Medicina pe messenger

Subtitlu

luni, 15 noiembrie 2010, 23:36
9 MIN
 Medicina pe messenger

V-ati lasa consultati pe Internet? Medicina online, o solutie in alte tari, a fost catalogata drept o utopie in Romania. In Suedia, Elvetia, mai nou si in Franta, medicii au inceput sa practice telemedicina. Retetele au devenit e-retete, pacientii sint consultati prin intermediul Internetului, adica sint teleconsultati prin camera web, si sint trimisi apoi catre alti specialisti, in functie de caz. Diagnosticul se pune, astfel, cu ajutorul click-ului. In Franta, acolo unde a fost publicat recent decretul in Monitorul Oficial, medicii generalisti s-au declarat sceptici cu privire la noua medicina "de tip fast-food", cum au numit-o. Ar fi posibila medicina online si in Romania?

In Iasi, doctorii nici nu vor sa auda de asa ceva. Cine preia responsabilitatea unei indrumari gresite, a unei retete date prost sau cit de calitativa este o astfel de consultatie sint principalele nelamuriri ale doctorilor. "Calea catre malpraxis este una deschisa in acest fel", a declarat dr. Razvan Miftode, secretar al Societatii Medicilor din Romania si medic de familie in Iasi.

Parerile pacientilor sint insa impartite: unii s-ar bucura sa scape de cozi si de ore pierdute in fata cabinetelor, altii nu ar accepta nici macar un sfat fara a-si face analizele si fara a fi consultati fizic. Desi majoritatea este reticenta la acest tip de medicina, trei tari dezvoltate au implementat deja sistemul: Suedia, Elvetia si Franta.

O solutie pentru izolati

Medicina online reprezinta, conform oficialilor francezi, o solutie pentru acei oameni izolati care nu pot ajunge la medic decit daca parcurg 50 de kilometri, sau pentru pacientii din regiunile in care exista deficit de cadre medicale.

Printr-un decret publicat recent in Monitorul Oficial, Franta se inscrie, alaturi de alte tari precum Suedia si Elvetia, pe lista celor care au autorizat consultatiile medicale pe Internet. Roselyne Bachelot, ministrul francez al Sanatatii, a declarat ca prin acest decret "pacientul are posibilitatea sa beneficieze de o consultatie online", potrivit cotidianului Le Parisien.

Consiliul National al Ordinului Medicilor din Franta este, de asemenea, multumit de publicarea decretului ce prevede teleconsultatia si telerecomandarea. Daca in cazul telerecomandarii este vorba de sfaturi acordate pe Internet si trimiteri catre medici specialisti, teleconsultatia implica si o examinare a pacientului, inainte sau dupa consultatia online. "Nu este vorba de dezumanizarea medicinii", a sustinut Jacques Lucas, vicepresedinte al Consiliului National al Ordinului Medicilor.

Spre deosebire de reprezentantii Consiliului, medicii generalisti francezi s-au declarat nemultumiti de noua metoda de a practica medicina. "Ma opun acestui fel de medicina de tip fast-food", a mentionat dr. Michel Combier, aflat in conducerea sindicatului medicilor generalisti din Franta.

Acceptata sau nu, noua legislatie le permite medicilor online sa prescrie si retete pacientilor, iar serviciul se realizeaza contracost. Desi nu s-a stabilit inca suma pe care ar trebui sa o plateasca pacientul, doctorii francezi apreciaza ca o astfel de consultatie online ar putea costa aproximativ 22 de euro.

"Un diagnostic se stabileste prin examen clinic si investigatii paraclinice, nu prin messenger"

Reporterii "Ziarului de Iasi" i-au intrebat pe medicii ieseni si pe reprezentantii acestora ce parere au despre medicina online si despre posibilitatea ca ea sa functioneze cindva in Romania. Doctorii considera ca medicina online este o utopie pentru tara noastra si nici nu ar practica-o vreodata, spun ei, pentru ca ar fi daunatoare pentru pacient.

"Pentru mine, medicina online nu exista. Am invatat ca un diagnostic se stabileste prin examen clinic si investigatii paraclinice, nu printr-o convorbire telefonica sau prin messenger. Regulile de baza hipocratice implica inspectia, palpatia, percutia si ascultatia. Nu putem sari etape dintr-o examinare ca sa prescriem apoi retete. Mai ales ca prescrierea de retete prin Internet poate dauna, pentru ca pacientul are propria perceptie asupra acuzelor sale, si care, cel mai adesea, este una gresita. In conditiile in care Sistemul Unic Informatic Integrat (SIUI) in care raportam nu functioneaza cum trebuie, in conditiile in care abia vorbim de cardul national de asigurare de sanatate, a ne gindi la o astfel de varianta de consultatie e o utopie", a declarat dr. Razvan Miftode, medic de familie in Iasi si secretar al Societatii Nationale de Medicina de Familie.

