300 de vieti curmate intr-o luna

duminică, 11 mai 2003, 23:00
3 MIN
 300 de vieti curmate intr-o luna

Bucuria de a avea un copil este furata de lipsa posibilitatilor materiale. Saracia obliga tot mai multe tinere familii sa renunte la acest dar, iar altele aleg, in cazul unei sarcini nedorite, riscul avortului. In aceasta situatie s-a ajuns si din cauza lipsei de educatie, contraceptivele nefiindu-le multora dintre femei accesibile.
Multe dintre femei merg la un chiuretaj ca la coafor sau la piata: „Sint la al doilea avort. Am doi copii si, dupa fiecare nastere, am facut cite unul. Mi s-a recomandat, dupa prima nastere, sa imi pun sterilet, dar nu am mai apucat. Nu am ce face. Mai am doi copii acasa si nu am cum sa il tin si pe asta. Sint altele care nu au nici o nastere si tot avorteaza…”, spune A.V., 32 de ani.
O domnisoara in jur de 18 ani, insotita de mama, isi asteapta
rindul. Mama ii da ultimele sfaturi. Nu se citeste pe fata lor nici frica si nici regret. „Ti-am zis sa nu mai stai cu el, ca este golan. Acum ai sa vezi tu cum este”, ii spune o tinara sorei sale. Problema cu „golanul” s-a rezolvat cu numai 150.000 de lei. La consecinte si la pedeapsa divina nu se gindeste nimeni.
„Unele nu au bani sa isi cumpere nici macar pastile. Cele mai ieftine costa in jur de saizeci de mii de lei, ceea ce inseamna foarte mult pentru o femeie de la tara care nu are nici un venit. Asa cred ele ca este mai simplu, sa vina si sa faca un chiuretaj. Solicitari de intreruperi de sarcina am in fiecare zi, dar pun un sterilet o data pe luna. Desi facem educatie sexuala si in spital, si la cabinetele particulare, se pare ca nu da rezultate, mai ales in cazul femeilor peste 35 de ani, pentru care chiuretajul a devenit o obisnuita. Cele mai tinere au deprins metodele contraceptive. Rareori am paciente de 18 ani, eventual un caz pe saptamina”, declara Elena Trica, medic ginecolog. Specialistii apreciaza ca, in medie, sint solicitate 10 avorturi pe zi.
Fie ca sint eleve, studente sau mame a patru copii – si beneficiaza de gratuitate, sau solicita o intrerupere de sarcina contra-cost, pacientele trebuie sa cumpere un pachet de vata, o pereche de manusi chirurgicale, doua fiole de xilina si doua seringi. „Anul trecut am mai facut o intrerupere de sarcina si nu a trebuit sa cumpar manusi, xilina si seringi. Am plecat de acasa cu exact 210.000 de lei, din care am platit drumul, 20.000, si am mai dat si 33.000 pe toate cele necesare de la farmacie. Nu mai am bani sa plec acasa. Ma simt cam rau. Trec pe la o verisoara din oras, sa imprumut 20.000 de lei, sa am cu ce ma intoarce in sat. Daca nu o gasesc acasa, ies la ocazie, poate gasesc pe cineva din sat de la mine sa ma duca cu masina”, afirma M.V., de 35 ani, din Bozieni.
„Zilnic, vin in jur de 10-15 femei si, cind imi cer doua fiole de xilina, nici nu le mai las sa enumere, deoarece imi dau seama ca este vorba de o intrerupere de sarcina. Toate trei costa 32.500 de lei. Este uimitor, mai ales acum, cind exista atitea metode contraceptive, cit de multe avorturi se fac”, afirma o farmacista. (A.T.)

Comentarii