Oficialii Iasului nu au nici o solutie la criza CET

marți, 22 iunie 2010, 00:13
4 MIN
 Oficialii Iasului nu au nici o solutie la criza CET

Iesenii racordati la sistemul centralizat au de ce sa-si blesteme zilele. Problema furnizarii apei calde este inca in aer si nici un oficial nu a putut sa spuna cind va fi rezolvata.

Fortati sa ramina la CET, iesenii racordati nu au la indemina decit dusurile reci. Incapacitatea conducerii termocentralei, dar si a edililor locali se traduce prin sacrificarea locuitorilor, indiferent daca au sau nu au restante la agentul termic.

Avocatii sustin ca in aceasta situatie, consumatorii au posibilitatea de a chema in instanta furnizorul de apa calda si caldura si de a cere despagubiri.

CET: "Nu avem ce face"

"Revizia anuala a sistemului de termoficare" s-a dovedit a fi un balon de sapun suflat de sefii CET, dar si edilii locali iesenilor. Sistarea apei calde inca de pe data de 7 iunie a ascuns de fapt probleme mai grave cu care se confrunta CET decit problemele de pe retelele de distributie. Datoriile catre furnizorul de gaze au dus de fapt la sistarea apei calde catre populatie. Desi conform anuntului initial facut de conducerea termocentralei, reluarea apei calde trebuia sa se faca cel tirziu pe data de 20 iunie, ora 5, locuitorii racordati la sistemul centralizat au parte doar de dusuri reci. Situatia este departe de a fi tinuta sub control.

Reprezentantii CET au afirmat ca in zilele urmatoare vor avea loc alte discutii cu furnizorul de gaze, pentru a se putea ajunge la o intelegere. "Nu avem nici un raspuns deocamdata. Speram sa se rezolve problemele. Depinde de discutiile care vor avea loc in perioada urmatoare. E o situatie mai grea, dar nu avem ce face", a declarat Lacramioara Pintilie, purtatorul de cuvint al CET Iasi.

Singurul director din cadrul CET care a putut fi contactat a fost Mugurel Cozmanciuc, directorul de marketing. Acesta s-a eschivat sa ofere insa un punct de vedere, afirmind ca nu intra in atributiile sale acest lucru. "Nu va pot spune nimic, pentru ca nu eu ma ocup de relatia cu presa. Este directorul general, purtatorul de cuvint, care pot face acest lucru", a specificat Cozmanciuc.

CET are doar drepturi, nu si obligatii

Desi oficialii termocentralei ridica din umeri si se arata neputinciosi, avocatii sustin ca iesenii si-ar putea cere drepturile in instanta. "Este un contract la mijloc, in care sint si drepturi si obligatii. Furnizorul de utilitati trebuie sa si puna la dispozitia consumatorilor serviciile pe care le factureaza, nu numai sa factureze si sa perceapa penalitati uriase, penalitati care nu sint negociabile. Oamenii se pot indrepta in instanta pentru drepturile lor si pot cere chiar si despagubiri. Sint familii care au copii mici si au nevoie de apa calda", a declarat avocatul Liviu Bran.

Conform contractului incheiat intre CET si asociatiile de proprietari, termocentrala se obliga, la art. 7, punctul 5, "sa asigure continuitatea serviciului de furnizare a energiei termice", iar apa calda sa fie furnizata la temperaturi cuprinse intre 55 si 60 de grade, presiune si debite necesare.

Tot in contract, la acelasi articol, dar la punctul 22, este specificat ca CET se obliga sa "acorde despagubiri pentru daunele provocate de intreruperi in alimentare ce au survenit din vina sa", iar la punctul 24, "sa plateasca daunele provocate utilizatorului din culpa sa", daca energia termica nu este furnizata in conditiile stabilite de contract.

In aceeasi situatie se afla si iesenii care au incheiate conventii individuale cu furnizorul de apa calda si caldura. CET are incheiate aproximativ 9.300 de conventii individuale pentru plata agentului termic. Rolul acestor contracte este de a-i feri pe bun-platnici de situatiile in care se intrerupe furnizarea agentului termic din cauza locatarilor care au datorii la intretinere. Desi majoritatea locatarilor care au incheiate astfel de conventii sint cu plata la zi, nu beneficiaza de apa calda, cu toate ca si-au respectat obligatiile contractuale.

In cazul contractelor individuale, facturile sint incasate direct de furnizor. Respectivii locatari risca sa ramina fara locuinte in cazul in care nu-si achita debitele. Din partea cealalta insa, obligatiile CET sint practic absente. Contractele nu prevad modalitati concrete de actiune pentru consumatori impotriva furnizorului de agent termic.

Nichita: "Si alte orase au datorii"

Reprezentantii municipalitatii au specificat ca vor analiza contractele de furnizare a energiei termice pe care le are incheiate termocentrala. "Am cerut si noi o analiza a contractului pentru a vedea care sint exact obligatiile furnizorului si consecintele in cazul nerespectarii clauzelor contractuale. Noi sintem concesionarii serviciului si avem un cuvint de spus. Este o situatie pe care speram sa o depasim in cel mai scurt timp posibil", a mentionat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

In schimb, primarul Gheorghe Nichita asteapta vizita de azi a sefilor Romgaz. "Am incercat sa vorbesc prin telefon cu cei de la Romgaz, dar nu am reusit. Nu i-am gasit. Voi incerca sa discut despre problemele de la CET si cu primul ministru Emil Boc, dar si cu ministrul de Finante. Daca ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, n.r.) va continua sa execute CET, nu vom putea achita restantele catre Romgaz. Eu sper sa putem stabili un grafic de plata cu Romgaz pentru a plati datoriile. Cred ca este si o chestiune politica. Si alte orase au datorii, dar nu am auzit sa ramina fara gaz", a afirmat ieri primarul Nichita.

CET are datorii de aproximativ 35 milioane lei catre Romgaz, dar are de primit de la ieseni 97 de milioane lei (38 de milioane debite si 61 de milioane penalitati).

Comentarii