze biroul. Nu au luat nimic, nu au verificat, doar au sigilat toata incaperea. Pentru noi va fi mai rau de acum inainte. Toti cei care vor veni si nu li se va putea rezolva problema vor spune ca e ceva necurat", spune Adriana Bulbasa, angajat DAPPP la Serviciul de administrare a spatiilor cu destinatie de locuinta.

Florin Popa venea la serviciu cu o masina Nissan Primera, cumparata in leasing. Salariul sau lunar este insa de 600-700 lei. Colegii isi amintesc ca, atunci cind a venit cu masina noua, Popa le-a spus ca a primit o mostenire.

Comentarii