Elevii isi beau mintile

sâmbătă, 24 mai 2003, 23:00
3 MIN
 Elevii isi beau mintile

Conform unui studiu efectuat in acest an scolar de Institutul National de Sanatate Publica, aproximativ 90% dintre elevi recunosc ca sint consumatori de bauturi alcoolice. Parintii si profesorii sustin ca de vina sint primariile care au permis amplasarea in apropierea scolilor a barurilor, care ii tenteaza pe liceeni. In loc sa mearga la ore, elevii prefera sa stea la un paharel cu colegii, chiar in apropierea scolilor. Pe linga faptul ca beau alcool sau fumau, nu putini tineri au fost gasiti, mai ales in orasele mari, consumind droguri.
Majoritatea celor care au incercat sa intre dimineata la terasele din Roman au fost nevoiti sa bata in retragere. Motivul nu este greu de banuit. Locurile sint, de obicei, ocupate de grupuri numeroase de elevi. Cite 10 sau 20 de baieti si fete, cu tigarile aprinse in mina, „se cinstesc” cu bere, gin sau ce le mai pofteste inima. Asta in timp ce colegii lor „fraieri” stau la scoala. Minorii depistati in baruri sint luati la intrebari din cind in cind, cu ocazia raidurilor efectuate de jandarmi, unele din actiuni avind loc la cererea inspectoratului scolar. Zonele vizate au fost inconjurate de politisti si de angajati ai serviciului de interventie rapida, astfel incit nimeni nu a putut parasi incaperea fara a trece prin filtru. Capitanul Dan Trifan, purtatorul de cuvint al Comandamentului de Jandarmi Neamt a precizat: „Noi executam in fiecare zi misiuni de patrulare si daca acestea se desfasoara in zona unitatilor scolare unde sint baruri, verificam actele celor care consuma bauturi alcoolice. Astfel de actiuni au avut loc si in aceasta saptamina, cind doi elevi au fost amendati cu 3 milioane de lei, in baza Legii 61/91 privind ordinea si linistea publica. Aceasta lege prevede sanctionarea atit a minorilor care consuma alcool cit si a barmanilor. In astfel de situatii amenzile sint cuprinse intre 750 mii de lei si 20 de milioane. De obicei, evitam sa-i amendam de la prima abatere si informam unitatile scolare din care provin. Sint chemati parintii celor vinovati si incercam o rezolvare a problemei in interior”.
Emil Creanga, inspector general al ISJ Neamt considera ca cei vinovati nu trebuie pedepsiti cu exmatricularea. „Nu optam pentru exmatriculare, pentru ca nu avem dreptul sa il lipsim pe copil de educatie. Daca acesta greseste, noi avem obligatia sa il integram in colectivitate”, a precizat inspenctorul sef al scolilor nemtene.
Conform studiului realizat de Institutul de Sanatate Publica, marea majoritate a liceenilor consumatori de alcool declara ca beau ocazional, la chefuri, in timp ce chiulesc de la cursuri, la o intilnire sau chiar in familie. Tinerii incep sa bea de la virsta de 10-15 ani. Pe primul loc al preferintelor se afla berea – 83% dintre liceeni sustinind ca o prefera -, 42% sint bautori de vin, iar 15% sint consumatori de bauturi distilate. Cantitatea de alcool consumata o singura data poate ajunge pina la 5 litri, iar ingrijorator este faptul ca majoritatea celor care beau mult la un chef sau la o petrecere au intre 15 si 16 ani. Intrebati de ce beau, 56,6% dintre elevi sustin ca fac acest lucru din placere, 12% beau pentru relaxare, in timp ce numai 4% beau din curiozitate si doar 3,9% antrenati de anturaj. Acelasi studiu citat precizeaza faptul ca liceenii consuma alcool desi sint constienti de efectele negative pe care acesta il are in timp asupra sanatatii. Cei mai multi dintre tinerii intervievati sint de parere ca patima bauturii le va trece, iar atunci cind nu vor mai fi elevi nu vor mai consuma zilnic alcool. (L. CRAINICU, C. ZANOCEA)

Comentarii