Propunere trasnet: CET sa arda papusoi in loc de carbune

miercuri, 02 iunie 2010, 01:13
2 MIN
 Propunere trasnet: CET sa arda papusoi in loc de carbune

Grupul Asociatiilor de Proprietari si Locatari din Iasi (AGAPL) a intocmit un program pentru redresarea termocentralei iesene. "Programul de redresare a CET in 10 pasi" se refera de la stergerea penalitatilor cumulate de asociatiile de proprietari, micsorarea pretului la gigacalorie si functionarea termocentralei pe baza de porumb.

De asemenea, reprezentantii AGAPL sustin ca pentru a putea fi rentabilizat, CET ar trebui sa iasa din programul national prin care fiecare unitate producatoare de energie electrica trebuie sa livreze in sistem o anumita cantitate de electricitate, urmind ca energia electrica produsa sa alimenteze municipiul Iasi.

Programul prevede incheierea de contracte tripartite CET-locatari-asociatii, intilniri periodice cu locatarii, dar si adoptarea de strategii pentru recistigarea consumatorilor debransati. "Facem un apel la toti factorii de decizie din municipiul Iasi si in primul rind la Prefectura, reprezentantul Guvernului in teritoriu si garantul respectarii legilor in vigoare, Consiliul Local Municipal si Primaria Iasi, de a lua act de solicitarea noastra indreptatita, deoarece conform normelor si directivelor UE, definirea serviciilor publice se face impreuna cu reprezentantii consumatorilor, si sa organizeze o masa rotunda (sau o dezbatere publica) pe aceasta tema pentru a putea face un program care sa ofere in final un pret al gigacaloriei corect si real pina nu este prea tirziu, deoarece CET ramine fara consumatori (in primul rind din pricina pretului insuportabil al gigacaloriei la care se mai adauga umflarea nejustificata a facturilor, dar si din cauza eliminarii subventiilor in conditiile reducerii substantiale a salariilor si pensiilor)", se arata in comunicatul remis de AGAPL.

Conducerea CET a precizat ca multe dintre ideile propuse nu pot fi puse in aplicare. "Stergerea datoriilor nu depinde de noi. Cit despre inlocuirea carbunelui, si porumbul si cafeaua si lemnul au putere calorica. Sa spunem ca eu modific instalatiile, dar cine imi aduce mie 1.000 de tone de porumb zilnic de exemplu, pentru a asigura agentul termic? Cit despre sistemul energetic national, sint legi clare care reglementeaza activitatea", a mentionat Dorin Ivana, directorul CET.

Comentarii