Pacienta fara oxigen pe masa de operatie

Subtitlu

marți, 16 februarie 2010, 01:19
7 MIN
 Pacienta fara oxigen pe masa de operatie

Un caz dramatic a avut loc in urma cu citeva zile la Maternitatea "Elena Doamna". O femeie de 40 de ani internata pentru indepartarea uterului a fost transferata mai mult moarta decit vie la Spitalul de Neurochirurgie.

Daniela Badii fusese internata pentru o operatie de scoatere a unei tumori, dar interventia nu a mai fost realizata, pentru ca femeia se afla deja in coma. Medicul anestezist din sala de operatie nu a reusit sa o intubeze timp de 15 minute, abia seful sectiei ATI chemat din alta operatie i-a facut o incizie in trahee care sa-i permita respiratia. Creierul a fost lipsit de oxigen in tot acest timp, si, in stare extrem de grava, pacienta a fost transferata la Neurochirurgie pentru a fi ventilata mecanic.

"A fost o perioada de hipoxie (lipsa oxigenarii – n.r.) din cauza acestor dificultati de intubare, avea gitul mai scurt, era obeza. Noi nu avem conditiile cele mai favorabile pentru a o ventila, asa ca a mers la Neurochirurgie", a declarat dr. Maricica Pavaleanu, managerul Maternitatii.

Familia pacientei este socata de felul in care a fost tratata femeia. "Nu se poate ca un medic anestezist sa nu o evalueze. Nu a vazut-o inainte ca este obeza si cu gitul scurt, cum spun ei? A fost tratata ca pe un obiect. Este o viata pierduta si o familie distrusa", a afirmat sora femeii, internata acum la Neurochirurgie.

Joi s-a internat, vineri era in coma

Viata femeii in virsta de 40 de ani atirna de un fir in urma unor incercari de intubare fara succes. Daniela Badii a mers, in urma unor controale la o clinica privata, sa se opereze la Maternitatea "Elena Doamna".

"A aflat in urma analizelor ca are fibrom uterin, o tumoare benigna care putea fi tratata prin scoaterea uterului. Ea nu avea probleme decit cu tensiunea, dar o tinea sub control prin tratament. A avut si aviz de la medicul cardiolog pentru operatie. Joi s-a internat, vineri dimineata m-au sunat si mi-au spus ca ii vor face anestezie generala. Pe la ora 13 am sunat eu la Maternitate sa vad daca s-a trezit si daca pot vorbi cu ea. Am realizat ca mi-au dat legatura direct in Reanimare unde am vorbit cu doctorul Filip. Mi-a spus ca sint probleme foarte mari, ca a facut stop cardiac si ca este in coma", ne-a spus sora femeii.

Rudele Danielei Badii au mers direct la spital in urma convorbirii telefonice. Doctorii de la Maternitate le-au explicat ca procedura de intubare nu a fost tocmai una dintre cele mai reusite.

"Cind am ajuns, ne-au spus ca este asa pentru ca nu au reusit sa o intubeze. Ba ca a durat pina au gasit un tub mic, ba ca are gitul scurt, ba ca e obeza. Nu au avut instrumentul respectiv: un tub mai mic pe care sa il poata introduce in trahee. Abia a treia oara au intubat-o, doctorita Mihaela Matei nu a reusit, asa ca a venit doctorul Filip din alta operatie, si abia a treia oara a reusit el", a continuat sora femeii.

S-au gasit vinovati: gitul pacientei si obezitatea

Doctorii spun ca de vina ar fi, de fapt, gitul pacientei, care nu le-a permis manevra de intubare intr-un timp foarte scurt. Initial a incercat intubarea dr. Mihaela Matei, anestezistul programat pentru operatia respectiva. "Ea a intuit ca intubarea bolnavei o sa fie mai dificila, asa ca a utilizat un protocol de anesteziere rapida cu o substanta care paralizeaza muschii repede. Cind a intrat cu laringoscopul in git, a vazut ca nu se poate intuba, nu avea pe unde sa bage sonda orotraheala, nu vedea epiglota. M-a chemat, eu eram in alt pavilion la o operatie, am fugit pentru ca era urgenta, si am gasit bolnava cianozata (albastruie-n.r.), ventilata de o masca la aparatul de anestezie. Am administrat anestezic iar, am incercat o noua intubatie. Au fost mai multe nereusite, asa ca am scos sonda si am intrat in trahee", a explicat dr. Onoriu Filip, seful Sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva.

Femeia a inceput atunci sa primeasca aer in plamini, insa in perioada in care medicii tot au incercat sa o intubeze, creierul ei a fost privat de oxigen. "Ea era paralizata, practic, fiind anesteziati muschii, si atunci timpul era o batalie cu moartea, trebuia cumva sa primeasca aer. Au fost cam 15 minute in care nu a fost oxigenata. I-a scazut foarte mult ritmul cardiac si am inceput manevrele de resuscitare, dupa ce a fost intubata. Initial am ventilat-o manual, eram trei medici, dar nu era de ajuns, trebuia ventilata mecanic", a adaugat dr. Filip.

