„Ne ucide caldura, dle doctor!”

Subtitlu

luni, 14 iunie 2010, 22:10
7 MIN
 „Ne ucide caldura, dle doctor!”

Geamuri si usi deschise pentru a se face cit de cit curent, prosoape si cearsafuri ude ca sa mai scada temperatura, sticle cu apa si suc tocmai scoase de la frigider si puse pe frunte. Stau si cite doi in pat. Cam asa arata o zi din viata pacientilor ieseni condamnati sa infrunte, pe linga boli, un dusman teribil: canicula.

Un simplu experiment realizat ieri cu ajutorul unui termometru digital arata ca in unele saloane din spitalele de Neurochirurgie, Recuperare si Copii temperaturile depaseau 30 de grade Celsius. Aceleasi temperaturi ca si in saloanele cu aer conditionat de la Recuperare, de exemplu, intrucit, spun pacientii, aparatele sint folosite doar in anumite momente ale zilei.

Multi dintre bolnavii internati in spitale sint si operati recent, unii chiar din cauza curentului si a sinuzitelor. Cu toate acestea, ei sint nevoiti sa deschida usile si geamul si sa suporte curentul in continuare, in lipsa unui sistem de climatizare. "Vai de mine! Daca e prea cald? Sintem morti, nu ca e cald! Este groaznic! Nu mai rezistam in felul acesta!", a spus Valeria Z., una dintre pacientele Spitalului de Neurochirurgie, in virsta de 52 de ani.

Managerii spitalelor dau vina pe lipsa de finantare, sau chiar pe faptul ca pacientii refuza aerul conditionat ori s-ar imbolnavi mai tare daca ar fi utilizat in salon. Nici vorba de achizitii ale unor sisteme anul acesta. De vina pentru situatia pacientilor este canicula care i-ar fi luat prea repede din plin pe conducatorii spitalelor

Salon dotat doar cu suport pentru aer conditionat

Spitalul de Neurochirurgie

Desi nu era punctul maxim al zilei, ci doar ora 11, in saloanele din Clinica a II-a de Neurochirurgie a Spitalului "N. Oblu" termometrul a aratat ieri 31 de grade. In fiecare salon in care erau cite sase pacienti si, in multe cazuri, si apartinatori ai lor, geamurile erau larg deschise, ca si usa.

Nici vorba de aparate de aer conditionat in cele mai multe saloane, iar in cel in care a fost cindva un aparat de aer conditionat a mai ramas doar suportul. S-a stricat, au spus pacientii, asa ca aparatul a fost luat, dar nu si inlocuit. Daca ziua temperaturile mai sint suportabile, noaptea este un adevarat cosmar, sustin cei internati. "Eu sint in spital de miercuri si vineri am fost operata de hernie de disc. Singura nu ma pot descurca aici, asa ca am si o ruda care ma ajuta si sta cu mine. Ziua mai este cum mai este, dar noaptea, cind stam intinsi in pat cite doi, este groaznic. Lasam usa si geamurile deschise, ca altfel nu avem nici oxigen. Stam cu cearsafurile si prosoapele ude sa ne mai racorim, dar transpiram si miroase de nu poti sta. Este foarte greu! Si operat, si sa stai in caldura asta…", a spus Valeria Z., in virsta de 52 de ani, pacienta internata in Clinica a II-a a Spitalului de Neurochirurgie.

In acelasi salon se afla ieri si o femeie internata de doua saptamini si care suferise o operatie la cap din cauza curentului. "Mi s-a inflamat capul de la curent. Am si o sinuzita, si a trebuit sa vin aici. Asa a fost de cald de cind am venit, in unele zile poate chiar si mai tare de atit. A mai plouat aseara si s-a mai racorit, dar a fost foarte greu", a precizat femeia.

Sotul acesteia a spus si el ca ar fi fost nevoie de un aparat de aer conditionat sau macar de un ventilator, intrucit au facut cu greu fata temperaturilor extrem de ridicate. "Au spus ca nu au, si atunci a trebuit sa suportam asa. Mai avem o noapte de stat aici, de-acum stam si in cap, numai sa stiu ca plecam miine. Asta e, la operatie rezisti, dar nu stii daca rezisti la socurile de care te lovesti apoi in spital. Parca am fi supusi unui experiment, sa vada cit rezistam la caldura. Spitalele din Romania ar fi bune pentru teroristi. Cind ii prind sa nu ii mai impuste, ci sa ii aduca aici sa ii chinuie. O sa ajungem sa cheltuim mai multi bani pe apa rece decit am dat pe operatie", a spus barbatul indignat.

In fata pacientilor care se ping de canicula din saloane, managerul unitatii sanitare se apara si arata cu degetul catre criza financiara. "Aparatele de aer conditionat sint repartizate in mod egal pe toate sectiile. Acolo unde nu sint, inseamna ca nu au mai ajuns. Anul acesta nu s-a discutat nimic despre achizitionarea unor noi aparate, din motive financiare", a declarat dr. Dana Turliuc, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

La Recuperare e racoare: "doar" 30 de grade

Spitalul de Recuperare

La Spitalul de Recuperare temperatura aratata de termometru era de putin peste 30 de grade. Desi salonul in care a fost pus termometrul era dotat cu aparat de aer conditionat, pacientii erau stersi pe frunte cu batista de catre apartinatori si stateau cu prosoape ude sub cap, pentru a se mai racori.

