Ieseni, a aparut „boala de criza”

Subtitlu

luni, 17 mai 2010, 21:49
7 MIN
 Ieseni, a aparut „boala de criza”

Criza economica a generat agravarea unei probleme medicale ce poate avea consecinte foarte grave daca nu este atent gestionata. Stresul, lipsa banilor, datoriile la banci care nu pot fi platite, oboseala de la locul de munca sau lipsa unei ocupatii remunerate sint lucruri care nu-i mai lasa pe multi ieseni sa doarma.

Tot mai multe persoane ajung la medic din cauza tulburarilor de somn. "Din 80 de pacienti care au venit la cabinet in ultima luna, aproximativ 50 au invocat insomnii", a spus dr. Virginia Marinescu, medic psihiatru la Spitalul Socola.

Psihiatrii spun ca aceste tulburari de somn sint foarte frecvente in ultima vreme, insa pot fi tratate printr-o "igiena" corespunzatoare. De asemenea, trebuie rezolvata si problema care a cauzat respectiva tulburare de somn. La spital ajung doar cazurile foarte grave, cazuri in care insomnia este doar un simptom al unei afectiuni psihice care trebuie tratata diferit.

Medicii spun insa ca insomniile pot duce la o agravare a starii generale, in cazul in care nu sint tratate, ajungindu-se pina la o depresie puternica ce poate genera chiar si in tentative de sinucidere. Medicatia corespunzatoare, discutiile cu psihiatrul – pot salva vieti in astfel de cazuri.

Insomnia de criza: "Am datorii peste tot unde ma intorc"

Cecilia are 57 de ani si este internata de citeva zile in Spitalul de Psihiatrie Socola. Desi este cunoscuta cu o afectiune psihica usoara, femeia s-a tratat mereu si nu a avut niciodata probleme. Au bagat-o in spital insa problemele de zi cu zi.

Cecilia are citeva saptamini de cind nu poate dormi aproape deloc. Atipeste pentru citeva secunde si se trezeste fara a-si putea da seama ce anume a facut-o sa deschida ochii. Problemele ei au aparut in urma cu mai bine de zece ani, in momentul in care sotul ei a vindut apartamentul in care locuiau cu cei doi copii de 13 si 15 ani si a cumparat o casa care mai avea putin si se darima. Nu a mai trecut mult timp si barbatul si-a luat singur viata, spinzurindu-se. Ramasa singura cu doi copii intr-o casa aflata in ultimul hal, femeia a facut o puternica depresie. A reusit sa-si revina dupa un timp si s-a apucat de strins bani pentru o alta casa. Viata ei parca incepea sa se aseze pe un fagas normal. Cecilia dormea cite opt ore in fiecare noapte si dimineata se trezea cu pofta de viata. Si-a impartit existenta intre meseria de asistenta medicala pe care o practica la acea vreme si incercarea de a-si construi o casa.

Nu a durat mult timp insa aceasta liniste. Baiatul ei de 27 de ani, care fusese plecat in tara la munca, s-a intors acasa. Spre disperarea mamei lui, tinarul nu face nimic si doar consuma toti banii pe care ii gaseste in casa. Femeia a cazut din nou in depresie. "Nu ma ajuta nimeni. Am datorii peste tot pe unde ma intorc. Si facturile au venit toate gramada de nu stiu cum sa le mai asez. Acum trebuie sa mincam doi din acelasi frigider gol. Nici macar casa nu e gata, insa nu mai am de unde sa iau bani pentru ea", povesteste Cecilia.

Inceputul problemelor financiare a insemnat si inceputul insomniilor. De la opt ore de somn pe noapte, femeia a ajuns sa nu mai inchida ochii deloc. Oricit de mult ar fi muncit in timpul zilei si oricit de obosita ar fi, nimic nu o face sa adoarma. Ore intregi sta in pat, se uita in tavan, bea ceaiuri si se gindeste la toate problemele pe care le are de rezolvat. Dupa citeva astfel de saptamini, femeia a apelat disperata la medici. "Macar sa-mi aranjez un pic somnul, macar cinci ore sa dorm noaptea. Dupa aceea mai vad eu cum rezolv celelalte probleme", mai spune ea.

Medicii i-au prescris deja un tratament si cred ca pacienta e pe drumul cel bun. Astfel de cazuri sint insa foarte multe si medicii spun ca sansele ca numarul acestora sa scada in conditiile socio-economice de acum sint foarte slabe.

"Stresul duce de multe ori la depresie"

"Indiscutabil, stresul din zilele noastre duce de multe ori la depresie, iar aceasta depresie duce la probleme de somn. De obicei ai timp sa te gindesti atunci cind nu muncesti, cum ar fi seara cind te asezi in pat. O persoana care se baga in pat se gindeste la trecut, prezent si viitor. Daca acestea nu arata bine, e clar ca exista probleme. Mintea lucreaza si in somn, iar subiectul activitatii ei este rezolvarea de probleme. Cum amintirile placute din mintea noastra nu sint probleme, la ce altceva s-ar putea gindi omul?", a declarat dr. Serban Turliuc, medic psihiatru si directorul medical al Spitalului Socola.

Un barbat de 37 de ani, patron al unei companii de prestari servicii, a mers la psihiatru in momentul in care criza economica l-a afectat in mod direct. Compania pe care o ridicase de la zero pierdea masiv clienti din cauza lipsei banilor. Situatia a devenit dificila pentru toti cei 50 de angajati, in contextul in care salariile acestora reprezentau singura sursa de venit pentru familiile lor.

