Politistii sint pe cale de disparitie in mediul rural

Subtitlu

miercuri, 22 iunie 2011, 23:19
4 MIN
 Politistii sint pe cale de disparitie in mediul rural

In judet ar putea aparea noua sectii regionale de politie, fiecare urmind sa acopere mai multe comune. Acesta este planul de reorganizare a Inspectoratului de Politie (IPJ), dupa ce s-a cerut desfiintarea posturilor de politie. Seful IPJ spune ca in momentul de fata se face o evaluare a situatiei operative in fiecare din comunele judetului. "Se face o reevaluare a zonelor de risc din judet in ce priveste situatia operativa si dinamica infractionalitatii. Avem premise ca nu va fi mai rau decit acum. Practic, toti politistii din mediul rural, dintr-o anumita zona, vor fi concentrati intr-un singur sediu", a spus comisarul sef Ioan Scripniciuc, seful IPJ.

Astfel, odata cu infiintarea sectiilor regionale de politie, in fiecare comuna va ramine cite un singur politist, ceilalti desfasurindu-si activitatea la sediul sectiei. Politistul din comuna va asigura legatura dintre cetateni si structurile de politie, prin preluarea sesizarilor sau a petitiilor.

Cei din cadrul sectiilor vor fi cei care vor patrula in localitati, vor raspunde la interventiile prin 112 si vor face cercetari la fata locului in cazul infractiunilor reclamate. "Nu trebuie sa se creada ca daca se desfiinteaza posturile de politie nu va mai trece nici un politist prin comuna respectiva. Aceste schimbari au in vedere eficientizarea resurselor. Sistemul actual nu este eficient", a explicat seful IPJ. Acesta a precizat ca unele categorii de cheltuieli vor creste, cum sint cele cu combustibilul pentru deplasarea la interventii sau cercetari, insa prin eliminarea altor cheltuieli (chirii, utilitati etc) vor fi facute economii.

Potrivit sefului IPJ, pina in momentul de fata, 30 de politisti au depus rapoarte ca sa fie suspendati din functii pentru a pleca sa munceasca in strainatate. Numarul politistilor ce vor fi efectiv disponibilizati in urma reorganizarii va fi, conform precizarilor prefectului Dragomir Tomaseschi, de 16, respectiv un ofiter si 15 agenti. "Chiar si in cazul acestora, se are in vedere reintegrarea lor in structurile politiei locale din diverse localitati. Reorganizarea nu a fost gindita in sensul reducerii numarului de politisti", a precizat prefectul.

In urma reorganizarii, cea mai intinsa sectie din judet va fi cea din Pascani, careia ii vor fi arondate 19 comune. Sectia din Hirlau va avea in subordine 13 posturi de politie comunale. Celelalte sectii de politie vor functiona la Ciurea (cu 8 comune arondate), Popricani (9 comune), Miroslava (7 comune), Raducaneni (10 comune), Ion Neculce (9 comune) si Letcani (9 comune). Municipiului Iasi ii vor fi arondate 9 comune din vecinatate.

"In orase, cum este cazul localitatilor Tirgu Frumos sau Podu Iloaiei, sectiile actuale isi vor continua functionarea", a spus Tomaseschi.
La sfirsitul acestei saptamini, primarii din judet au fost convocati la Prefectura pentru o sedinta in care li se va explica cum ar urma sa functioneze noile structuri de Politie. Planul de reorganizare va fi trimis la Bucuresti, Ministerului Afacerilor Interne, pina luni.

––-

Anul acesta, hotii au dat mai multe lovituri la Iasi ca anul trecut

* in schimb, in primele luni au fost mai putine crime fata de aceeasi perioada a anului trecut

Hotii au fost mai activi in primele cinci luni ale acestui an. Potrivit datelor din bilantul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi, anul acesta s-au inregistrat mai multe furturi, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Practic, atacurile hotilor au crescut cu 26 de procente, de la aproape 3.100 la aproape 3.900 de cazuri. Astfel au fost mai multe furturi din locuinte (in plus cu 116 fata de 2010), din autoturisme (cu 45 mai multe) si de animale (in plus cu 33 de cazuri). "Desi masurile preventive au fost mai dure fata de anul trecut, avind peste 20 de persoane arestate pentru infractiuni de furt, este o crestere la acest fenomen. La furturile din locuinte, majoritatea sint din case in constructie neprevazute cu paza umana sau sisteme de paza. Tentatia unui cistig facil este mare, chiar daca, in unele cazuri, valoarea bunurilor sustrase este mica", a spus comisarul sef Ioan Scripniciuc, seful IPJ Iasi.

In schimb s-au inregistrat mai putine infractiuni comise cu violenta cum sint omorurile (cu 4 mai putine decit in 2010) sau tentativele de omor (mai putine cu 8), fiind cresteri la vatamarile corporale grave si la lovituri cauzatoare de moarte. "De regula, astfel de infractiuni se comit in mediul rural, pe fondul consumului de bauturi alcoolice", a explicat seful IPJ Iasi.

Cresteri s-au inregistrat si in ce priveste fraudele financiare (cu 79 de infractiuni in plus fata de 2010) si a evaziunii fiscale (67). In ce priveste accidentele rutiere, in primele cinci luni ale anului, 17 persoane si-au pierdut viata pe sosele, iar alte 154 au fost ranite grav in cele peste 330 de accidente inregistrate. "Principala cauza a accidentelor este viteza neadaptata sau excesiva, urmata de traversarea neregulemnatara si neacordarea de prioritate pietonilor. Din cele 1.810 permise de conducere retinute in primele cinci luni ale anului, peste 500 au fost ridicate pentru depasirea vitezei", a mai spus comisarul sef Scripniciuc.

Comentarii