Oameni pierduti in timp si spatiu

miercuri, 02 noiembrie 2011, 11:37
9 MIN
 Oameni pierduti in timp si spatiu
Bolnavi cu Alzheimer se plimba pe holul Sectiei exterioare Birnova a Spitalului de Psihiatrie Socola

V-ati imaginat vreodata cum e sa va treziti intr-o dimineata fara sa stiti cine sinteti? Sa vi se para ca ati aterizat intr-un univers strain, plin de oameni care va cunosc si pe care dumneavoastra nu ii recunoasteti? Pentru unii dintre dumneavoastra, acesta poate fi un simplu exercitiu de imaginatie, o scena rupta dintr-un film stiintifico-fantastic sau, de ce nu, dintr-o drama. Exista insa si oameni care, pentru o perioada, au fost lipsiti de identitate. Oameni care nu au facut conexiunea intre imaginea lor si poza de pe buletin, intre povestea lor spusa de altii si ceea ce ei aveau in minte. Sint insa si oameni care si-au pierdut amintirile, treptat, fara drept de recuperare, ca intr-un joc de domino amar, oameni a caror identitate a fost declarata nula de soarta. Fie ca vorbim de o afectiune precum dementa Alzheimer, fie ca vorbim de socuri traumatice sau emotionale, lucrul care ii uneste pe toti acestia poarta numele de amnezie. Acea abolire a proceselor de fixare, conservare, recunoastere si reproducere ale memoriei, separat, sau in totalitatea lor, conform specialistilor. Sau un simptom in cadrul unei suferinte care ii goleste de personalitate.

Bolile degenerative, precum Alzheimer, cele infectioase, hemoragice, alcoolismul, epilepsia sint doar citeva dintre afectiunile in cadrul carora apare, ca efect, amnezia. Exista insa si tulburari de ordin psihiatric, precum isteria, in care amnezia functioneaza ca o arma a creierului si il fereste pe om de propria sa viata.

„Isteria este o suferinta teribil de interesanta in care creierul emotional il apara pe individ in fata unei probleme. Isteria poate mima orice boala, chiar si moartea. Daca in acel moment creierul decide ca asta este solutia, sa uite, de exemplu, asta va face, va genera un comportament schimbat", arata dr. Serban Turliuc din cadrul sectiei II Acuti – I Femei a Spitalului de Psihiatrie „Socola". Amnezia poate fi cauzata chiar si de tulburarile emotionale, spun medicii, astfel de cazuri fiind extrem de rar intilnite. „Este rezultatul unei interventii bruste a unui eveniment traumatizant, atunci cind mintea are inmagazinate informatiile, dar refuza sa deschida poarta spre ele", a adaugat dr. Turliuc. Alexandra avea 23 de ani atunci cind viata ei parea sa nu-i mai apartina. „A coborit dintr-o masina, s-a impedicat de o piatra si a inghitit guma. A lesinat, a fost dusa la Spitalul de Neurochirurgie. Cind s-a trezit, stia cum o cheama, dar nu putea sa isi aduca aminte evenimente importante din viata ei, ca este studenta, ce a facut pina la virsta aceea. S-a crezut ca este un soc posttraumatic, dar pentru ca la analize nu a reiesit nimic, a fost trimisa aici la spital", a povestit dr. Turliuc.

A clacat de frica tatalui

In urma discutiilor cu tinara, medicii au reusit sa puna diagnosticul de fenomen amnezic retrospectiv, adica incapacitatea de a evoca date din trecut, fenomen cauzat nu de o lovitura la cap, ci de un blocaj emotional. „Tatal ei era inflexibil, ii interzisese iesirile cu prietenul ei. Iar atunci cind a fost incidentul ea il mintise, ii spusese ca merge cu o prietena si, de fapt, mergea cu prietenul. Iar fata a clacat, realizind ca tatal ei va afla, in cele din urma, ca l-a mintit si ca se afla cu prietenul. S-a inceput un tratament medicamentos, a durat doua-trei luni, recuperarea nu a fost una minunata, mai ales ca tatal ei era furios si pentru ca fata urma acest tratament. Tinara isi aducea aminte fragmentar doar, asa ca, prin hipnoza, am reconstruit trecutul, i-am dat un tratament de intretinere pe plan emotional si nu am mai vazut-o de atunci", a adaugat dr. Serban Turliuc.