Tot metoda de a deschide usa si geamul parea a fi cea mai eficienta. "Stam deja de ceva timp in spital, este foarte cald. Aerul conditionat merge, insa doar dimineata si un pic peste zi. Nu il lasa sa functioneze mereu. Asistentele spun ca si asa salonul este in bataia soarelui si ca nu are rost. Dar un frigider cum poate functiona si in bataia soarelui? Sotul meu are o afectiune care nu ii permite sa stea in frig, de exemplu, dar nici in halul acesta de cald", a spus sotia unui pacient internat in Clinica de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare.

Pacientii din salonul alaturat au confirmat si ei faptul ca aparatul nu functioneaza mereu. "A mers pina mai devreme, dar de acum l-au oprit", a afirmat un pacient internat in aceeasi clinica.

Directorul spitalului recunoaste ca sint probleme in unele saloane, insa de programul de functionare al aparatului de aer conditionat nu stia sa existe. "Cald este, mai sint probleme, nu avem peste tot aparate. In anul 2008 am achizitionat peste o suta, cam la 18 milioane de lei bucata pe atunci. Acum stiu ca exista si o Ordonanta de Urgenta, 34, valabila din anul 2009, care prevede restringeri financiare si nu ne permite sa luam mobilier, dar nu mai stiu daca include sau nu si aerul conditionat. Oricum ar fi, nici nu avem bani anul acesta sa mai cumparam aparate. Si apoi unii batrini de exemplu nici nu accepta aerul conditionat, iar in saloanele in care exista aparate trebuie sa fie si telecomanda. Sa dea drumul singuri pacientii atunci cind vor. Nu cred ca le-o ia cineva si le inchide aerul, nu stiu", a precizat dr. Carmen Cumpat, managerul interimar al Spitalului.

Ordonanta la care a facut directorul referire nu include si aparatele de aer conditionat. Spitalul ar putea achizitiona, astfel, oricind si alte aparate de acest gen, daca ar dispune de fonduri, sau le-ar putea utiliza macar pe cele de care dispune deja.

"Ne nenorocim in curent"

Spitalul de Copii

Si la Spitalul de Copii temperatura din saloane era de aproximativ 31 de grade, desi nu era inca miezul zilei. In unele saloane nu erau deschise toate geamurile insa. "Nu le putem lasa larg deschise pe toate, pentru ca ne nenorocim mai tare in curentul acesta si noi, si copiii. Este foarte cald, dar nu avem incotro, trebuie sa suportam", a afirmat mama unui baietel in virsta de sase ani internat in spital pentru o operatie.

Nici in aceasta unitate sanitara nu exista peste tot aparate de aer conditionat. Doctorii sustin insa ca acestea ar putea fi daunatoare, de fapt, si ca nu doresc ca pacientii sa se imbolnaveasca mai tare. "In prima etapa folosim jaluzelele care acopera ferestrele de razele solare. Nu prea sintem de acord cu acest sistem de climatizare, aer conditionat, peste tot, pentru ca avem copii internati care sint destul de sensibili si pot dezvolta noi patologii, pe linga cele pentru care au nevoie deja de tratament. Avem si saloane dotate cu astfel de aparate, dar sint cele in care stau copii de virste mai mari si care stiu sa se protejeze. Nu va pot spune daca anul acesta vor mai fi achizitionate noi aparate. Ne-a surprins caldura din plin cam repede", a explicat dr. Tamara Rosu, directorul medical al Spitalului de Copii.

––-

Un aparat de aer conditionat costa mai putin de 10 lei per pacient internat

Daca ar fi sa calculam citi bani cheltuieste sistemul sanitar cu pacientii internati in medie intr-un an intr-un singur salon si cit din aceasta suma ar fi necesar pentru achizitionarea unui aparat de aer conditionat, s-ar ajunge la mai putin de zece lei per pacient. Astfel, daca ar fi sa calculam o medie de spitalizare de doua saptamini pentru fiecare pacient dintr-un salon normal de sase persoane, ar reiesi 12 pacienti pe luna si 144 pe an intr-un singur salon.

Site-urile de specialitate arata ca un aparat de aer conditionat costa in medie 1.000 de lei, ceea ce ar insemna ca spitalul ar putea aloca timp de un an mai putin de 10 lei din banii decontati pentru fiecare pacient pentru a achizitiona un aparat de aer conditionat in salonul respectiv.

Doctorii de la Spitalul de Urgente sustin ca pentru o internare de zi costurile sint de aproximativ 600 de lei, iar pentru o zi de internare in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva de 1.500 de lei.

Daca generalizam aceste costuri la pacientii care stau internati si in celelalte spitale precum Neurochirurgie, reiese ca sistemul sanitar cheltuieste minimum 9.600 de lei lunar cu cei 12 pacienti dintr-un salon normal, si peste 115.000 de lei anual. Aceasta ar insemna ca, in medie, costul unui aparat de aer conditionat ar reprezenta sub 1% din costul anual al tratamentului mediu al tuturor pacientilor dintr-un salon. O cheltuiala infima, avind in vedere utilitatea acestor aparate pe timp de vara.

Comentarii