Ochii femeii aratau ca problemele i-au afectat creierul. Pupilele erau marite, iar culoarea pielii sugera ca nu a primit oxigenul de care ar fi avut nevoie.

Creierul este mort, si doar o minune o mai poate salva

Cind au vazut ca dificultatile de intubare s-au transformat in probleme cerebrale, doctorii au decis sa o transfere pe femeie la Spitalul de Neurochirurgie. "Vorbim de o hipoxie cerebrala, iar noi aici avem un ventilator, dar nu este ultrafunctional. Nu este bun. Am vorbit si cu cei de la Spiridon, si cu cei de la Neuro si, fiind probleme cerebrale, intr-o ora am transferat-o la Neurochirurgie in Reanimare. M-am interesat de starea ei si azi. Nu este infloritoare, nu reactioneaza la stimuli inca, este o batalie cu moartea. Astfel de cazuri se intimpla unul la 100.000 de pacienti cred, nu exista reguli care sa iti indice 100% daca poti intuba un pacient sau nu. Surpriza e la laringoscop. Aceasta este marea spaima a medicilor anestezisti, chiar daca se fac teste inainte ca sa vedem «omusorul» sau sa ne dam seama cit din el vedem. Bolnava avea o conformatie mai speciala a gitului", a explicat dr. Filip.

Rudele femeii sustin insa ca medicii trebuiau sa fie pregatiti pentru interventie daca se asteptau ca ea sa fie una dificila. "Ne-au spus ca a stat neintubata 15 minute, dar cei de aici de la Neuro au spus ca cel putin 30 de minute in halul in care e. Nu stiu, nu au avut nici aparatura sa o ventileze, nu au tinut cont. Dar nu mai exista oameni cu destule kilograme care sint operati? Are in jur de 80 de kilograme si cam 1,70 metri, nu mi se pare obeza. Vineri, la scurt timp dupa ce am ajuns aici la Neuro, au venit si dr. Filip cu dr. Matei si au stat vreo doua, trei ore. Pur si simplu cred ca un astfel de doctor nu are ce cauta in spital, ea trebuia sa cheme din start in ajutor colegii daca stia ca nu se descurca. Vina este, si nu numai in concluzia noastra, exclusiv a celor de la Elena Doamna. Medicii de la Neuro ne-au spus: creierul este mort, si doar o minune o mai poate salva. Nu au ce sa ii faca, in afara de faptul ca respira asistat si ii monitorizeaza inima", a povestit ieri sora femeii.

Sefa spitalului spune ca nu e vina medicului

Chirurgii care erau pregatiti sa o opereze pe femeie la Maternitate nici nu au apucat sa inceapa interventia. De la o anestezie generala si o intubare, pregatitoare pentru operatie, femeia a ajuns in coma profunda. "Nu am facut nimic pentru ca nu s-a putut intuba mai intii. Avea o anomalie laringiana si nu a putut fi vizualizata calea. A existat o perioada de ventilatie mai putin eficienta inainte sa fie dusa la Neuro pentru ca noi nu aveam ventilatorul la dispozitie. Este o chestiune destul de rara", a mentionat prof. dr. Stefan Butureanu, unul dintre medicii care trebuiau sa o opereze pe femeie.

Pentru ca gitul pacientei este cel de vina in toata povestea, spun doctorii, la Maternitate nu s-a pus problema unei culpe medicale. "Nu exista un «de ce» neaparat. In literatura de specialitate sint mentionate aceste dificultati de intubare, asa cum a fost in cazul ei, cu gitul scurt. Nu tine decit de caz in sine, si nu de indeminarea medicului", a precizat dr. Maricica Pavaleanu, managerul Maternitatii. Medicul Mihaela Matei nu a putut fi contactat ieri pentru a-si prezenta punctul de vedere.

"Este la mila lui Dumnezeu acum"

Programata pentru o operatie de indepartare a uterului care nu a mai avut loc, Daniela Badii a ajuns sa fie tinuta in viata acum doar de aparate. Creierul ei nu mai functioneaza. Singurele semne care le mai dau o speranta rudelor sint cele cardiace inregistrate de aparatele care ii monitorizeaza respiratia artificiala.

"Pacienta se afla in coma de gradul II-III, cu hipoxie cerebrala. Nu stim exact, nici nu este treaba noastra sa spunem cit a stat fara oxigen. Tot ce se poate face pentru ea este tratamentul de terapie intensiva. Nu stiu ce sanse are", a mentionat dr. Florin Gramada, purtator de cuvint al Spitalului de Neurochirurgie.

Rudele femeii spun ca inca nu s-au decis daca sa ii dea sau nu in judecata pe cei din Maternitate care s-ar face responsabili pentru starea femeii. "Inca nu ne-am gindit sa ii dam judecata, dar pur si simplu nu cred ca un doctor de acest fel are ce cauta in spital. Era intr-un stres foarte mare dinainte de operatie, nu a fost pregatita nici macar psihologic. Doua fete de scoala pot sa ramina fara mama. Este la mila lui Dumnezeu acum", a incheiat sora femeii.

Comentarii