Doctorul a adaugat ca, pe linga diversele consecinte pe care medicina online le poate avea asupra pacientilor, exista si riscuri in rindul doctorilor care recurg la aceasta metoda. "Medicina online contravine medicinei ca stiinta. Nu poate fi vorba de un act medical. Orice parafa, orice stampila implica o responsabilitate. Calea catre malpraxis este deschisa prin aceasta metoda online. Sint implicatii deontologice, profesionale, medico-legale, incit eu consider indreptatita pozitia medicilor de familie din Franta care nu sint de acord cu imixtiunea tehnologica in actul medical si in relatia cu pacientul. Probabil vor fi si in Franta proteste din partea medicilor de familie, iar eu le sustin", a adaugat dr. Razvan Miftode.

Medicii de familie ieseni sustin ca Internetul poate reprezenta doar o metoda de legatura intre medicul curant si pacient, intrucit medicul cunoaste deja istoricul pacientului si ii poate face o recomandare. Sfatul medicului catre pacient de a face analize suplimentare sau transmiterea unei set de analize s-ar putea realiza online, insa o consultatie si prescrierea unei retete care ar putea duce chiar la decesul pacientului nu pot fi acceptate, sustin oficialii medicilor de familie.

"In Romania nu cred ca poate fi implementat un asemenea sistem"

Doctorii din cadrul Unitatilor de Urgente (UPU) au precizat si ei ca medicina online nu ar putea sa le fie de ajutor pacientilor care ajung in stare grava la spital. Daca in cazul problemelor cronice ar fi posibila prescrierea periodica a unei retete, in cazul unor probleme ce necesita tratament de urgenta medicina online nu poate reprezenta o solutie, potrivit doctorilor urgentisti.

"Consider ca medicina nu poate fi inlocuita cu o varianta online. Relatia dintre medic si pacient trebuie sa fie una directa, mai ales in cazurile urgente. De multe ori pacientii minimizeaza simptomele, iar boala de care sufera ei s-ar putea, de fapt, sa fie una foarte grava", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului de Urgente.

Doctorul sustine ca ar putea sa apara, de asemenea, o incalcare a dreptului la confidentialitate prin medicina online. "Exista si o confidentialitate medic-pacient, pacientul ofera anumite date. Iar in momentul in care aceasta ar fi incalcata, nu stiu pe cine am putea trage la raspundere, avind in vedere ca totul se realizeaza prin intermediul Internetului. Poate ca pacientii nostri romani vor ajunge sa se consulte online in Franta sau Suedia, nu stiu, dar in Romania nu cred ca poate fi implementat un asemenea sistem", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului de Urgente.

Medicii specialisti sustin ca o astfel de medicina ar putea fi valabila doar pina la venirea unei ambulante, sau daca pacientii care solicita ajutor au rani vizibil usoare. Dar si ei spun ca riscurile unei astfel de consultatii online sint foarte mari. "Din punctul meu de vedere medicina online are o eficienta foarte limitata. Este foarte greu sa consulti si fata in fata, oamenii sint foarte diversi. Medicina online poate functiona in situatii extreme in care omul nu se poate deplasa, in cazuri foarte usoare in care e nevoie de un sfat sau in cazuri foarte grave pina la venirea ambulantei. Dar riscurile sint enorme, cred ca doar relatia directa medic-pacient poate fi una de calitate", a afirmat dr. Mihnea Hurmuzache, seful Clinicii IV din cadrul Spitalului de Boli Infectioase.

