Proteste fata de noul mod de compensare a medicamentelor

vineri, 11 iunie 2010, 22:02
2 MIN
 Proteste fata de noul mod de compensare a medicamentelor

Pacientii din toata tara acuza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) de genocid din cauza schimbarii modului de compensare a unor medicamente.

Daca reprezentantii CNAS spun ca pacientul cronic va trebui sa plateasca doar cu 10% mai mult decit o face acum, conducerea Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) spune ca aceasta coplata va fi mult mai mare.

CNAS a organizat ieri o dezbatere publica pentru analiza modificarilor din sistemul de compensare a medicamentelor. Dezbaterea s-a incheiat destul de brusc, dupa aproximativ o ora, in contextul in care participantii nu au reusit sa se puna de acord absolut deloc.

"Potrivit proiectului de ordin privind implementarea noului pret de referinta la medicamente, pacientii vor fi obligati sa isi plateasca mare parte din pretul tratamentului. De exemplu, pacientii cu hipertensiune arteriala vor trebui sa plateasca de peste trei ori mai mult decit plateau pina acum pentru a pastra aceeasi schema de tratament. Facem un apel la toata populatia Romaniei sa reactioneze ferm impotriva acestei masuri, pentru ca ne afecteaza pe toti, de la sugar pina la virstnici", a declarat Cezar Irimia, presedintele COPAC.

Conducerea CNAS a motivat schimbarea modalitatii de compensare a medicamentelor prin faptul ca medicamentele originale, care sint si cele mai scumpe, si erau compensate, nu si-au indeplinit rostul de a scadea numarul de internari in spitale. Se incearca astfel indreptarea pacientilor catre medicamente mai ieftine, dar care sa nu fie mai putin eficiente decit cele scumpe. De altfel, nici Colegiul Medicilor din Romania (CMR) nu este de acord cu metodologia propusa de CNAS.

"Noua metoda va duce la o crestere semnificativa a coplatii suportata de pacient si la o modificare a comportamentului prescriptorului, care se va vedea obligat sa recomande un tratament nu in functie de eficienta terapeutica, ci in functie de posibilitatile materiale ale omului bolnav. Mai mult, actul normativ impune o conduita profesionala medicala contrara ghidurilor si protocoalelor aprobate de MS", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

Schimbarile in sistemul de compensare a medicamentelor urmeaza sa intre in vigoare de la data de 1 iulie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii