Directorul CJAS, incoltit de medicii sefi de sectie

marți, 26 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Directorul CJAS, incoltit de medicii sefi de sectie

Marti, 26 iunie, la Spitalul "Precista Mare" a avut loc o intilnire intre conducerea institutiei, conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Neamt si sefii de sectii din cadrul Spitalului Municipal Roman.
Cei prezenti au cautat solutii pentru ca Spitalul sa se poata incadra in bugetul dat de CJAS, buget vizibil redus in comparatie cu necesitatile. Desi conducerea spitalului a cerut opt miliarde de lei, nu au reusit sa obtina decit 6,5 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, pentru ca spitalul sa poata supravietui, este nevoie de o reducere a cheltuielilor de personal si de o valorificare mai eficienta a bugetelor sectiilor. "Am cerut de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) un buget de 960 de miliarde de lei, dar am primit doar 576 miliarde de lei. Am inaintat patru memorii catre CNAS si am reusit sa obtinem 751 de miliarde de lei. Finantarea spitalului s-a facut in functie de realizarile de pe primele cinci luni ale acestui an. Nu am reusit sa dam decit 80% din ceea ce era ideal. Probabil ca dupa ce se vor face rectificari, spitalul va mai primi bani. Pentru ca spitalul sa se incadreze in bugetul primit, trebuie sa reduca cheltuielile de personal de la aproape 54%, cit era pina acum, la 45-50%", a precizat doctor Ioan Lazar, directorul CJAS Neamt.
Doctor Cleopatra Andries, sefa sectiei de Psihiatrie, a atras atentia asupra costurilor ridicate ale internarii si asupra administrarii tratamentului bolnavilor mintali, care reprezinta un real pericol pentru societate. Acesti bolnavi sint neasigurati, motiv pentru care costul tratamentului nu este suportat de nici un for abilitat, ci de sectia unde sint internati.
Conform unor controale efectuate de CJAS, s-a ajuns la concluzia ca un procent de 32-35% din totalul bolnavilor care trec anual prin sectiile spitalului sint persoane neasigurate. Din numarul total de de agenti economici care au datorii catre fondul asigurarilor de sanatate, 12 sint din zona Romanului. Directorul Ioan Lazar a atras atentia medicilor asupra bolnavilor neasigurati, venind cu solutia ca persoanele neasigurate sa preseze directorii de firme sa vireze macar cei 7% ai lor catre CJAS. Pentru persoanele care nu au nici un fel de venituri, directorul CJAS a spus ca va discuta cu secretarii si primarii pentru ca acestia sa aiba o evidenta a persoanelor neasigurate si fara venituri, pentru care va plati Directia de Munca. (Claudia MATEI)

Comentarii