Ospiciu privat la Iasi

Subtitlu

duminică, 04 iulie 2010, 22:22
5 MIN
 Ospiciu privat la Iasi

Astazi are loc la Iasi o premiera nationala: se deschide primul spital de psihiatrie privat. Acesta apartine familiei Leon si Dorina Donciu, doi cunoscuti medici psihiatri din Iasi. Ospiciul este situat in Valea Lupului si are o capacitate de 60 de paturi. „Memory Hospital" se adreseaza bolnavilor cronici, celor suferinzi de dementa si care nu pot beneficia de un tratament adecvat acasa. Spitalul este organizat in regim hotelier si va fi in curind in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Rudele pacientilor platesc, inca de acum, doar conditiile hoteliere. Pretul este fix pentru pacienti. Cererea pentru un astfel de spital pare sa fie foarte mare, din cele 60 de locuri 47 fiind deja rezervate de viitorii pacienti. Din cei 70 de angajati, doar patru sint administrativ, restul cadre medicale. Dotat la standarde europene, cu cite trei pacienti in rezerva si camere de supraveghere, spitalul le permite apartinatorilor sa isi monitorizeze rudele nonstop, cu ajutorul unui cont pe site.

„Un nou inceput"

Sub deviza „Un nou inceput", sotii Donciu, specialisti in domeniu, isi propun sa arate ca in sistemul medical romanesc se poate si altfel. „Este primul spital privat de psihiatrie din tara. Lucrind 40 de ani intr-un spital de stat, cum este Socola, eu si cu sotia mea ne-am izbit de aceste probleme: «Ce faci cu dementul? Unde il duci si ce faci cu el acasa, pentru ca, evident, mai are si alte boli, pe linga dementa». Un membru din familia mea a avut dementa si toata familia, cinci, sase oameni nu puteam sa ii facem fata. Se pune problema cum ii asiguri ingrijire si tratament, pentru ca si celelalte boli sint tratate cu mare greutate. Dupa ce iese din sistemul sanitar, pacientul pleaca acasa si de aici incepe calvarul lui si al familiei. Boala are si implicatii sociale si familiale extrem de importante. Planificarea familiala este data peste cap, iar viata familiala se schimba cu totul in rau. O astfel de afectiune presupune tensiune, oboseala, iar rudele nu isi pot vedea de treburile zilnice. Devin un fel de sclavi terorizati", a declarat psihopatologul clinician Leon Donciu, directorul „Memory Hospital".

„Membrii familiei nu au nici un fel de timp liber"

„Am avut cazuri in familie si stiu cit de greu este sa te ocupi, cu atit mai mult cu cit eram si de specialitate. Pacientul nu numai ca nu stie cine este, este chiar si agitat si periculos uneori. In sistemul nostru public, in afara de medicatia ca atare, nu se mai lucreaza cu absolut nimic in rest. Mi-am propus sa nu fac doar tratament, ci si o recuperare, o pastrare a potentialului restant, asa cum il primim. Ideea o am de aproximativ sapte-opt ani si pina acum ne-am tot interesat, am fost si in straintate, am vizitat astfel de spitale si de camine-spital, si pot afirma ca, in unele aspecte, sintem chiar peste nivelul lor",a declarat medicul psihiatru Dorina Donciu, administratorul societatii ce sta la baza „Memory Hospital". In urma unei excursii in Austria, Germania si Franta, sotii Donciu au decis sa puna in practica ideea de a infiinta un spital privat de psihiatrie, o unitate medicala care sa reprezinta o sansa nu doar pentru bolnavi, ci si pentru apartinatorii lor. Doctorii sustin ca, in cazul dementei, pe linga necesitatea unui tratament, periculozitatea in cadrul social si familial este un alt aspect pe care trebuie sa il luam in calcul. „Acesti pacienti uita aragazul deschis si arunca blocul in aer, pot fi gasiti pe linia trenului, ii pierzi prin tara si multe altele. Membrii familiei nu mai au nici un fel de timp liber", a explicat Leon Donciu, directorul spitalului.