Medicul sustine ca, in astfel de situatii, persoanele isi pot reveni si in lipsa unui tratament medicamentos, insa procesul poate fi de lunga durata. „Creierul poate reface anumite circuite, dar asta nu poti sti dinainte. Daca se linisteste in privinta acelei probleme, atunci blocajul dispare, e ca la tulburarile psihice in care remisiunea spontana apare in termen de sase luni. Patologia aceasta a amneziei este rara. Trebuie mai intii sa se determine circumstantele traumatizante, sa se linisteasca sistemul, de obicei cu medicamente, iar apoi sa se recupereze amintirile, prin psihoterapie, hipnoza", a explicat dr. Turliuc.

A uitat cine e dupa o cearta cu parintii

Ionut este un tinar care s-a trezit intr-o zi in Gara din Iasi, pe cind avea 19 ani, fara sa stie cine este. „Nu isi stia decit prenumele, nu mai tinea minte multe despre el. Nici nu stia de unde vine si cum a ajuns in gara. A fost luat de acolo, adus la spital, a intervenit Politia pentru a afla de unde a plecat si cum a ajuns acolo. Tinarul suferea de amnezie cu fuga disociativa", a mentionat dr. Ovidiu Alexinschi, medic in cadrul Sectiei III Acuti – II Barbati a Spitalului „Socola". Asemeni Alexandrei, Ionut ajunsese sa sufere de amnezie in urma unui soc emotional. Desi avea capacitatea de a memora tot ce se intimpla dupa incident, nu isi putea aduce aminte prea multe din viata sa dinainte de a se trezi intr-o gara.

„A primit un tratament cu antipsihotice, neuroleptice, benzodiazepine, a inceput sa isi aminteasca usor ce se intimplase cu el. In timp am reusit sa stabilim faptul ca venea din Timisoara, ca se certase cu parintii pentru ca el terminase liceul si nu voia sa dea la facultate, iar parintii nu erau de acord, asa ca a fugit, a baut si i s-a rupt firul gindurilor. A fost un episod supraacut, in urma unui soc emotional, care se pare ca s-a terminat cu bine", a declarat dr. Ovidiu Alexinschi. Pentru ca declinul memoriei nu este acelasi lucru cu prabusirea, medicii recomanda prezentarea la spital in astfel de situatii. „Nu poti sti niciodata daca e vorba de o leziune cerebrala sau daca e vorba de un soc emotional sau traumatic. Intr-adevar, cazurile sint foarte rare, in ultimii zece ani in spital stiu doar de doua, dar ele exista, sint mecanisme fine de aparare la nivel psihologic, mecanisme care te apara mai mult decit ai avea nevoie. Amnezia poate aparea chiar si in urma catastrofelor, a cutremurelor, ca si depresia", a precizat dr. Ovidiu Alexinschi.

„La inceput a fost azurul acela frumos, apoi o amestecatura"

Boala Alzheimer este cea mai cunoscuta pentru pierderea memoriei. „Pacientul nu isi aduce aminte ce a mincat ieri, dar isi aduce aminte cum o chema pe invatatoare. La inceput sint afectate aminitirile recente, apoi cele vechi. Toate procesele complexe dispar, in timp ce pacientul isi mai aminteste doar interjectiile, ajungind la stadiul de bebelus, in care nu mai are controlul obisnuintelor si al functiilor", a declarat dr. Razvan Luca, medic in cadrul Sectiei exterioare Birnova a Spitalului de Psihiatrie „Socola". Ioana isi aduce aminte care este numele ei si ce virsta are. Stie ca este in Iasi, unde e locul ei de bastina, cum spune. Si mai stie ca a cazut si si-a fracturat piciorul vara trecuta. Devine confuza si se exprima cu greutate atunci cind este intrebata de felul in care a decurs viata ei. „Am lucrat la mare. Si am venit aici, cu toate ca am spus ca va fi mai bine, mi-am rupt piciorul", povesteste Ioana. „Ce zi e azi?", o intreaba medicul. „Azi? Nu prea stiu data…", spune femeia. „Dar luna o stiti?", intervine doctorul. „Luna… sintem in luna… Am obosit. La inceput a fost azurul acela frumos, apoi o amestecatura. O amestecatura care a dus la ruptura aceea", spune cu greu doamna Ioana. Mergem la vecina de salon, Maria si o rugam sa ne vorbeasca. „Am aproape 80 de ani. Am fost sora medicala la spital", se prezinta aceasta. „La ce spital ati lucrat? Si aici unde sintem, stiti?", o intreaba dr. Razvan Luca.

