Regulamentul repartitoarelor a fost uitat in birourile Primariei

joi, 29 octombrie 2009, 23:39
5 MIN
 Regulamentul repartitoarelor a fost uitat in birourile Primariei

Un nou sezon rece a debutat fara ca la Iasi problema impartirii cheltuielilor cu energia termica sa fie rezolvata. Regulamentul privind repartizarea consumurilor la incalzire a ramas doar pe hirtie. In timp ce la Iasi se incearca de doi ani implementarea unui astfel de proiect, la Suceava, problema a fost rezolvata, prin adoptarea de catre municipalitate a unui regulament clar. Deocamdata, pe plan local, pisica este aruncata de la CET la autoritatile locale, iar de la edilii locali la CET si la Guvern. In acest timp, firmele de repartitoare, dar si administratorii de asociatii, reclama absenta unui regulament. Cei care au de suferit sint iesenii, mai ales cei care locuiesc in blocuri unde majoritatea locatarilor au centrale individuale.

Primaria asteapta para malaiata de la Guvern

Iesenii bransati la sistemul centralizat nu scapa nici in acest an de calvarul facturilor aberante la incalzire. Atit reprezentantii CET, cit si cei ai municipalitatii dau in continuare dovada de delasare in ceea ce priveste problemele iesenilor. Desi au avut loc nenumarate discutii la nivel de municipalitate, CET, asociatii de proprietari si firme de repartitoare, un regulament care sa clarifice modul de impartire a cheltuielilor cu energia termica a ramas doar pe hirtie. Oficialii termocentralei sustin ca un astfel de regulament a ajuns intr-o forma scrisa la Primarie spre a fi aprobat. Edilii locali ridica insa din umeri. Intrebat despre stadiul in care se afla acest regulament, Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei, a afirmat in mai multe rinduri ca cei de la CET nu au trimis un regulament concret, ci doar o forma incompleta. Oficialii furnizorului de agent termic sustin insa ca regulamentul ar fi trebuit analizat de catre municipalitate si aprobat intr-o sedinta de consiliu local pentru a deveni litera de lege. „A fost o comisie care s-a ocupat de acest regulament. El a fost trimis la Primarie. De aici, nu va pot spune ce s-a mai intimplat cu el", a declarat Neculai Parasc, purtatorul de cuvint al termocentralei. Edilii locali sustin ca la nivel local nu se poate face mare lucru si arata cu degetul spre Guvern, care ar trebui sa ia masuri. „Din cite stiu eu, reglementarea se poate face prin lege. Nu stiu daca un regulament la nivel local ar putea face ordine. Au fost mai multe probleme cu modul de impartire a cheltuielilor cu energia termica, mai ales in cazul celor care aveau centrale termice de apartament si trebuiau sa plateasca pentru tevile care le treceau prin apartament si erau izolate. Cred ca o problema e si lipsa de dialog la nivelul asociatiilor de proprietari, dintre locatarii care au centrale si cei care apartin de sistemul centralizat", a opinat viceprimarul Gabriel Grigore.

„Un regulament local  ar fi redus discrepantele dintre facturi"

Reprezentantii firmelor de repartitoare sustin ca problemele au fost rezolvate partial de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC). „In continuare, pot aparea probleme mai ales acolo unde procentul celor care au montate centrale termice de apartament este mai mare decit al celor bransati la sistemul centralizat. Am primit de la ANRSC o nota de conformare, insa problema este ca ANRSC a venit cu recomandari, iar decizia finala se ia tot la nivelul asociatiilor de proprietari. ANRSC nu a scos o lege in acest sens, asa ca mare lucru noi nu putem face. Un regulament la nivel local, care din pacate s-a intimplat sa nu mai fie aprobat, ar fi redus discrepantele dintre facturi", a declarat Antoaneta Macovei, directoarea Autoritatii Nationale a Prestatorilor de Servicii de Calcul (ANPSC). Lipsa regulamentului de impartire a cheltuielilor cu energia termica pentru incalzire da batai de cap si administratorilor de asociatii. Cristian Andries, directorul Termoservice, a explicat ca problemele cele mai mari apar la asociatiile unde cei mai multi locatari au centrale termice, si nu vor sa contribuie la plata agentului termic consumat pentru incalzirea spatiilor comune. „Noi am incercat sa compensam lipsa unui astfel de regulament cerind ca, in cadrul adunarilor generale, locatarii sa ia o decizie in acest sens. Asteptam in continuare un astfel de regulament, care ne-ar ajuta foarte mult", a declarat Andries. Acesta a adaugat ca a avut situatii in care locatarii care aveau centrale de apartament au contestat cota de cheltuieli comune pe motiv ca nu erau stabilite la nivelul asociatiei de proprietari.

La Suceava, problema repartitoarelor nu mai exista

Propunerea de regulament privind repartizarea consumurilor la incalzire prevedea initial stabilirea unei cote fixe pentru toti locatarii unui imobil, indiferent daca sint sau nu bransati la sistemul centralizat de incalzire. Cota era stabilita la 20% din factura emisa de CET pe imobilul respectiv. Reprezentantii firmelor de repartitoare sustin ca, in primul rind, prin aceasta masura, erau protejati locatarii bransati la sistemul centralizat. In prezent, stabilirea procentului care este suportat de catre toti locatarii pentru cheltuielile comune cade in sarcina administratorilor de asociatii. In unele situatii, cei care au montate centrale de apartament nu sint pusi sa suporte aceste cheltuieli. Totul depinde de hotarirea pe care o iau administratorii. Oficialii firmelor de repartitoare sustin ca, in medie, cota comuna este acum de numai 10%, procent care nu este in concordanta cu realitatea. Aceasta cota comuna nu reprezinta altceva decit caldura degajata de instalatiile comune si incalzirea de pe casa scarii. De asemenea, tot aici ar trebui sa intre si pierderile de la subsol.

Sucevenii se pot lauda ca au scapat de aceasta problema. In primavara, edilii locali din Suceava au aprobat in Consiliul Local un regulament de impartire a cheltuielilor la incalzire. „Practic, cadrul legal este dat de catre ANRSC. Noi nu am facut decit sa-l particularizam. Am discutat inainte si cu asociatiile de proprietari si am cazut de acord asupra cotelor de impartire. Nu este mare lucru ce s-a facut. Ne ajuta mult pentru a reglementa situatiile in care unii plateau, si altii nu, in conditiile in care competentele noastre se opresc la bransamentul de la intarea in bloc", a afirmat Constantin Placinta, directorul SC Termica SA Suceava. Sefii furnizorului de apa calda si caldura din Suceava au mentionat ca se aplica o cota de 20% din factura totala la incalzire pentru toti locatarii. Procentul difera insa de la caz la caz, in functie de structura blocului, starea subsolului, procentul locatarilor bransati la sistemul centralizat si al celor care au montate centrale individuale.

Comentarii