Unitatea medicala isi propune, prin urmare, sa trateze, in regim hotelier, suferinzii de dementa. Fie ca au Alzheimer, dementa vasculara, mixta, senila, toxica sau postraumatica, fie ca vorbim de depresie, tulburari ale instinctului sexual sau alimentar, bolnavii vor beneficia in cadrul spitalului de cazare, atit cit doreste familia, de tratament medicamentos nu doar pentru dementa, ci pentru toate afectiunile lor. Dar si de tratamente precum kinetoterapie, fizioterapie, terapie cognitiv-comportamentala si de stimulare senzoriala. Vor avea parte si de un cenaclu literar, iar in curtea spitalului isi vor putea servi gustarile dintre mese. Pentru cei imobilizati la pat exista, de asemenea, conditii speciale, cum ar fi saltelele impotriva escarelor sau tratamentele ce vor putea fi realizate cu ajutorul unor aparate mobile.

Rudele isi pot vedea pacientii de acasa

Tratamentul pacientilor se va realiza pe module a cite trei persoane si se va lucra zilnic cite o ora cu fiecare modul. Astfel, pentru fiecare trei persoane vor fi disponibili un psihiatru, un neurolog, un geriatru, un psihoterapeut si cadre medicale. Alimentatia pacientilor va fi asigurata cu ajutorul unei firme de catering si va consta in trei mese pe zi plus gustari intre ele. „Memory Hospital" va intra in curind si in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, existind demersuri in acest sens, sustin detinatorii. Iar rudele pacientilor vor suporta doar cheltuielile legate de regimul hotelier. Practic, rudele vor achita lunar o suma intre 1.900 si 2.000 de lei, iar restul necesar va fi asigurat de catre Casa de Asigurari. Apartinatorii isi pot interna rudele bolnave intr-o rezerva de trei persoane, dotata cu frigider, televizor, grup sanitar cu ventilatie automata, senzori de fum si camere de filmat. Acest lucru permite o tripla monitorizare a activitatii din spital. Este o data centralizata de catre asistenta de serviciu, ce va avea la dispozitie monitoare si va putea vedea, astfel, toti bolnavii. A doua oara este monitorizata de catre detinatorii spitalului, cei care verifica si calitatea actelor medicale.

Si, cel mai important, spun medicii, este monitorizata activitatea pacientilor de catre apartinatori. „Noutatea, chiar si fata de spitalele europene, consta in faptul ca spitalul este deschis 24 din 24 de ore pentru apartinatori. Ca vizita, pot veni de la 8 dimineata pina la 8 seara oricind. In rest, familia primeste o parola, intra pe site-ul spitalului si isi vede pacientul. La orice ora din zi si din noapte. Nu mai poate exista suspiciunea ca nu a fost hranit, sau ca a fost bruscat. Si, de asemenea, si-a impacat constiinta. Pentru ca este foarte greu pentru apartinator sa ia totusi aceasta decizie, de a-l interna. Am avut familii in care unul sau celalalt aveau parintii in aceasta situatie. Si au ajuns aproape in pragul divortului: «Nu mai pot, nu mai vreau, fa ce stii!». Si atunci, il poate aduce aici, nici nu l-a abandonat, e tratat, si, de asemenea, poate vedea oricind ce face", a incheiat dr. Dorina Donciu.

Incidenta bolii Alzheimer si a dementei, mai mare decit s-ar parea

Boala Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa la persoanele in virsta si reprezinta jumatate din totalitatea cazurilor de dementa. Pentru tarile europene se estimeaza ca, la persoanele in virsta de 65 de ani, frecventa bolii Alzheimer este de cca. 2-3%, la virsta de 70 de ani 3%, la 75 de ani 6%, iar peste 85 de ani, 25-40%. Intr-un studiu recent denumit „PAQUID" efectuat in Franta, s-a constatat ca 17,8% din persoanele trecute de 75 de ani sint atinse de boala Alzheimer sau de o forma inrudita de dementa. Potrivit statisticilor din Romania, incidenta tulburarilor mintale a crescut de la 605,2 persoane la 100.000 de locuitori in 1975, la 883,3 persoane / 100.000 de locuitori in 1993, fara a avea date asupra cazurilor de dementa. 

Comentarii