„Nu mai retin chiar toate, domnul doctor. Unde sintem? Nu stiu. Adica stiu, dar nu stiu acum sa va spun", explica Maria. Nici Mioara nu stia sa spuna unde este. „Stiu ca sint nascuta in ’36, acum sintem in 2001. Am vreo sapte zile de cind sint aici, am niste dureri si am venit sa ma odihnesc. Acasa nu poti sa stai deloc, de cita treaba e. Am lucrat 21 de ani la banca, rudele nu le-am vazut, ca nu-s de aici", povesteste Mioara. „Si aici unde sintem?", o intreaba medicul. „Habar nu am. Dar stiu ca nu mai fac serviciu, sint la pensie. Dar nu iau pensie, ca s-au suparat pe mine si au taiat-o. Dar eu am tacut, am zis ca o sa treaca", a adaugat Mioara. Iesim din salon, iar medicul imi explica: „Doamna nu e de sapte zile la noi, e de doi ani. Si are un fiu care o viziteaza".

„Am zece sute si doua sute. Dar nu dau examen acum"

Spre deosebire de colegele ei din sectie, Nina nu mai stapineste bine nici amintirele si nici cum sa se exprime. Stie ca are doua case, ca are baieti si ca au si ei cite doua case. Si ca a facut sapte clase la scoala, dupa care povestea ei se destrama. „Azi nu am mincat. Am mincat ieri, am avut niste supa si am facut-o acasa. Acum am venit sa dau examen de terminare de scoala, ca sa fiu profesor", precizeaza femeia. O intreb citi ani are si cind da examenul. „Pai am zece sute si doua sute. Dar eu nu dau examen acum, eu sint pensionara, domnisoara. V-am spus? Dupa ce m-a vazut doctorul ca am terminat sapte clase si m-a chemat la spital, dupa aceea a vazut ca eu ma ocup, m-a rugat sa fac scoala de lucru. Si eu nu am avut de ales", a continuat doamna Nina. Capitolele se amesteca, asa cum slapii pe care ii poarta in picioare sint unul de culoare gri, si unul de culoare albastra. Slapi masculini pe care nu stie de unde i-a luat si pe care i-a incaltat invers. Asistenta ii recupereaza pe ai ei dintr-un salon si ii schimba. „Boala Alzheimer este un fenomen ireversibil. In urma unor modificari, se secreta proteine care schimba structura creierului, astfel ca reactiile sint intrerupte. Unele substante se secreta mai mult, altele deloc, cert e ca se schimba biochimia. Si, de obicei, oamenii nici nu isi dau seama ca sint bolnavi, ajung la spital abia in stadiu avansat, atunci cind familia realizeaza ca au o problema, pentru ca au uitat apa sau gazul deschise sau pentru ca nu mai stiu cum sa ajunga acasa. Pina acum nu s-a descoperit o metoda prin care sa le fie redata memoria pacientilor", a mentionat dr. Razvan Luca.

Multe simptome provin din subconstient

Si cazurile in care amnezia apare ca urmare a unui trumatism sint rare, conform medicilor. „Sechelele, printre care si amnezia, devin vizibile, in astfel de situatii, dupa ce persoana care a suferit traumatismul scapa de pericolul vital. Atunci ramin sechelele, iar pacientul ajunge de la neurochirurg la neurolog. Amnezia este reversibila si se refera la faptele recente, apare mai mult in cazul contuziilor, atunci cind leziunile au fost usoare, dar in urma carora s-au produs rupturi difuze ale sinapselor neuronale. Consecinta poate fi scaderea capacitatii de memorare", a afirmat dr. Dan Cuciureanu, medic neurolog in cadrul Clinicii a I-a de Neurologie a Spitalului de Neurochirurgie. Pierderea memoriei, alaturi de cefalee, ameteli, tulburari de comportament, agresivitate chiar, reprezinta senzatii care nu sint determinate de o baza organica, ci de subconstient, conform doctorilor.

„Daca la tumora se stie cauza bolii si se scoate tumora, deci e un tratament etiologic, la scleroza multipla se stie doar mecanismul producerii, nu si cauza, si atunci se trateaza mecanismul si efectul, tratamentul fiind patogenic si simptomatic. La tulburarile posttraumatice mecanismul este partial cunoscut si atunci, la comotie, spre exemplu, tratamentul este unul neurotrofic, adica se stimuleaza regenerarea neuronilor si a functiilor neuronale", a precizat dr. Dan Cuciureanu. Tratamentul in cazul persoanelor care sufera de amnezie ca urmare a unui traumatism difera de la caz la caz, astfel, in functie de celelalte afectiuni ale persoanei si de felul in care raspunde la schema de tratament. „Tratamentul depinde si de partea creierului care a fost afectata, daca o persoana este paralizata nu inseamna ca sufera si de dementa", a mai spus dr. Dan Cuciureanu.  

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii