O tinara face Facultatea de Medicina ca sa-si ajute prietenul paralizat

duminică, 27 iunie 2010, 21:19
6 MIN
 O tinara face Facultatea de Medicina ca sa-si ajute prietenul paralizat

A plonjat intr-o lume a suferintei de la virsta de 20 de ani. A mers pentru prima data la mare si a sarit de pe un ponton. Direct in cap. A crezut ca apa este adinca, dar s-a lovit de nisip. Prietenii au crezut ca e o gluma si au sarit in ajutorul lui abia cind l-au vazut inert. De sase ani, se roaga cu totii ca el sa miste, sa se ridice si sa o ia la fuga. Baiatul a ramas insa tetraplegic in urma incidentului. Maduva i-a fost atit de compresata, incit de la git in jos nu a mai putut misca. Are nenumarate operatii la coloana si pentru escare, si la virsta la care amicii isi intemeiaza familii, Titi isi petrece zilele tintuit la pat. Catalina, o veche prietena din copilaria petrecuta la bunici, studenta la Medicina, incearca sa il ajute. Si-a innebunit profesorii cu zeci de curiozitati, strategii si leacuri, in speranta ca il va face bine. Singura sansa pentru tinar este insa transplantul de celule stem, o operatie de 15.000 de euro in Köln, o suma usor de pronuntat, insa imposibil de obtinut pentru familia lui.

„Trebuie sa il operez mereu"

„Era genul de om care, daca eram un grup de zece persoane, energia lui era cit a noastra cumulata, plus inca pe atit", este imaginea pe care Catalina, prietena tinarului, o are in minte de cind erau copii. Dupa sase ani de la incident insa, pe Titi Finaru l-am gasit acasa, intins in pat si inconjurat de o tacere dureroasa. Tinarul,  de 26 de ani acum, avea miinile pansate. „S-au atrofiat", explica mama lui. Si desi nu isi poate misca decit capul, Titi a ramas cu o doza de sensibilitate care ii permite sa simta orice. Inclusiv durerea pe care i-o provoaca spasmele asociate bolii. Si-a intors cu greu capul ca sa ma vada. Si a inceput sa povesteasca, mai mult in soapta, intorsatura pe care viata lui a cunoscut-o in urma cu citiva ani. „Eram in Eforie Nord, in anul 2004, cu prietenii si fratii mei. Am sarit direct in cap de pe un ponton. Am prins apa mica si s-a fracturat coloana. Nu a fost sectiune, ca altfel nu mai traiam. A fost o compresie puternica a maduvei. Cind au vazut ca nu mai misc, fratii mei m-au adus pe o saltea la mal. A venit apoi imediat salvarea si m-a transportat la spital. Prima data mi-au facut analize la cap, sa vada daca nu cumva m-am ranit. Nu aveam nimic acolo. Si de la spitalul din Constanta m-au adus la Neurochirurgie in Iasi, unde am stat trei saptamini", a povestit barbatul.
Pentru ce a urmat, cuvintul „chin" nu inseamna aproape nimic. Mama tinarului isi aminteste nenumaratele operatii pe care baiatul ei le-a suportat de-a lungul anilor. Ultima a fost chiar anul trecut. „Dupa cele trei saptamini de la Neurochirurgie, l-am dus la Recuperare. A mai avut nevoie insa de o operatie, asa ca ne-am intors la Neuro. A avut si o placuta la nivel cervical, suruburile ii ieseau mereu la radiografii. Ca sa ii putem face un examen de rezonanta magnetica, a trebuit sa il operam si sa o scoatem. In decembrie anul trecut a fost operat, din nou, pentru inlaturarea unui chist care se formase in zona cervicala. Nu mai vorbesc de zecile de taieturi pe care le are in zona dorsala, din cauza escarelor, pentru ca el sta si tesutul se necrozeaza. Trebuie sa il operez mereu si pentru asta. Cind stiu cum a fost si cind il vad asa cum este acum, parca se prabuseste cerul peste mine", a spus Elena Finaru, mama tinarului, printre lacrimi.

