Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Primaria cumpara autobuze de la o firma cu zero angajati si cifra de afaceri de 800 de lei

O licitatie in care si-a bagat coada patronul Unistil

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Ultimul contract de achizitii publice adjudecat de Primarie ridica mari semne de intrebare. Firma Transaccept Barlad a castigat un contract in valoare de 1,5 milioane de lei, fara TVA, fara a avea capacitatea de a duce la bun sfarsit un astfel de contract. Societatea trebuie sa aduca la Iasi 20 de autobuze second-hand, cu aer conditionat, pana in luna septembrie. Licitatia cusuta cu ata alba duce la firma omului de afaceri Vasile Puscasu, patronul Unistil, societate care exploateaza sase trasee in municipiu. Primaria a impus mai multe conditii de participare pe care firma castigatoare le-a putut intruni doar datorita sustinerii lui Puscasu. Conform cerintelor municipalitatii, societatea trebuia sa declare o cifra globala de afaceri in ultimii trei ani de minimum 2,3 milioane de lei si sa nu aiba datorii la bugetul de stat. Cea mai mare cifra de afaceri raportata de Transaccept este cea din 2009 si se ridica la 30.800 de lei, la care s-ar adauga cifra de afaceri din 2010, de 800 de lei. Mai mult, Transaccept SRL Barlad a raportat la sfarsitul anului trecut cifre aproape incredibile in bilantul financiar. La rubricile cifra de afacere neta, venituri totale, cheltuieli totale si numar de salariati este trecuta cifra 0. „Ca orice firma, am participat la o licitatie, am pierdut si neavand activitate, am iesit in pierdere. Salariati nu am acum, dar cand ai activitate se pot angaja oameni foarte repede. Am platit deja soferi care sa duca autobuzele la Iasi", a explicat Constantin Iacob, administratorul firmei.

    Cifra de afaceri: 800 de lei

    Firma Unistil SRL a intervenit insa in procedura de licitatie ca sustinator al Transaccept Barlad. Modalitatea prin care Unistil a devenit garantul ofertantului la licitatie a fost inclusa in fisa de achizitii intocmita de Primarie. „Capacitatea economica si financiara a ofertantului poate fi sustinuta, pentru indeplinirea unui contract si de o alta persoana, indiferent de natura relatiilor juridice existente intre ofertant si persoana respectiva. Se va prezenta un angajament ferm incheiat in forma autentica a persoanei respective prin care aceasta confirma faptul ca va pune la dispozitia ofertantului resursele financiare invocate", se mentioneaza in fisa de achizitii pentru cumpararea autobuzelor. Cu alte cuvinte, la licitatie putea participa si proprietarul unei tonete, daca avea "spate", in persoana unei firme puternice.

    Unistil SRL a devenit sustinatorul din punct de vedere economic si financiar al ofertantului. In aceasta calitate, firma lui Puscasu a depus la Primarie dovada cifrei de afaceri globale, Transaccept intrunind astfel conditiile impuse de municipalitate. Aceeasi metoda a fost aplicata si pentru ca Transaccept sa intruneasca conditiile Primariei cu privire la capacitatea tehnica si profesionala. Oficialii municipalitatii au cerut ca documentatia de inscriere a ofertantului la licitatie sa cuprinda o lista cu principalele livrari de produse efectuate in ultimii trei ani, precum si o lista cu contractele de furnizare autobuze urbane noi sau second-hand din aceeasi perioada. Or, judecand dupa informatiile fiscale declarate de firma, Transaccept nu a avut capacitatea sa deruleze niciun astfel de contract. Experienta similara si capacitatea tehnica au fost bifate de un al doilea sustinator. Firma Autocenter Thoma GmbH din Elvetia a adus toate documentele prin care a demonstrat ca a livrat autobuze in tari precum Bulgaria sau Republica Moldova.

    Legaturi stranse cu Unistil

    Explicatiile lui Vasile Puscasu se schimba de la o zi la alta. Intrebat de implicarea sa in aceasta licitatie, patronul Unistil a confirmat doar asocierea sa mai veche cu Transaccept. „Am fost cu aceasta firma intr-o asociatie acum patru ani. Ii cunosc pe cei din firma, i-am ajutat in diferite randuri. Avem niste socoteli mai vechi de incheiat. Colaborarea noastra a fost candva, nu mai este. I-am ajutat cand au apelat la mine. Este oferta lor, nici nu am stiut ca au participat la licitatie la Primarie", a spus Puscasu acum cateva zile. Declaratia patronului Unistil s-a schimbat insa dupa ce reporterii „Ziarul de Iasi" au aflat mai multe detalii cu privire la licitatie. Acesta a spus ca a oferit o mana de ajutor unui vechi partener de afaceri si ca i-a intors in acest fel un favor. Puscasu a relatat ca a obtinut in 2003 cateva trasee de transport in Barlad cu ajutorul firmei Transaccept. Acestia au fost parteneri in asociatia „Barlad-Trans" condusa de Puscasu. „Ati inteles gresit. Transaccept nu avea cifra de afaceri si am sustinut noi. Firma mi-a solicitat ajutorul si nu m-a deranjat sa-l ajut asa. Administratorul a apelat la mine si l-am sprijinit ca un partener de afaceri. In 2003, cand am licitat Barladul nu aveam suficiente masini si a mai venit el cu niste masini. Asa cum am avut si eu nevoie de ajutor atunci, acum am venit cu cifra mea de afaceri. Partenerii de afaceri se ajuta intre ei. Nu castig nimic din aceasta afacere", a declarat Vasile Puscasu. Si explicatiile Primariei au fost neclare. „Au venit la licitatie cu o cifra de afaceri globala mai mare decat cea solicitata. Au avut terti sustinatori, o firma din Germania si una din Iasi care a sustinut capacitatea financiara si economica. Nu retin care este firma din Iasi. Ne-au prezentat toate cerintele pe care le-am cerut in caietul de sarcini", a declarat Dumitru Tomorug, directorul tehnic al Primariei si presedintele comisiei de licitatie.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri