UPDATE: Daniela Badii a murit astazi dupa ce a stat 6 zile in coma. Medicii analizeaza cazul femeii care nu a putut fi intubata la timp

miercuri, 17 februarie 2010, 12:06
7 MIN
 UPDATE: Daniela Badii a murit astazi dupa ce a stat 6 zile in coma. Medicii analizeaza cazul femeii care nu a putut fi intubata la timp
Daniela Badii

Femeia de 40 de ani care a ajuns in coma de la Maternitatea „Elena Doamna" la Neurochirurgie in urma unei anestezii nereusite se afla in continuare in stare foarte grava. Rudele Danielei Badii spun ca au aparut complicatii si ca starea ei de sanatate este una si mai deteriorata decit acum doua zile. „Arata mult mai rau, este vizibil ca s-a inrautatit. Face febra, computerul tomograf a aratat ca are leziuni grave si ireversibile. Nici nu am mai avut puterea sa ii ascult pe medici", a marturisit ieri sora femeii. Doctorii sustin ca sansele de supravietuire sint foarte mici. Daniela Badii este consilier juridic si lucra in biroul de fond funciar din cadrul Prefecturii. „Sint doua copile adolescente care au nevoie de mama. Nu se poate! Este incredibil! Te duci la medic sa te tratezi si mori", a spus Mariana Filimon, cumnata femeii.

Daniela Badii s-a internat joi in Maternitate pentru o operatie de inlaturare a uterului. In urma unor examene la o clinica privata, femeia a aflat ca sufera de fibrom uterin si ca necesita operatie. Medicii afirma ca in urma biopsiei diagnosticul s-a schimbat. "Pacienta a venit in urma cu citeva zile inainte de a se interna pentru a i se face chiuretaj. Era necesara o proba de tesut pentru a stabili diagnosticul. Venise initial cu fibrom uterin si cu pierderi de singe. Dar peste trei zile, cind am avut rezultatul, s-a vazut ca era intr-un stadiu incipient de cancer, deci vorbim de o tumora maligna. Interventia trebuia realizata oricum. Nu are importanta acum daca era benigna sau maligna. Uterul si ovarele tot trebuiau scoase", a explicat dr. Vlad Gheorghita, directorul medical al Maternitatii "Elena Doamna". Interventia insa nici nu a inceput, pentru ca medicii anestezisti nu au reusit sa o intubeze pe femeie dupa ce i-au facut anestezia. Dupa mai multe incercari esuate ale dr. Mihaela Matei, a intervenit dr. Onoriu Filip, seful sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva. Dupa ce i-a administrat din nou anestezic femeii si dupa ce nici cu masca laringiana nu a putut fi ventilata, dr. Filip a reusit sa o intubeze pe femeie. A utilizat insa aceeasi metoda care daduse gres pina atunci de mai multe ori. "Intubatia a fost tot una orotraheala, adica am intrat in trahee, dar tot cu laringoscopul. A fost o intubatie normala, care nu a putut fi efectuata pina atunci din cauza conformatiei gitului pacientei", a declarat dr. Onoriu Filip, seful ATI. Medicul Mihaela Matei nu a facut ieri nici o declaratie de presa.

De ce nu i-au facut doctorii traheostomie: "Chiar atunci nu ne-am gindit"

Intrebati de ce nu au utilizat o alta tehnica din categoria celor extreme, doctorii au adaugat ca nu s-au gindit pe moment si ca astfel de tehnici sint practicate, in general, de profesori in medicina. "Traheostomia, tehnica aceea prin care se face o gaura in trahee ca sa intre aer, se practica ea cumva. Chiar atunci nu ne-am gindit si sint vase mari de singe in acea zona. Este dificil. Am vazut multe intubari dificile in viata mea, dar traheostomii cred ca doua practicate de profesori doctori. Este o manevra singerinda. Nu e cum spune in carti: tai si ai bagat si un pix. Nu este chiar asa", a adaugat dr. Filip. Rudele pacientei sint insa de parere ca orice manevra care putea fi efectuata mai devreme ar fi fost in ajutorul femeii. Perioada de cel putin 15 minute cit a stat femeia fara aer i-a afectat foarte grav creierul, spun medicii. "Nu i-au facut traheostomie, ca daca ii faceau era bine mersi si azi", a precizat sora femeii. Unul dintre chirurgii care trebuiau sa o opereze pe femeie a si iesit la un moment dat din sala, cind a vazut ca ceilalti medici nu reusesc sa o intubeze pe femeie. "Am iesit pentru ca eram cred ca zece oameni in sala respectiva si nu faceam decit sa incurcam anestezistii. Am iesit ca sa ii las sa isi faca treaba, nu de frica. Sigur ca mai intram sa vad ce se mai intimpla, dar nu aduceam nici un beneficiu daca stateam in sala", a mentionat prof. dr. Stefan Butureanu, unul din medicii care trebuiau sa o opereze pe femeie.