"O moda. Se va reveni"

Reprezentantii medicilor au catalogat, in cele din urma, medicina online drept "o moda" si nu ii dau sanse de reusita. "Personal nu agreez consultatiile pe Internet, si nici organizatiile profesionale nu agreeaza, in general, acest lucru. Consultanta se poate face online, dar consultatii nu se pot realiza. A scrie retete electronic este posibil, dar consultatia e necesara fata in fata. Iar in Romania nu avem baza tehnica pentru o medicina online. Eu cred ca medicina online este o moda si se va reveni la metodele traditionale", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Daca doctorii au refuzat ideea de a face medicina online, pacientii au avut parerile impartite. Unii dintre ei au intarit cele spuse de medici si au afirmat ca le-ar fi frica sa urmeze un tratament primit online. "Eu nu as avea incredere in doctori care consulta online, asa cum nu am nici in forumuri. Isi da fiecare cu parerea fara sa aiba macar in fata un set esential de analize de singe sau de specialitate. Nu as apela la medicina online. Intotdeauna vin la cabinetul medicului meu de familie intii", a precizat Raluca Roma, de 28 de ani, care astepta sa intre in cabinetul medicului de familie situat linga Autogara Pacurari.

Parerea ei a fost impartasita si de o alta pacienta, in virsta de 58 de ani. "Cred ca medicul trebuie sa te consulte fizic intii si sa stea de vorba cu tine, sa vada ce ai patit. Sint multe complicatii care pot sa apara, nu cred ca un medic isi poate da seama de ele prin Internet. Ce sa facem, sa ne facem radiografii sa le scanam si sa i le trimitem? Sau sa i le aratam la camera?", a mentionat Liliana Kania, in virsta de 57 de ani.

Sint insa si ieseni care ar agrea medicina online si care o gasesc avantajoasa. "Eu sint de acord cu aceasta metoda de consultatie prin Internet. Ar fi avantajos, pentru ca nu as mai sta la coada. Si as avea incredere in tratamentul prescris, ca doar e de la medic. De exemplu, medicul de familie nu mi l-as inlocui, pentru ca il cunosc de mult. Dar as vorbi cu el pe Internet si,daca ar fi necesar sa consult un specialist sau un alt medic, as face-o si pe Internet", a spus Valeria Babor, in virsta de 60 de ani.

––-

In Romania exista deja doua site-uri de medicina online

In Romania nu exista inca baza legala care sa permita efectuarea unor consultatii online. In urma cautarilor pe www.google.ro, au putut fi identificate, astfel, doar doua site-uri romanesti care sa se bazeze pe notiunea de medicina online.

Unul dintre ele, www.sfatulmedicului.ro, pune la dispozitia pacientilor multe informatii din domeniul medical, contacte ale doctorilor si adrese ale spitalelor. Pacientii pot primi insa si sfaturi cu ajutorul unei optiuni ce se intituleaza "Consulta medicul", butonul "Verifica-ti sanatatea". Odata accesat serviciul gratuit, pacientul trebuie sa indice pe un manechin virtual zona in care are probleme. Dupa ce alege una din simptomele puse la dispozitie de site, pacientul trebuie sa raspunda unor intrebari legate de afectiune, iar site-ul ii furnizeaza apoi date cu privire la ce diagnostic ar putea sa aiba si ce investigatii trebuie sa faca pentru a confirma sau a infirma raspunsul primit.

Pe www.sfatulmedicului.ro, la categoria "Consulta medicul" exista si un al doilea buton intitulat "Consulta medicul online". Administratorul site-ului anunta insa pacientii ca serviciul este deocamdata indisponibil. Desi plaftorma pentru consultatii online exista, se pare ca serviciul nu poate fi, deci, accesat.

Cel de-al doilea site identificat, www.medicina-online.ro, este de asemenea in constructie. Reprezentantii site-ului si-au motivat insa alegerea de a pune la dispozitia pacientului un astfel de serviciu de medicina online.

"Cresterea exponentiala a utilizarii internetului impune existenta unui portal despre medicina, prin care publicul sa poata sa aiba acces la informatii medicale, sa poata sa comunice, sa intrebe, sa se informeze asupra unor viitoare tratamente. Portalul medicina-online isi propune o interactiune reala si benefica pentru toate cele trei parti prezentate mai jos", explica administratorul site-ului.

Astfel, prima din cele trei parti, adica pacientul, va putea folosi portalul cind va fi finalizat pentru a afla informatii despre suferinta sa, pentru a cere sfaturi medicilor sau pentru a vorbi cu alti oameni care sufera de aceeasi boala. Medicul, la rindul sau, va putea inscrie cabinetul in portal, urmind ca pacientii sa se programeze online pentru o consultatie la cabinet. Iar firma de medicamente isi va putea face cunoscute produsele tintit catre pacientii online. Nu se specifica insa daca aceste servicii vor fi puse la dispozitia celor interesati in mod gratuit sau contra cost.

Comentarii