Reportaj printre nameti, la tara: Ninsoarea nu i-a impiedicat pe sateni sa iasa la vot

luni, 10 decembrie 2012, 03:17
4 MIN
 Reportaj printre nameti, la tara: Ninsoarea nu i-a impiedicat pe sateni sa iasa la vot

 Reporterii "Ziarului de Iasi" au ales ieri la intamplare cateva localitati dintr-un colegiu pentru a vedea cum voteaza locuitorii si cu ce ganduri vin la alegeri. Din cauza ninsorii, satele mai indepartate de centrele de comuna au devenit izolate in jurul pranzului. Primarii din comune au spus ca au facut tot posibilul pentru a tine legatura cu votantii din aceste sate, dar au pierdut lupta cu nametii, zapada blocand drumurile. In aceste conditii, primarii si-au pus toata baza in oamenii de incredere, care au "indrumat" cetatenii sa aleaga cu cap.

USL peste tot

Reporterii au incercat zadarnic sa patrunda in cateva localitati din Colegiile 1 Raducaneni si 2 Tomesti. In drumul nostru spre Raducaneni, inca de la intrarea in comuna Tomesti, ne-a "izbit" multitudinea de bannere amplasate strans unele langa altele, de la intrare pana la iesirea spre Osoi. Bannere, atat pe stalpii de iluminat, agatate deasupra drumului, cat si pe garduri sau cladiri. Cat a durat tranzitarea comunei Tomesti, din multitudinea de bannere, o majoritate covarsitoare apartineau USL, capul de afis fiind Relu Fenechiu. Printre atatea panouri, abia am putut observa si doua apartinand contracandidatilor de la ARD. Aceeasi situatie s-a repetat si la Chicerea, Osoi, Moreni, Costuleni. La intrarea in Raducaneni, am putut "admira" in toata spendoarea un urias panou, acoperind aproape toata fatada unui bloc, in care suradeau linistiti candidatii Mugurel Cozmanciuc si Varujan Vosganian. Dimensiunea bannerului ne-a facut instantaneu sa ne gandim la sumele uriase cheltuite de cei doi candidati pentru atragerea electoratului. De altfel, in Costuleni si Raducaneni, numarul afiselor si bannerelor era coplesitor, aratand dimensiunea campaniei dusa de USL, si a sumelor cheltuite. Afise cu chipul alesilor se aflau oriunde intorceai privirea: pe garduri, la colturile ulitelor, deasupra strazilor, pe chioscurile de asteptare din statiile de autobuz, in fata primariei, pe gardurile bodegilor. Din Raducaneni, reporterii au cotit la dreapta, spre satul Ciortesti, aflat la aproximativ sase kilometri de comuna. Imediat dupa ce viraj, la primul deal mai serios, cu tot avantul luat, masina s-a oprit, patinand, aproape de varful dealului. Un localnic ne-a sfatuit sa renuntam din timp. "Aveti de mers destul de mult. Mai sunt dealuri ca asta. Daca nu da cu antiderapant, nicio sansa", ne-a spus un barbat cu o caciula de oaie pe cap.

Rugaciuni pentru inspiratie la vot

Descurajati, ne-am intors in Raducaneni, la una din sectiile de votare din comuna. Aici, chiar in hol, se aflau 4-5 barbati, unul dintre ei fiind un membru al sectiei. Banuitor, reprezentantul sectiei ne-a spus ca, pana la ora 11, din cei aproximativ 900 de votanti au pus stampila pe buletine vreo 300. "La cealalta, de langa, din 1.200 de cetateni cu drept de vot, au votat vreo 200. Ninge tare si cei mai in varsta nu prea vor sa scoata capul din case", a spus barbatul. Din cauza ninsorii, care se depunea tot mai mult pe drum, am facut cale intoarsa, spre Costuleni. Aici, am oprit la o sectie de votare chiar in sat, atrasi de numarul mare de oameni care se imbulzeau sa intre la vot. Majoritatea erau pensionari, care iesisera de la biserica. "Am fost putin pe la biserica, si ne-am rugat ca sa votam pe cine trebuie. Am luat si un calendar pentru anul 2013 si apoi am mers la vot", a spus o femeie in varsta. In sectie, nu aveai loc sa arunci un ac. Cateva zeci de pensionari asteptau cuminti sa le vina randul. "La noi s-au prezentat pana la ora 11 aproximativ 30% din alegatori", a spus presedintele sectiei.

Pungi cu alimente si in ziua votului

La iesirea din cladire, am dat nas in nas cu primarul. Intrebandu-l de ce a uitat sa dea jos bannerul electoral care trona regeste chiar in fata sectiei, la cativa metri de intrare, primarul Dumitru Harabagiu a ridicat din umeri si s-a inrosit. "A nins, iar stalpii sunt umezi. Nu se poate urca nimeni. E si asta o problema, nu? Cine raspunde daca pica unul de pe stalp?", a spus acesta. Intrebat daca accesul in sate este liber, acesta ne-a sfatuit sa nu punem piciorul acolo. "In Covasna, se mai poate. Dar in Hilita si celelalte sate, nu cred. Eu acum merg sa duc motorina la niste tractoristi care curata drumul, cat se mai poate. Dar decat sa mergeti acolo, mai bine haideti la un vin fiert", ne-a spus el. Am refuzat, apoi am pornit spre Prisecani. Drumul era din ce in ce mai anevoios, trecusera deja doua ore de cand nu mai vazusem o masina de deszapezire. Imediat ce am cotit la dreapta de pe drumul national spre Prisecani, ne-a intampinat un banner cu candidatii USL. Ajunsi in mijlocul comunei, primarul Constantin Chirila se pregatea sa plece intr-un tur, la sectiile de votare. "La noi in comuna s-a votat bine, pana la ora 13. Suntem cat de cat multumiti. Mai este pana se inchid urnele", a spus acesta, inainte de a se urca in masina, uitandu-se discret la un om al sau de incredere care asezase zeci de pungi cu alimente in portbagajul unui Hyundai oprit pe marginea drumului.

Comentarii