"O astfel de urgenta fantastica este cuiul oricarui anestezist"

Managerul maternitatii sustine in continuare ca nu medicii sint de vina pentru starea in care se afla femeia acum, ci gitul scurt si faptul ca femeia era obeza. "Nu se face nici o ancheta in spital. Nu avem de ce. O sa vedem si in functie de evolutia pacientei, eventual", a declarat dr. Maricica Pavaleanu, managerul Maternitatii "Elena Doamna". Alti medici anestezisti au precizat ca in cazuri de urgenta majora, asa cum a fost acesta, sint anumite tehnici care pot fi utilizate. Pe linga masca laringiana pe care au incercat si medicii de la "Elena Doamna" sa o foloseasca, dar tot nu au reusit ventilatia, exista metode precum cea a traheostomiei sau cea numita "in extremis", spun doctorii. "Procedura de dorit este cea de intubatie orotraheala pentru ca asa intra cel mai mult aer direct in plamini. Dar poate fi extrem de dificila uneori si, atunci, la urgente majore, sint metode adjuvante care se folosesc. Se poate face in extremis, adica se inteapa membrana cricotiroidiana cu un ac si se realizeaza o adaptare ca sa ajunga aerul in plamini. Sau poate fi utilizata traheostomia, tot o incizie, dar aici e mult singe si pot fi inecate caile respiratorii. Oricum, este o urgenta majora si trebuie tratata ca atare. O astfel de urgenta fantastica este cuiul oricarui anestezist. Oricite experiente ai avea nu poti sti daca vei reusi sau nu sa intubezi", a mentionat dr. Ciresica Diaconescu, seful ATI din cadrul Spitalului "C.I.Parhon"

"Nu inteleg… Este ferfenita"

Rudele femeii spun ca sint disperate si nu reusesc sa isi revina din socul suferit. Medicii le-au spus din nou ieri ca Daniela Badii nu are sanse sa supravietuiasca, dar ei continua sa spere ca va avea loc o minune care o va salva. "Pe primele doua computere tomograf nu s-a vazut nimic, azi ne-au spus ca pe al treilea s-au observat leziuni grave si ireversibile. Au zis ca au vrut sa o hraneasca direct in stomac cu supa. Am crezut ca e o gluma, dar fiind tehnici medicale nu am inteles foarte bine, si nici nu ne-au explicat. I-au mai pus un tub. Nu inteleg… Este ferfenita. Face febra, o tin sub gheata, se poate vedea cu ochiul liber ca este mai grav. Doctorii tot ne spun ca nu are sanse si parca tot incearca sa ne convinga ca ei stiu deja ce se va intimpla cu ea. Noi ii intelegem ca poate nu mai tine de mina medicala starea ei, dar nu putem sa nu speram in continuare ca va fi mai bine. Sint copiii care aud… Nadajduim, ne amagim, ca sa nu o luam razna de tot", a adugat ieri sora femeii. Medicii au explicat ieri ca starea femeii este la fel de grava si ca tot ce pot face ei pentru ea este sa o trateze intensiv. "Se mentine starea de coma de gradul II-III, sansele de supravietuire sint foarte mici. Prognosticul este foarte rezervat", a precizat dr. Florin Gramada, purtator de cuvint al Spitalului de Neurochirurgie. Rudele femeii sustin ca au de gind sa faca o plingere la Colegiul Medicilor pentru ca acest cosmar prin care trec ei sa nu se mai repete. "Facem plingere la Colegiul Medicilor, tot ce trebuie facut pentru cine a gresit si pentru alte persoane care vin cu incredere la medic. Mergi la medic ca sa te tratezi, nicidecum sa ajungi in coma. Nimeni nu trebuie sa mai pateasca asa ceva", a marturisit cumnata femeii, Mariana Filimon.

Prefectul: "Este o jurista de exceptie cu care lucrez foarte bine"

Reprezentantii Colegiului Medicilor sustin ca ei se pot si autosesiza atunci cind exista indicii de malpraxis. "Inca nu stiu cazul, pentru ca nu sint in tara. Dar Colegiul poate incepe o ancheta daca exista indicii ca cineva a gresit, chiar si fara plingere facuta. In Romania nu exista legi cu privire la anestezisti. In alte tari de exemplu, in caz de malpraxis, costurile sint suportate de catre spital si anestezistii sint protejati impotriva violentei pacientilor. Acest caz nu il cunosc inca, dar daca exista indicii va putea fi anchetat", a mentionat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor. Si colegii de serviciu ai femeii sint socati de starea in care se afla acum. Daniela Badii ocupa functia de consilier juridic in cadrul Prefecturii. "Din nefericire, doamna se afla intr-o situatie medicala extrem de critica. Simbata am reusit si am mers la spital sa o vad. Imi doresc din inima sa isi revina. Nu stiu ce probleme medicale a avut, dar este o jurista de exceptie cu care lucrez foarte bine. Ii urez sanatate si Dumnezeu sa o ajute. Lucreaza in biroul de fond funciar, lucram nemijlocit si cu ea, aproape in fiecare zi ne intilneam. Fusese transferata de la Directia Agricola, am vrut sa o am aici sa lucrez cu ea tocmai pentru ca este specialista in fond funciar si ne ajuta foarte mult", a afirmat Dragomir Tomaseschi, prefectul interimar al Iasului. De la o operatie de indepartare a uterului si a ovarelor, o histerectomie totala, Daniela Badii a ajuns in coma la un alt spital decit cel in care era internata. Dupa mai bine de 15 minute in care creierul a fost privat de oxigen, femeia se zbate intre viata si moarte, iar rudele ei sint disperate si se roaga sa aiba loc o minune. Daniela Badii are doua fete care spera acum ca mama lor isi va reveni. Una este in clasa a VII-a, iar sora ei este in clasa a XI-a.

Comentarii