"Patronul si-a sacrificat prima data propriile venituri doar ca firma lui sa supravietuiasca si sa mearga mai departe. Cea mai mare grija a lui a fost insa soarta angajatilor pe care nu-i mai putea plati. Nu a reusit  sa gaseasca insa o solutie sa creasca veniturile, era din ce in ce mai stresat si ingrijorat. A aparut apoi insomnia si incet-incet a dezvoltat si o simptomatologie depresiva", povesteste dr. Turliuc.

Depresia era cu atit mai grava cu cit la ea a contribuit si faptul ca barbatul nu-si mai putea intretine nici propria familie, sotia lui devenind singura sustinatoare financiara. Dupa citeva zile de la inceperea tratamentului, fostul patron a reusit sa adoarma. Desi situatia sa financiara inca nu s-a schimbat, medicii sint optimisti macar in ceea ce priveste starea psihica a acestuia, fiind convinsi ca la un moment dat barbatul va reusi sa faca tot ce si-a propus.

"De cind au aparut problemele socio-economice a crescut si frecventa tulburarilor de somn in rindul pacientilor pentru ca a crescut starea de nesiguranta, ingrijorarea e tot mai mare. Mai doarme lumea, insa doarme cu cosmaruri in aceste zile. Nu pot spune cifre concrete, insa 80% dintre cei care sufera de anxietate sau depresie au si probleme cu somnul", a precizat dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru.

Atacuri de panica

"Tulburarea de somn poate fi primul simptom al unei afectiuni psihice. Apare apoi anxietatea, omul vede ca nu se mai descurca cu activitatile cotidiene, nu mai este atent, memoria ii joaca feste, nu mai face fata si incepe sa se ingrijoreze. Ingrijorarea e o stare de tensiune cu adrenalina care impiedica instalarea somnului. Dupa ce il epuizeaza anxietatea, apare si depresia, deseori cu ginduri de sinucidere", a mai spus dr. Turliuc.

Medicii au observat insa sa problemele economice din ultima perioada cauzeaza tot mai multe tulburari de somn in rindul pacientilor. "Foarte multe insomnii sint cauzate de stres. Multi pacienti vin cu atacuri de panica in urma stresului de la serviciu sau a unei situatii stresante in familie. Oamenii sint stresati, sufera de anxietate, insa tratamentul corect poate rezolva problema initiala si pacientul ajunge sa doarma normal", spune si dr. Virginia Marinescu, medic psihiatru.

Multi dintre cei care nu reusesc sa adoarma ajung sa creada ca sufera de diverse boli si se duc la medici solicitind investigatii. "Pacientii vin in toiul noptii si acuza diverse probleme. Anamneza si investigatiile arata ca de fapt omul este stresat, nu reuseste sa adoarma, insa nu are nici un fel de boala fizica. Cel putin cite doi-trei astfel de pacienti avem in fiecare noapte. Majoritatea sint tineri, probabil ei se streseaza mai usor", a declarat dr. Anda Paulet, medic in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon".

E nevoie sa avem grija de "igiena somnului"

In acelasi timp insa, medicii spun ca insomniile se pot trata foarte bine daca se respecta o igiena a somnului. Prima regula care trebuie respectata este culcatul la ora fixa, indiferent care este acea ora. Medicii spun ca un ciclu de somn dureaza 90 de minute si contine patru faze, doua de somn superficial si alte faze de somn profund. Ultima dintre acestea este faza somnului cu vise.

"Cascatul te anunta ca a venit ora ta obisnuita de somn. Daca nu te bagi la somn la ora obisnuita, nimeresti in alta faza a ciclului de somn, iar sansele de a adormi scad semnificativ. Cel mai bine e sa astepti sa inceapa un nou ciclu de somn", a spus psihiatrul.

De asemenea, somnul trebuie sa aiba loc intr-o camera lipsita de stimuli si aerisita. In dormitor nu trebuie sa fie televizor, calculator, radio. Daca e o incapere luminoasa, atunci e nevoie de draperii. In cazul in care s-au "pierdut" niste ore de somn si apare "datoria de somn" persoana respectiva trebuie sa recupereze acele ore in cursul saptaminii. "Nu exista o reteta pentru somnul perfect. Fiecare doarme cit e obisnuit, in intervalul orar cu care s-a obisnuit. Somnul e o activitate de refacere si e dictat de efortul depus", a adaugat dr. Turliuc.

Daca in Romania somnul este doar o problema personala a pacientului, in alte tari tulburarile cauzate de stresul agravat de criza economica au determinat aparitia unor programe nationale.

In Suedia de anul trecut a aparut campania "Suicid – zero", campanie de informare a populatiei despre legatura dintre datoriile la banci si riscurile asupra sanatatii mintale.

In contextul crizei economice, 12 state europene au adoptat programe nationale de prevenire a tulburarilor agravate de criza: depresia si sinuciderile. In Suedia, Lituania si Olanda aceste programe au fost aprobate si de Parlament. In Marea Britanie, sint programe de educare a angajatorilor cu privire la modul in care sa gestioneze relatia cu angajatii si stresul, pentru a preveni imbolnavirea populatiei, mult mai vulnerabila in vremuri grele din punct de vedere financiar.

Pina si in Bulgaria, unde cazurile de suicid sint mai putine decit in Romania, guvernul si-a asumat un program national de preventie a depresiei, boala a carei frecventa a crescut mult in timpul crizei si care debuteaza cu insomniile.

Comentarii