„Daca si eu ca viitor medic stau cu miinile in sin, nu poate fi bine"

Dintr-un baiat in floarea virstei, care avea toata viata inainte, plin de idealuri frumoase, Titi s-a transformat intr-un barbat ce sta tintuit la pat, cu o privire dezolata. „Acum merg la un tratament de electrostimulare, as vrea macar sa imi pot folosi miinile sa iau o cana cu apa. Acum sase ani vorbisem cu patronul unei fabrici de mobila, stabilisem sa ma angajez cind ma intorceam de la mare. Acum am ajuns sa stau toata ziua in camera si sa ma uit la televizor. Pe masura ce trece timpul, totul se atrofiaza. Am momente cind spun ca sint obisnuit. Dar am momente cind cad asa… Poate si pentru ca nu prea am cu cine vorbi", a marturisit tinarul. Mama barbatului sustine ca pe masura ce au trecut anii, Titi a ramas cu tot mai putini prieteni. „Acum ii mai vin patru baieti in vizita, citeodata. Inainte, cind era la Neuro internat, era patul roata imprejur plin cu fete si baieti. Dar acum… Toti au plecat, s-au casatorit. Erau peste zece, nu stiu daca mai are jumatate din ei", a continuat mama tinarului. Catalina Nastac este singura amica din copilarie care i-a ramas aproape barbatului chiar si dupa incident. Pentru ca este studenta la Medicina, a incercat sa il ajute pe Titi si a stat de vorba cu toti profesorii ei, in incercarea de a gasi un leac. „Medicina este limitata in cazul lui, ca sa nu mai spun ca aici in tara nu se poate face mai nimic pentru el. Imi doresc din tot sufletul sa il ajut. Mai ales ca sint la Medicina si este foarte frustrant sa te intrebe ce poate lua ca sa se simta mai bine, iar tu sa ii spui ca nu se poate face mare lucru. Pentru ca este un caz grav si doctorii nu au nici curaj si nici nu pot face mai multe. El spune mereu atunci cind eu ii explic: «sint constient, stai linistita». Dar eu vedeam asa o dezamagire profunda in ochii lui si e un lucru care nu te prea lasa sa dormi noaptea", a precizat Catalina, tinara de 23 de ani. Fata nu s-a dat batuta, desi medicii au continuat sa ii repete ca in Romania nu exista alte solutii decit cele puse deja in practica. S-a interesat peste hotare si a aflat ca implantul de celule stem ar putea fi o salvare pentru prietenul ei din copilarie. „Unii dintre apropiatii lui s-au resemnat, ca asta este crucea lui pe care trebuie sa o duca, si asta ma enerveaza cel mai tare. Aproape ca nici el nu mai crede intr-o solutie reala. Daca si eu ca viitor medic stau cu miinile in sin, nu poate fi bine. O posibilitate pentru el ar fi implantul cu celule stem. Dar e vorba de o suma mult prea mare pentru situatia lui", a adaugat Catalina.

O speranta de 15.000 de euro

Dupa ce a aflat ca ar putea cistiga mobilitate in urma unei astfel de interventii, mama tinarului a luat legatura cu un medic care lucreaza la un centru din cadrul Spitalului de Medicina Regenerativa din Köln, Germania. A aflat, astfel, ca Titi ar trebui sa faca in prealabil un set de analize ce l-ar costa 300 de euro. Dupa ce i le-ar trimite medicului, acesta ar putea sa il programeze pentru un implant de celule. Costurile unei astfel de interventii ar fi de 15.000 de euro, insa, cu tot cu transport, cazare si masa. „Noi nici nu putem visa la acesti bani, pentru ca venitul lunar al familiei este de aproape 800 de lei. Iar din acesti bani trebuie sa cumpar mereu medicamente, seringi, manusi, sa ii platesc tratamentele. Nici macar nu ne ajung, deci nu avem cum sa punem deoparte", a explicat mama barbatului. Chiar daca Titi stie ca familia lui nu isi permite sa ii asigure o operatie in Germania, continua sa spere ca oamenii cu suflet mare il vor ajuta. „Asta este dorinta mea cea mai mare, sa fac implantul in Köln. As putea sa mai cistig in sensibilitate, sa imi revin mult mai bine. Macar 20-30% din mobilitate daca as capata, sa imi pot misca degetele", a incheiat inarul. Cei care vor sa il ajute pe Titi sa isi vada visul implinit pot contribui cu bani in conturile:
RO63BRDE240SV38856902400 (cont euro) si RO44BRDE240SV38856312400 (cont lei). Conturile sint deschise pe numele Elena Finaru, mama tinarului care are nevoie de ajutor.

Comentarii