Johnny Deep, intr-un film turnat la Dagita

duminică, 29 martie 2009, 06:04
3 MIN
 Johnny Deep, intr-un film turnat la Dagita

"Caravana tiganeasca" a fost prezentat zilele trecute localnicilor din satul 10 Prajini, domuna Dagita, in prezenta regizoarei. 

Ce au in comun Fanfara Ciocirlia din satul iesean 10 Prajini, Johnny Depp si o regizoare new-yorkeza? Intrebarea are un raspuns simplu: filmul "Caravana Tiganeasca" (When the road bends… Tales of a Gypsy Caravan)  in care au fost implicati cu totii. Pelicula a fost prezentata saptamina aceasta localnicilor din satul 10 Prajini, comuna Dagita, in prezenta regizoarei Jasmine Dellal. Vineri si simbata filmul a rulat si in cadrul Festivalului international B-est de la Bucuresti.

Filmul a fost lansat in anul 2006 si prezinta povestea a cinci formatii de muzica tiganeasca, dintre care doua din Romania: Fanfara Ciocirlia si Taraful Haiducilor, din Clejani, una din India, alta din Spania si o formatie din Macedonia. Trupele au participat impreuna la un turneu concert in nordul Americii. „Este un film documentar plin de muzica, dans, istorie si poveste. Este celebrarea muzicii rome de pe glob, in paralel cu prezentarea vietii reale a muzicienilor. Filmarile au avut loc atit in America, cit si la casele protagonistilor", a descris filmul regizoarea Jasmine Dellal.

"Am vorbit despre satul nostru"

Localnicii din 10 Prajini s-au putut bucura marti de proiectia filmului chiar la ei in sat. Au putut discuta cu regizoarea si cu consatenii din Fanfara Ciocirlia. „Scopul difuzarii peliculei este acela de a arata ca orice cultura are partile frumoase si pozitive si de a descuraja discriminarea", a mai subliniat Jasmine Dellal. Membrii Fanfarei Ciocirlia sint cunoscuti deja in toata lumea pentru concertele pe care le-au avut, dar si pentru ca au colaborat cu nume sonore precum Goran Bregovic si Emir Kusturica. Ei spun ca nu le-a fost greu sa lucreze la fim. „Noi am cintat si ne-am simtit bine. Am vorbit despre cum ne-am lansat, despre satul nostru", a rezumat experienta lor Daniel Ivancea, unul dintre cei 12 membri ai formatiei. „Toti cei din Fanfara mi-au fost elevi", se mindreste Gheorghe Stancu, directorul scolii Dagita. Poate si de aceea filmul va mai avea o difuzare in comuna, dar de data aceasta fara prezenta regizoarei, la scoala de centru. „Doamna regizoare ne-a lasat un DVD, iar noi il vom redifuza. Este educativ", a completat directorul Stancu.

Filmul are multe premii internationale

Atractia pentru pelicula care ruleaza zilele acestea si la Bucuresti este cu atit mai mare, cu cit este un film care a adunat peste 11 premii internationale, fiind recompensat pentru muzica si fiind totodata preferatul publicului la festivaluri de profil din tari precum Coreea, Statele Unite sau Belgia. De asemenea, documentarul s-a bucurat de cronici favorabile din partea unor mari ziare precum „The Telegraph", „Los Angeles Times", „New York Times" ori „Washington Post". In plus, una dintre persoanele care apare in film este celebrul actor Johnny Depp, cunoscut pentru roluri „gypsy". „In unul dintre filmele in care a jucat (n.r. The Man Who Cried), o parte a coloanei sonore a fost semnata de Taraful Haiducilor din Clejani", a completat regizoarea Jasmine Dellal. In film, Johnny Depp vorbeste despre cum, „prezentind poporul rom si muzica lor, oamenii ar putea invata mai mult despre acestia si ar intelege ca aproape tot ce au auzit despre aceste persoane este in mare masura o minciuna", condamnind astfel discriminarea.

Regizoarea Jasmine Dellal este la a doua experienta in care releva viata romilor, dupa ce s-a apropiat de acest popor in anul 2000, atunci cind a lucrat la pelicula „American Gypsy". Absolventa de limbi straine la Universitatea Oxford, a cistigat un premiu „Emmy student" pentru un film de scurt metraj in care prezenta povestea unui fotograf vagabond. Filmul „Caravana tiganeasca" va mai fi difuzat in aceasta primavara si in alte localitati din Romania, printre care Cluj Napoca, Craiova, Timisoara, Zalau, urmind sa fie proiectat si in Iasi si Piatra Neamt.

Comentarii